Άγκυρα: Tη νομιμότητα του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ για εξερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αμφισβητεί η Τουρκία, με την κυβέρνηση Ερντογάν να υποστηρίζει ότι
μέρος των θαλάσσιων αυτών περιοχών συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές» τονίζει η τουρκική κυβέρνηση και προειδοποιεί ότι την ευθύνη για την ένταση που θα δημιουργηθεί από τις έρευνες θα φέρουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, γίνεται λόγος για «15 διεθνείς εταιρείες» που έχουν υποβάλει προτάσεις στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού.
«Ένα μέρος των θαλάσσιων περιοχών, που βρίσκονται δυτικά του νησιού και περιλαμβάνονται στον δήθεν διαγωνισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, τέμνεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται, επίσης, ότι «μεγάλο μέρος των θαλάσσιων περιοχών νότια του νησιού, που περιλαμβάνονται στον δήθεν διαγωνισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, τέμνεται με τις περιοχές αδειοδότησης της ΤΔΒΚ προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας). Τυχόν δραστηριότητες των διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις περιοχές αυτές θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωπες οι εταιρείες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ και να προκληθεί ανεπιθύμητη ένταση».
Στην ανακοίνωση, γίνεται λόγος για τα προβλήματα που θα προκληθούν από «τις δραστηριότητες διεθνών εταιρειών πετρελαίου σε όλες αυτές τις αμφισβητούμενες περιοχές» και τονίζεται: «Καλούμε και εμείς, μαζί με την ΤΔΒΚ, τις σχετικές χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου να επιδείξουν σωφροσύνη, να μην προβούν σε δραστηριότητες στις περιοχές αυτές, που είναι αμφισβητούμενες, ειδικά στο πλαίσιο της υπόθεσης του Κυπριακού και να αποσυρθούν από τον εν λόγω διαγωνισμό».
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη για την «ένταση στην περιοχή» θα έχουν οι εταιρείες και υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι «οι εταιρείες που θα συνεργαστούν με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, δεν θα περιληφθούν, στο μέλλον, στα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υπενθυμίζει σχετική ανακοίνωση, που είχε εκδώσει στις 15 του περασμένου Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους, επί του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του νησιού» και ότι οι δύο λαοί πρέπει, από κοινού, να αποφασίσουν το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι θαλάσσιες πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου». Σημειώνει, μάλιστα, ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».
philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου