GREEK REPORTERS: Παράνομη η μείωση μισθών στους νέους: Απόφαση - κόλαφος

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Παράνομη η μείωση μισθών στους νέους: Απόφαση - κόλαφος


Παράνομη η μείωση μισθών στους νέους: Απόφαση - κόλαφος
Τη στιγμή που ο κος Σαμαράς παίρνει τα εύσημα από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μια απόφαση-κόλαφος έρχεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την οποία
μπορούν τα ελληνικά συνδικάτα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν την κατάργηση των εργασιακών αλλαγών επειδή παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη!

Πιο συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική εργασιακή νομοθεσία που στόχο έχουν να μειώσουν το κόστος για τους εργοδότες στην πληγείσα από την ύφεση χώρα, ήταν παράνομες καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αποφάσισε επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μια μη δεσμευτική απόφαση δικαστηρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η απόφαση, η οποία στηρίζεται σε έφεση που άσκησαν τα εργατικά σωματεία του ελληνικού δημοσίου, αφορά σε δύο μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2010 και παρατείνουν την «δοκιμαστική περίοδο» κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση, στον ένα χρόνο, καθώς και στη μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που τώρα κρίνονται ως παράνομες, ήταν δύο:

-Η παράταση κατά ένα χρόνο στην δοκιμαστική περίοδο στην οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση.

-Η μείωση στα 2\3 του εθνικού κατώτατου μισθού για τον κατώτατο μισθό για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Αν και η επιτροπή δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει τα πορίσματά της, μπορεί ωστόσο να κάνει συστάσεις προς το Συμβούλιο των υπουργών των 47 κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που να καλεί ένα κράτος-μέλος να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Η απόφαση αυτή όντως μπορεί να ταράξει τα νερά στις διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης-τρόικας, αφού όπως αναφέρει το Reuters μπορεί να αποδειχθεί «ενοχλητική για την Αθήνα και τους πιστωτές της, καθώς μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές σε ένα νέο γύρο περικοπών ύψους  11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση από τη διάσωση των 130 δισ. ευρώ, που απαιτούνται ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα εν ζωή».

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X