GREEK REPORTERS: Πούλησε κι έφυγε η Carrefour Στον όμιλο Μαρινόπουλου περνά με €348 εκατ. η διαχείριση σημάτων και καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Πούλησε κι έφυγε η Carrefour Στον όμιλο Μαρινόπουλου περνά με €348 εκατ. η διαχείριση σημάτων και καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές και εν μέσω γενικότερης αρνητικής φημολογίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της Ευρώπης, η γαλλική Carrefour, ανακοίνωσε την
αποχώρησή της από την ελληνική αγορά στο πλαίσιο των στρατηγικών της επιλογών. Και μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας, η οικογένεια Μαρινόπουλου, αποφάσισε να επενδύσει 348 εκατ. ευρώ στην πρώην ελληνογαλλική Carrefour - Mαρινόπουλος AE. Παράλληλα η πλέον ελληνικής ιδιοκτησίας Carrefour - Μαρινόπουλος ΑΕ διατηρεί το εμπορικό σήμα του γαλλικού ομίλου ως master franchise σ' ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή.
To «βελούδινο διαζύγιο» των δύο εταίρων ήλθε έπειτα από μια μακρά περίοδο «δύσκολης συμβίωσης» με τριβές, συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που επηρέαζαν αρνητικά την ίδια τη λειτουργία της επιχείρησης. Και φυσικά τα αποτελέσματά της αποτυπώθηκαν ευκρινώς στα οικονομικά μεγέθη της κοινής εταιρείας στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.
Πηγές της εταιρείας τονίζουν πως «όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν» και προσθέτουν ότι «στόχος μας είναι με τα νέα κεφάλαια που θα εισέλθουν στην εταιρεία να την ενισχύσουμε κεφαλαιακά, να βελτιώσουμε τις πληρωμές των προμηθευτών μας και να κάνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστικές τις τιμές των προϊόντων». Βέβαια όλα αυτά θα φανούν στην αγορά στους επόμενους μήνες, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της μεταβίβασης των μετοχών και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Αλλά επισημαίνουν με έμφαση ότι «είμαστε πλέον μια ελληνική εταιρεία». Ετσι ή αλλιώς είναι γνωστό ότι στους πρώτους έξι μήνες του 2012 η Carrefour - Μαρινόπουλος ΑΕ ακολουθεί μια εξαιρετικά επιθετική πολιτική τιμών προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά.
Πάντως η κατάληξη που θα είχε η μετοχική σχέση των δύο ομίλων άρχισε να φαίνεται από το 2010, όταν από την κατάρρευση της Ατλάντικ ΑΕ ο μόνος που δεν ωφελήθηκε ήταν ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της ελληνικής αγοράς. Φάνηκε χωρίς επιστροφή στη διάρκεια του 2011, που ήταν από τις πιο καταστρεπτικές χρονιές της, όταν άλλαξε τρεις φορές διευθύνοντα σύμβουλο, για να καταλήξει τελικώς στον κ. Jerome Loubere - ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους της οικογένειας Μαρινόπουλου -, και επιμηκύνθηκε ο χρόνος αποπληρωμής των προμηθευτών σε επίπεδα απαγορευτικά για τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων. Και το όργιο μιας εξαιρετικά διαβρωτικής φημολογίας που ακολούθησε ίσως τελικώς να έπαιξε τον ρόλο του στις συζητήσεις μεταξύ των δύο μετόχων προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινά συμφέρουσα συμφωνία.
Το πρωί της περασμένης Παρασκευής ανακοινώθηκε στο Παρίσι η συμφωνία των δύο μερών με τη σημείωση πως η ζημιά που καταγράφει ο γαλλικός όμιλος από την αποχώρησή του ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα μια πανομοιότυπη ανακοίνωση, αλλά με τον ενθουσιώδη τίτλο «Επιχειρηματική κίνηση ματ από την οικογένεια Μαρινόπουλου», που μάλλον αποτυπώνει και το κλίμα που επικρατεί στους μετοχικούς και διοικητικούς κύκλους της εταιρείας, γνωστοποιούσε τη σημαντικότερη ίσως εξέλιξη στο ελληνικό λιανεμπόριο την τελευταία δεκαετία. Ο ελληνικός όμιλος στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχε συμβούλους τον κ. Claude Serra από τη δικηγορική εταιρεία Weill Gotshal, την Alpha Bank, το δικηγορικό γραφείο Μ. Π. Μπερνίτσας και την Bucephale Finance στη Γαλλία.
Μάλιστα σε δήλωσή του ο κ. Λεωνίδας Μαρινόπουλος, πρόεδρος της Αφοί Μαρινόπουλοι ΑΕ, επισημαίνει ότι «είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτή τη συμφωνία, η οποία παρέχει στην Carrefour Μαρινόπουλος τα μέσα και την ευελιξία για να βελτιώσει το μοντέλο ανάπτυξής της και την εξυπηρέτηση των πελατών της, καθώς και να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην Ελλάδα. Με τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώνουμε και πάλι την ισχυρή δέσμευσή μας στην ελληνική και κυπριακή αγορά και σε όλους τους εργαζομένους και τους προμηθευτές μας που έχουν βοηθήσει την Carrefour Μαρινόπουλος να καταλάβει ηγετική θέση στον χώρο της λιανικής στην Ελλάδα». Αναφορικά με την περιοχή των Βαλκανίων πηγές της εταιρείας έλεγαν ότι το 80% της δραστηριότητας ανήκε στον όμιλο Μαρινόπουλου και το 20% στην Carrefour - Μαρινόπουλος ΑΕ. Οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του 2012, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γαλλικός όμιλος, ανήλθαν στα 521 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά περίπου 16% κυρίως λόγω της επιθετικής πολιτικής τιμών, ενώ διαθέτει περισσότερα από 750 σημεία πώλησης σ' ολόκληρη την ελληνική αγορά και περισσότερους από 12.000 εργαζομένους...


Ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της Ευρώπης
Η Carrefour είναι ο δεύτερος σε μέγεθος λιανεμπορικός όμιλος στη διεθνή αγορά - την πρώτη θέση κατέχει η αμερικανική Walmart - και μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 οι πωλήσεις της στην Ευρώπη - εκτός της Γαλλίας - παρουσίασαν κάμψη κατά 3,8% και διαμορφώθηκαν στα 6,2 δισ. ευρώ, ενώ στη Γαλλία μειώθηκαν κατά 0,3% και ανήλθαν στα 9,4 δισ. ευρώ. Συνολικά οι πωλήσεις της Carrefour στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου ανήλθαν στα 22,49 δισ. ευρώ. Αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις στη Λατινική Αμερική κατά 8,6% και δεν είναι ότι προσφάτως ενίσχυσε τη θέση της στην αγορά της Αργεντινής εξαγοράζοντας 129 νέα καταστήματα. Εκτός από την Ελλάδα ο γαλλικός όμιλος έχει αποχωρήσει και από αγορές της Ασίας. Πάντως μετά την ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ότι μεταβιβάζει τη συμμετοχή της στην Ελλάδα στην οικογένεια Μαρινόπουλου και αποχωρεί, η μετοχή της κέρδισε 4,75%.


Η αποχώρηση βαπτίστηκε αναδιοργάνωση
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις»

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι δύο όμιλοι στην ανακοίνωσή τους δεν κάνουν λόγο για αποχώρηση αλλά για την απόφασή τους «να αναθέσουν τη διαχείριση της λειτουργίας, των σημάτων και την ανάπτυξη των καταστημάτων Carrefour Μαρινόπουλος(στην Ελλάδα και στην Κύπρο) στον όμιλο Μαρινόπουλου, και καθόρισαν τις προϋποθέσεις ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα. Η Carrefour Μαρινόπουλος θα καταστεί αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στην Αλβανία, και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων».
Και στεγνά σημειώνεται ότι «στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης, ο όμιλος εταιρειών Μαρινόπουλου θα καταστεί ο μοναδικός μέτοχος της Carrefour Μαρινόπουλος». Η εταιρεία θα συνεχίσει να διευθύνεται από τον κ. Jerome Loubere και θα υποστηρίζεται από ένα νέο διοικητικό συμβούλιο. «Για να αντιμετωπισθούν οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις στην Ελλάδα» η οικογένεια Μαρινόπουλου πρόκειται να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 348 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του γαλλικού ομίλου πλέκεται και το εγκώμιο του έλληνα συνεργάτη της, αναφέροντας ότι «επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που πάντοτε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους είχε στην οικογένεια Μαρινόπουλου, με τη μεταβίβαση της κυριότητας και την ανάθεση της διαχείρισης αυτής της ηγετικής εταιρείας, σε μια χώρα με την οποία η οικογένεια Μαρινόπουλου είναι ιδιαίτερα δεμένη και στην οποία η οικογένεια Μαρινόπουλου είναι σε θέση, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, να διασφαλίσει την καθοδήγηση και πορεία της εταιρείας μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον».


60 χρόνια στην αγορά φαρμάκων
  • Επιχειρηματική αφετηρία της οικογένειας Μαρινόπουλου είναι η αγορά των φαρμάκων, στην οποία δραστηριοποιείται μέσω της Famar ΑΕ τα τελευταία 60 χρόνια. Είναι από τους πιο διεθνοποιημένους επιχειρηματικούς ομίλους και δραστηριοποιείται σε 10 χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω παραγωγικών δραστηριοτήτων και στρατηγικών συμμαχιών, εκτός των άλλων και με εταιρείες, Starbucks, Sephora, GAP και Grand Optical. Στον όμιλο σήμερα απασχολούνται περισσότερα από 15.000 άτομα.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X