Oι ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής ήταν μεγάλη απογοήτευση καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμβιβάστηκαν με τις
χαμηλότερες προτάσεις για την ενίσχυση του τείχους προστασίας.
Κάπως έτσι ξεκινά το δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Οι G20 πρέπει να πουν ''όχι'' στην Ευρωζώνη» για να συνεχίσει: «Η συμφωνία εγείρει τρία άμεσα ερωτήματα: Πόσο ισχυρό είναι πραγματικά αυτό το τείχος προστασίας; Αρκεί για την αντιμετώπιση της κρίσης; Θα πρέπει οι μεγαλύτερες οικονομίες του G20 να αυξήσουν τους πόρους με τους οποίους χρηματοδοτούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;».
Ουσιαστικά δεν πρόκειται για αύξηση του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης στα 700 δισ. ευρώ, αναφέρεται. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει 500 δισ. ευρώ διαθέσιμα για μελλοντικά προγράμματα αντιμετώπισης της κρίσης.
«Αλήθεια, όμως, τι μπορεί να πετύχει η ευρωζώνη με αυτά τα 500 δισ.; Με αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να καλυφθούν τα δεύτερα πακέτα στήριξης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και πιθανώς το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα για την Ισπανία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Το ενισχυμένο ESM θα μπορέσει να χειριστεί κάποιο μέρος από αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά όχι όλες. Εάν η Ισπανία κατρακυλήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, τότε τα επίπεδα του χρέους θα αυξηθούν και μαζί τους ενισχύονται και οι πιθανότητες προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Από τη στιγμή που η Ισπανία θα βρεθεί σε αυτήν τη θέση. θα ενταθούν οι πιέσεις για την Ιταλία και το Βέλγιο.
Το ερώτημα τώρα είναι εάν θα δεχθούν τα μέλη του G20. Νομίζω πως όχι. Οι ΗΠΑ και τα άλλα κράτη-μέλη ζήτησαν από την ευρωζώνη να διπλασιάσει την ισχύ του ESM και να αυξήσει τα κεφάλαιά του από 500 δισ. ευρώ σε 1 τρισ. ευρώ. Έτσι θα άνοιγε ο δρόμος για συνεισφορά από το ΔΝΤ ύψους 500 δισ. ευρώ. Το συνδυαστικό μέγεθος της ομπρέλας προστασίας θα ήταν 1,5 τρισ. ευρώ ή σχεδόν 2 τρισ. δολ., αυτό όμως τώρα δεν θα υπάρξει.
«Τα μέλη του G20 θα πρέπει να πουν στην ευρωζώνη ότι η συμφωνία της Παρασκευής είναι απαράδεκτη. Η ιδέα της ενίσχυσης του ESM είχε σκοπό να παράσχει τον ελάχιστο επαρκή βαθμό ασφάλειας για να διατηρηθεί η ενότητα της ευρωζώνης υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες. Με φαρέτρα 500 δισ. ευρώ, το ESM δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον. Είναι παράλογο να περιμένει κανείς ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα καλύψει το ποσό που υπολείπεται. Πόσο μάλλον όταν τα προγράμματα λιτότητας της ευρωζώνης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή οικονομία. Το G20 θα πρέπει να πει στους ηγέτες της ευρωζώνης να καθήσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου