Πλούσιο παρασκήνιο με σειρά επαφών του Άκη Τσοχατζόπουλου, την ώρα που
έσφιγγε γύρω του ο κλοιός της Δικαιοσύνης, για να κλείσει η υπόθεσή του, αποκαλύπτουν οι προσωπικές σημειώσεις τις οποίες κρατούσε ο πρώην υπουργός και βρίσκονται πλέον στα χέρια των ανακριτών.
Όπως προκύπτει μέσα από τις χειρόγραφες αυτές σημειώσεις, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ακόμη και μετά την «πτώση» του αισθανόταν πως είχε τη δύναμη να κινεί τα νήματα και να προσβλέπει στην άνωθεν παρέμβαση για να «καθαρίσει». Οι κινήσεις του στοχευμένες. «Τώρα μάλιστα είναι η κατάλληλη στιγμή. Με το δικαστικό συμβούλιο λύσαμε το πρώτο θέμα.
Τώρα πάμε να λύσουμε το δεύτερο, το ‘’ξέπλυμα’’ όχι μόνο για μένα αλλά και για το συμμετόχους μαζί. Θα καθαρίσουμε όλοι μαζί. Για αυτό είναι σημαντικό. Η βοήθεια τώρα. 6-8 μήνες θα έχουμε τρέξιμο. Αυτό είναι αποφασισμένο. Να το πάμε γρήγορα» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Άλλωστε, εκτιμούσε ότι, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. «Αλλαγή κλίματος για μας μετά την αποχώρηση της παλιάς ηγεσίας ΓΑΠ» σημειώνει. Ο πρώην υπουργός προσέβλεπε, όπως αποκαλύπτουν οι σημειώσεις του, στην παρέμβαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και παλαιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για τον οποίο έγραφε μεταξύ άλλων:
«Απολογητικός για το παρελθόν! (ξέρει ο ΓΑΠ) Τώρα όμως εκπέμπει άλλο κλίμα. Δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτα Δεν θα κατέβει ξανά για βουλευτής Θέλει να βοηθήσει να ακυρωθεί η αδικία που σου έγινε. Αλλά περιορισμένες οι δυνατότητές του».
Σε άλλο σημείο, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, αναφερόμενος και πάλι στον κ. Παπαϊωάννου, γράφει: «Δυνατότητα και θέληση να παρέμβει στην πορεία της εξέλιξης της υπόθεσης μας. Κλίμα διαφορετικό μετά την αποχώρηση ΓΑΠ». Ιδιαίτερα πάντως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπως μαρτυρούν οι σημειώσεις του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ευελπιστούσε πως θα πετύχαινε τον στόχο του, το αργότερο μέχρι τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου.
«Νέα κυβέρνηση. Λ. Παπαδήμος. Προώθηση άμεσης δράσης. Δικαιοσύνη- Τώρα παρέμβαση-εφόσον υπάρχει δυνατότητα. Το κλίμα κατάλληλο. Μέχρι τέλος του χρόνου, μέσα Γενάρη. Υπάρχει σοβαρή προοπτική ακυρότητας και γενικά το κλείσιμο της υπόθεσης». Tη σιγουριά του αυτή βάσιζε, όπως φαίνεται, στο πρόσωπο που ισχυρίζεται ότι είχε εξασφαλίσει να είναι ο «μεσολαβητής» που χρειαζόταν.
«Φρόντισα επίσης να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός μεσολαβητής να μας στηρίξει με παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη και στις αναγκαίες λειτουργίες υλοποίησης κοινών επιλογών μας».
Παρότι η ταυτότητα του προσώπου αυτού δεν ξεκαθαρίζεται από τις σκόρπιες σκέψεις που καταγράφει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, εντούτοις απασχολεί πολλές φορές το ημερολόγιό του. Σε κάποια σημεία μάλιστα μιλά για κάποιον Β. και σε συναντήσεις μαζί του. «Μακάρι να το εξασφαλίσει. Αυτός μπορεί. Για μένα με το Μίλτο μπορεί να το εξασφαλίσει. Εγώ πάντως θα πιέσω όσο μπορώ».
Άλλοτε, πάντως, απευθυνόμενος στον πρώην συνεργάτη του, απ’ τον οποίο ζητούσε απεγνωσμένα να του επιστρέψει 900.000 ευρώ χρήματα, ανέφερε: «Χάσαμε το ‘’μεσολαβητή’’ με τη στάση σου, αρνούμενος την αλήθεια».
Το κύρος, εξάλλου, του αποκαλούμενου μεσολαβητή ήταν η εγγύηση που ζητούσε ο πρώην υπουργός. «Ήλπιζα ότι η παρέμβασή σου αφ’ υψηλού ως Διαμεσολαβητής μεταξύ των δυο μας θα τον συνέφερε να πάμε ομαλά τους επόμενους μήνες. Αυτός όμως απέρριψε την πρωτοβουλία σου» γράφει, στρέφοντας για άλλη μια φορά τα βέλη του στον πρώην συνεργάτη του, για τον οποίο μάλιστα σημειώνει: «Μετά από βδομάδες και μήνες κοροϊδίας που έψαχνες για διάφορες λύσεις ‘’μεταφοράς’’ δεν έστειλες τίποτα. Και εγώ όμως έχω μάθει ότι εσύ καθάρισες με τον ίδιο τον ΓΑΠ».
Ξεχωριστό, πάντως, ενδιαφέρον έδειχνε ο Άκη Τσοχατζόπουλος για την προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράικου, και τις δύο εισαγγελείς που χειρίζονταν την έρευνα: «Να φύγει η δικογραφία από τις κυρίες» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Nα προχωρήσει στον Ανακριτή». Σε άλλο σημείο χαρακτηρίζει «ισχυρή και αυτόνομη» είτε την ομάδα των οικονομικών εισαγγελέων είτε γενικώς την Εισαγγελία και συμπληρώνει: «Εγώ δεν τους ελέγχω».
Αναφορά κάνει, πάντως, ο πρώην υπουργός και στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, που επόπτευε την έρευνα για την υπόθεση των CDS, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αρνήθηκε… άνωθεν «επιθυμίες» που του μεταφέρθηκαν από πρόσωπο που δεν διευκρινίζει ποιο είναι… «Ζήτησε από Πεπόνη για τον Αντρίκο (CDS), από τους δύο πρωθυπουργούς επιθυμία και δεν έγινε τίποτα». Στη συγκεκριμένη σελίδα πάντως του ημερολογίου, οι περισσότερες από τις σημειώσεις αφορούν τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.
Τα ημερολόγια του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για την υπόθεση της Siemens. Όπως ξεχωρίζει κανείς τον Μάιο 2002, ο τότε υπουργός φαίνεται να έχει δύο ραντεβού με πρωταγωνιστές της υπόθεσης της Siemens, υψηλότατα στελέχη της ελληνικής εταιρείας. Στις 28 Μαΐου στο ημερολόγιο καταγράφεται «ραντεβού με Χριστοφοράκο» και μόλις τρεις μέρες μετά, στις 31 του μήνα, καταγράφεται ραντεβού με το μεγαλοστέλεχος της εταιρείας και νυν κατηγορούμενο στην υπόθεση κ. Δενδρινό. Μάλιστα, δίπλα στο όνομά του αναφέρεται μέσα σε παρένθεση το όνομα πολύ μεγάλης γερμανικής τράπεζας.
Ανάμεσα στα στοιχεία που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου υπάρχει σωρεία εγγράφων που δείχνουν τις διασυνδέσεις του με τις offshore εταιρείες, με τις οποίες ο ίδιος επέμενε ότι δεν είχε καμία σχέση και ότι πληροφορήθηκε για αυτές από τον Τύπο. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν της εταιρείας NOBILIS, πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. της BLUEBELL SA LIBERIA αλλά και προσκλήσεις σε συνέλευση μετόχων και ισολογισμούς γνωστού βιβλιοπωλείου στην Αθήνα, πολλά εμβάσματα και κινήσεις λογαριασμών, έγγραφα που αφορούν σε τρόπους μεταφοράς χρημάτων, μία δήλωση αναγνώρισης χρέους ποσού 200 χιλιάδων ευρώ, που υπογράφει προς τον Τσοχατζόπουλο ο συγκατηγορούμενος του επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης κ.λπ. και δεκάδες φωτοαντίγραφα, με τα οποία εμφανίζεται να συνδέεται ο πρώην υπουργός με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και τα TOR M-1.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου