GREEK REPORTERS: Δικό τους ΔΝΤ στήνουν πέντε αναπτυσσόμενες χώρες!

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Δικό τους ΔΝΤ στήνουν πέντε αναπτυσσόμενες χώρες!



Δικό τους δίκτυ ασφαλείας για την προστασία από την κρίση της ευρωζώνης στήνουν οι BRICS προχωρώντας σε
κινήσεις συνεργασίας που ξεπερνούν κατά πολύ τις προηγούμενες αποφάσεις.

Οι πέντε αναπτυσσόμενες χώρες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν δικό τους αποθεματικό ταμείο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση σε περίπτωση μαζικής φυγής κεφαλαίων.

Οι διεργασίες για αυτή την κίνηση έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες και στόχος των 5 χωρών είναι να υπάρξει επίσημη συμφωνία στη σύνοδο των BRICS το 2013. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αντικατοπτρίζεται αφενός η ανησυχία τους για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, αφετέρου η δυσπιστία ως προς το ΔΝΤ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντο Μάντεγκα, η οικονομική ολοκλήρωση των πέντε χωρών θα πρέπει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς αυτές. «Χτίζοντας οικονομική αλληλεγγύη θα είμαστε ακόμη πιο ασφαλείς και ισχυροί», δήλωσε ο Μάντεγκα.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του ταμείου. Έχει ωστόσο, διευκρινιστεί ότι οι πέντε χώρες θα προχωρήσουν σε swap νομισμάτων ενώ θα υπάρχει κοινή πρόσβαση στα συναλλαγματικά τους αποθέματα. Οι κινήσεις αυτές υποδεικνύουν πολύ στενότερη συνεργασία από τη δημιουργία μίας κοινής αναπτυξιακής τράπεζας που συζητούσαν μέχρι πρότινος.

Παράλληλα, μιλώντας στους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει προϋπολογίσει 40 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρωσικής οικονομίας, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της ευρωπαϊκής κρίσης.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X