«Οχι» στην αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα και «ναι» στη μείωση
των φοροαπαλλαγών, τη βελτίωση του μηχανισμού συλλογής του ΦΠΑ και την
ενίσχυση
της φορολογικής διοίκησης, λέει η Κομισιόν. «Οχι» στην αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα και «ναι» στη μείωση των φοροαπαλλαγών, τη βελτίωση του μηχανισμού συλλογής του ΦΠΑ και την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, λέει η Κομισιόν.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της Ευρωζώνης, όπου υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ήταν το 2011 στο 32,5%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 39,5%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται μάλιστα ότι μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω η φορολογία στα ακίνητα και στην κατανάλωση, ενώ απορρίπτεται οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση της φορολόγησης της εργασίας. Βασικό σκεπτικό της Κομισιόν είναι ότι η αύξηση της φορολογίας στο εισόδημα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων πλήττει περισσότερο την ανάπτυξη και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφευχθεί.
Υψηλή φορολογία
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2009-2011 αυξήθηκε ήδη κατά 2,1%, ποσοστό που είναι με διαφορά το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα μαζί με τις Ισπανία και Πορτογαλία αποτελούν περιπτώσεις όπου ναι μεν το γενικό επίπεδο της φορολόγησης είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ωστόσο η φορολόγηση είναι υψηλότερη σε βασικές φορολογικές βάσεις, δηλαδή στο εισόδημα φυσικών προσώπων, στον ΦΠΑ και στα έσοδα των επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος για την Κομισιόν είναι η όσο το δυνατόν αύξηση των φορολογικών εσόδων, με το πιο χαμηλό δυνατό κοινωνικό κόστος.
Πηγη: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου