Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι το καθοριστικό ετήσιο τεστ αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του υπουργείου, έτσι, τις τελευταίες ημέρες ο μηχανισμός βρίσκεται σε συναγερμό, ώστε
όλα να είναι έτοιμα για το εναρκτήριο λάκτισμα. Ωστόσο, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη το υπουργείο... έτρεχε να διορθώσει μία γκάφα, με την οποία αυξήθηκε αιφνιδιαστικά η βαθμολογική βαρύτητα της έκθεσης από τις 8 μονάδες (έως και πέρυσι) στις 10 μονάδες με άριστα το 20. «Από τα σχετικά ερωτήματα των καθηγητών το μάθαμε και εμείς», παραδέχθηκε, μιλώντας στην «Καθημερινή», αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, αποδίδοντας την γκάφα σε λάθος του Εθνικού Τυπογραφείου!
Ειδικότερα, η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας στην οποία περιλαμβάνεται η Εκθεση, θα είναι, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, το εναρκτήριο μάθημα για τους περίπου 87.500 υποψηφίους (τελειόφοιτοι και απόφοιτοι) Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (της Ομάδας Β΄) που θα διεκδικήσουν φέτος μία από τις 61.825 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Συνολικά δηλαδή μαζί με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων που θα εξετασθούν μόνο για θέσεις ΤΕΙ και τους παλαιούς αποφοίτους που διεκδικούν χωρίς εξετάσεις το 10% των θέσεων, περίπου 120.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 76.094 θέσεις με το ποσοστό επιτυχίας να προσεγγίζει το 63%.
Ο μηχανισμός του υπ. Παιδείας όλο το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε «πρόβες» και πλέον βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν απροόπτων στη διαδικασία. Άλλωστε, φέτος τα στελέχη του υπουργείου φέρονται να σταθμίζουν και τον παράγοντα της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στις ελληνικές οικογένειες. «Ο κόσμος έχει πιεστεί -τόσο με τις περικοπές όσο και ψυχολογικά- πολύ. Οι πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς αφορούν το μέλλον των παιδιών, κινητοποιούν όλη την οικογένεια, η οποία βάζει στο μικροσκόπιο ό,τι σχετίζεται με αυτές.
Έτσι, όπως πάντα συνέβαινε άλλωστε αλλά και για έναν επιπλέον λόγο φέτος, πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή ώστε τα θέματα να είναι διατυπωμένα με απόλυτη σαφήνεια, όχι διφορούμενα, και όχι ακραίας δυσκολίας ή ευκολίας», ανέφερε στέλεχος του υπουργείου.
Οι οδηγίες είναι... εύλογες και σαφείς, όμως το υπουργείο Παιδείας δεν κατάφερε να αποφύγει, πριν αρχίσουν οι εξετάσεις, τις αστοχίες. Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Απριλίου άλλαξε την κατανομή των μονάδων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας «υπέρ της Εκθεσης». Συγκεκριμένα, με άριστα το 20 έως πέρυσι οι γραμματολογικές ασκήσεις έπαιρναν 12 μονάδες το ανώτερο και η έκθεση τις υπόλοιπες 8. Με το Π.Δ. οι μονάδες ισοκατανέμονταν. Μόλις έγινε γνωστή η αλλαγή προκλήθηκαν αντιδράσεις που έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό των υποψηφίων και για αλλαγή στο... παρά πέντε των εξετάσεων, με αποτέλεσμα το υπ. Παιδείας να ζητήσει διόρθωση του Διατάγματος και να επαναφέρει την αρχική κατανομή των μονάδων στο 12-8.
Την ίδια στιγμή για την αυριανή εξέταση, οι υποψήφιοι αγωνιούν για το θέμα που θα τεθεί στην Εκθεση. Το πλέον... SOS θέμα της εποχής είναι η οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να έχουν κατακλυσθεί τα φροντιστήρια από υποψηφίους που ζητούν επιπλέον εξάσκηση στη σχετική θεματική. «Ποια θέματα είναι SOS, στα οποία πρέπει οι υποψήφιοι να εστιάσουν; Εκείνα στα οποία είχαν κάνει λάθος σε ένα τεστ. Τα θέματα που οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι έχουν ελλείψεις», ανέφερε, μιλώντας ο έμπειρος ιδιοκτήτης φροντιστηρίου κ. Βασίλης Τριπαμπούκης, δίνοντας μια «ανατρεπτική» ερμηνεία στα λεγόμενα «SOS θέματα».
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου