GREEK REPORTERS: ΟΟΣΑ: Η ευρωζώνη είναι εγκλωβισμένη σε μια καθοδική δίνη λόγω της λιτότητας

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΟΟΣΑ: Η ευρωζώνη είναι εγκλωβισμένη σε μια καθοδική δίνη λόγω της λιτότητας



Όταν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συζητήσουν δειπνώντας τι να κάνουν για την Ελλάδα και τι να κάνουν για την περιβόητη ανάπτυξη, θα έχουν υποχρεωτικά στο μυαλό τους και τις προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ, του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Αυτό το κλαμπ των βιομηχανικών χωρών, στο οποίο
ανήκουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, έδωσε χθες στο Παρίσι στη δημοσιότητα τις εαρινές προβλέψεις του για την οικονομία το τρέχον έτος -και ήταν χειρότερες από τις φθινοπωρινές.
Ηπιότερη στάση έναντι της Ελλάδας τώρα η Λαγκάρντ
Ο ΟΟΣΑ ανησυχεί για την Ευρωζώνη, θεωρεί ότι είναι εγκλωβισμένη σε μια καθοδική δίνη που ενισχύεται από τις υπερβολικές πολιτικές λιτότητας και τις αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης. Μέχρι πρόσφατα ο ΟΟΣΑ εκτιμούσε ότι το 2012 η οικονομία της Ευρωζώνης θα έχει έναν οριακό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,2%, αλλά τώρα θεωρεί βέβαιη μια οριακή ύφεση, της τάξης του 0,1% -και παραμένει πιο αισιόδοξος από την Κομισιόν η οποία πρόσφατα μιλούσε για ύφεση 0,3%. Για το 2013 οι αναλυτές του ΟΟΣΑ προβλέπουν ελαφρά βελτίωση, ότι δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 0,9%, όμως όχι και σε σημαντικές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου εκτιμάται ότι η ύφεση θα συνεχιστεί. Για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία οι οιωνοί είναι ούτως ή άλλως άσχημοι.

Η συνταγή για να αποφευχθούν κοινωνικές εκρήξεις...
Η «συνταγή» που προτείνει ο ΟΟΣΑ για να βγει η Ευρωζώνη από την καθοδική δίνη και να αποφευχθούν πολιτικές και κοινωνικές εκρήξεις, «οι οποίες μπορεί να απειλήσουν την παγκόσμια οικονομία», είναι μια σειρά μέτρων που έχουν ένα κοινό: δεν θέλει ούτε να τα ακούσει η γερμανική κυβέρνηση.
Ο ΟΟΣΑ προτείνει μεν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο σε κάποιες χώρες αυτό θα πρέπει να γίνει με πολύ πιο αργό ρυθμό από τον σημερινό, για να μην «πνιγεί» εντελώς η οικονομία.
Επιπλέον, προτείνει οι πόροι του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM να χρησιμοποιηθούν απευθείας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ ζητά να ξαναρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κλυδωνιζόμενων χωρών, το οποίο έχει αναστείλει. Να σημειωθεί ότι χθες τα μαντάτα από τις ισπανικές τράπεζες ήταν τρομακτικά, καθώς η Διεθνής Ένωση Τραπεζών, το IIF, εκτίμησε ότι η «μαύρη τρύπα» τους, που δεν μπορεί να καλυφθεί από το ισπανικό κράτος και τις αγορές, φτάνει τα 76 δισεκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ακόμη ότι για έναν περίεργο λόγο η κυβέρνηση της Ισπανίας αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τη θέσπιση ευρωομολόγων, την οποία πάντως προτείνει ευθαρσώς ο ΟΟΣΑ.
Την ίδια ώρα, πάντως, που ο ΟΟΣΑ εισηγείται όλα εκείνα τα μέτρα που δεν θέλει το Βερολίνο, στηρίζει και πολλές ελπίδες στη Γερμανία - για την ακρίβεια στον Γερμανό καταναλωτή. Οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού εκτιμούν ότι οι αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων στη Γερμανία θα οδηγήσουν στην αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ενισχύοντας έτσι την οικονομία τους. «Από τα μέσα της χρονιάς οι Γερμανοί καταναλωτές αναμένεται να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους και να αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα» εκτίμησε ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Αντρέας Βεργκέτερ, που παρουσίασε την εαρινή έκθεση του οργανισμού.

Λαγκάρντ: "Μελετάμε όλες τις εναλλακτικές"
Στο μεταξύ από το Λονδίνο η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ άφησε χθες να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος για την Ελλάδα. Η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε μεν ότι «η σαφής προτίμηση του ΔΝΤ» είναι το διεθνές σχέδιο για την εξυγίανση της οικονομίας της Ελλάδας «να υιοθετηθεί από την πολιτική εξουσία που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου» και «οι πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο ταυτοχρόνως με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ», πρόσθεσε ωστόσο ότι «δουλειά του ΔΝΤ είναι να μελετάει όλες τις πιθανές εναλλακτικές».
Παράλληλα, η κυρία του ΔΝΤ κάλεσε τους ηγέτες της ευρωζώνης «να κάνουν περισσότερα» για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη προχωρώντας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χωρίς να μεγαλώνουν τα ελλείμματα.
Σε ερώτηση για τα μέσα που θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρωζώνη, η Λαγκάρντ πρότεινε «έναν καλύτερο καταμερισμό του δημοσιονομικού βάρους» ανάμεσα στις χώρες - μέλη. «Υπάρχουν πολλά μέσα για να φτάσουν εκεί» πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε χθες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προχωρήσει σε «σοβαρές βελτιώσεις» από τότε που άρχισε η κρίση, επικαλούμενη ως παράδειγμα τις βαθύτατες μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Επίσης χαιρέτισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να «δημιουργηθεί ένα πιο σοβαρό τείχος ασφαλείας» μέσω της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, όπως και τη δράση της ΕΚΤ, η οποία χαμήλωσε τα επιτόκιά της. «Όλα αυτά είναι σοβαρά, όμως θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα» κατέληξε η Λαγκάρντ.

Ρεν: "Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά..."
Την προηγουμένη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, για να ενημερώσει για την κατάσταση τους ευρωβουλευτές - και εμμέσως να διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους. Πάντως, ο Ρεν τόνισε για μια ακόμη φορά ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ευρώ, αλλά θα πρέπει να διατηρήσει την αποφασιστικότητά της στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων». Σύμφωνα με τον Ρεν, «η Ελλάδα έζησε για πολλά χρόνια πέρα από τις δυνατότητές της, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της, όχι μόνον με την άνευ προηγουμένου οικονομική βοήθεια, που αντιστοιχεί σε 33.000 ευρώ ανά Έλληνα πολίτη, αλλά και με την τεχνική μας βοήθεια στον τομέα της πάταξης φοροδιαφυγής».
Πιο ανοιχτός σε αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος της Ελλάδας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή Χάνες Σβόμποντα, που υποστήριξε πως «είναι σαφές ότι τα όσα επέβαλε το Μνημόνιο είναι άδικα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό τομέα. Και σ' αυτό το επίπεδο υπάρχουν δυνατότητες ελάφρυνσης». Πάντως και ο Σβόμποντα τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει μία κυβέρνηση που θα μπορεί να εγγυηθεί την πραγματοποίηση των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».
Τέλος, από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίκτορ Κοντσάντσιο τόνισε από το Χονγκ Κονγκ ότι δεν αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και κάλεσε την Αθήνα να συνεργαστεί με την Ευρώπη προκειμένου να απομακρύνει τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης σε άλλες χώρες.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X