GREEK REPORTERS: «Νίκη-ανάσα» για Ελλάδα και Ευρώπη «βλέπουν» τα διεθνή ΜΜΕ

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

«Νίκη-ανάσα» για Ελλάδα και Ευρώπη «βλέπουν» τα διεθνή ΜΜΕ



Νίκη-ανάσα για την Ευρώπη «βλέπουν» τα διεθνή ΜΜΕ, τονίζοντας ωστόσο πως
η Ελλάδα παραμένει διχασμένη και δίνοντας έμφαση στην παγίωση της εκλογικής δύναμης της Χρυσής Αυγής.
Με επιφυλακτική... ανακούφιση υποδέχθηκαν τα γερμανικά ΜΜΕ τα πρώτα αποτελέσματα: «Λίγο από ελπίδα» τιτλοφορεί το Spiegel το ρεπορτάζ του για το τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως η έκβαση των εκλογών δίνει «μόνο μία σύντομη ανάσα». «Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη, η νέα κυβέρνηση ξεκινά υπό δύσκολες συνθήκες και παραμένει η απειλή του χάους εάν οι Έλληνες δεν καταφέρουν τελικά να συνεννοηθούν» τονίζει το περιοδικό. Ανάλογη η προσέγγιση και της οικονομικής Handelsblatt, που γράφει πως φαίνεται μεν ότι η Αθήνα οδεύει σε σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά «τα προβλήματα της χώρας δεν εξαφανίστηκαν και η Ελλάδα έχει ελάχιστο χρόνο». Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει «να σηκώσει τα μανίκια και να δράσει, και μάλιστα εντατικά».
«Οι φιλοευρωπαϊστές γιορτάζουν τη νίκη, ο κόσμος των αγορών ανασάνει» γράφουν οι γερμανικοί Financial Times, υποστηρίζοντας πως, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται πως αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο για την Ευρωζώνη.
«Η χώρα βγαίνει από τις κάλπες κομμένη στα δύοΝίκη της δεξιάς υπέρ του ευρώ» αναφέρει στον δικτυακό της τόπο η ιταλική La Repubblica. «Ανάσα ανακούφισης για την Ευρώπη, με τη νίκη των κομμάτων υπέρ του ευρώ», γράφει η εφημερίδα. «Δυνατή η πλειοψηφία. Οι νεοναζί στο κοινοβούλιο» λέει επίσης στο πρωτοσέλιδό της η Stampa. H Corriere della Sera σημειώνει πως η δεξιά με τους Σοσιαλιστές συγκροτούν πλειοψηφία υπέρ του ευρώ και σε άρθρο της μιλά για «νίκη του ευρώ έναντι της δραχμής».
«Τα κόμματα υπέρ της διάσωσης κερδίζουν στην Ελλάδα» γράφει η ισπανική El Pais, επισημαίνοντας ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού δίνει «ανάσα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τώρα το μέλλον της χώρας στο ευρώ ενδέχεται να εξαρτάται από τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, αναφέρει το BBC επισημαίνοντας ότι η ελληνική δεξιά θα επιχειρήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης.

«Οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ του ευρώ» είναι ο τίτλος στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του Sky News επάνω από τη φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά.

Πρώτη είδηση η Ελλάδα και στον Guardian, που γράφει ότι «οι ψηφοφόροι έδωσαν μία ευκαιρία στο «ενιαίο νόμισμα». Η βρετανική εφημερίδα πάντως επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχασε, αλλά θα είναι μία σκληρή αντιπολίτευση.

Τη δήλωση υποστηρικτή της ΝΔ ότι το μεγάλο νέο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ προβάλλει σαν τίτλο της η Liberation.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το CNN μεταφέρει τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι πρόκειται για «νίκη για όλη την Ευρώπη». «Η Ελλάδα υπέρ της διάσωσης» γράφει η Wall Street Journal, ενώ η Washington Post αναφέρει ότι «το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής και έχει πλέον την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού που θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί με τους όρους που προβλέπει η συμφωνία διάσωσης της οικονομίας και να διασφαλίσει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη».

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X