GREEK REPORTERS: «Ασκήσεις ετοιμότητας» για ακραία σενάρια στο Χ.Α.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

«Ασκήσεις ετοιμότητας» για ακραία σενάρια στο Χ.Α.


Mε την ίδια ένταση συνεχίστηκε το σφυροκόπημα των κεφαλαιοποιήσεων στην ελληνική αγορά, η οποία
βρέθηκε ανάμεσα σε συμπληγάδες αρνητικών νέων. Οι αποτιμήσεις στο Χ.Α. εκφράζουν πλέον την πιθανότητα η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, καθώς δεν συνάδουν με τα μεγέθη των ισολογισμών ή με κάποιες σχετικές αποτιμήσεις άλλων αγορών ή ιστορικές προβολές.

Έχοντας ίσως προεξοφλήσει αυτό το ενδεχόμενο στον μεγαλύτερο βαθμό (-22% από την επομένη των εκλογών), η αγορά έχει πλέον χρόνο να αξιολογήσει τις καταστάσεις και τα γεγονότα που έχει μπροστά της έως τις εκλογές. Το θετικό ίσως για το Χ.Α. είναι ότι η πίεση που εκδηλώθηκε έχει πλέον συμπεριλάβει ακραία σενάρια, τα οποία όμως επί του παρόντος παραμένουν «ασκήσεις ετοιμότητας».

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ευκαιρία της ελληνικής αγοράς: έχει τιμολογήσει έναν κίνδυνο ο οποίος δεν έχει «κλειδώσει» ως γεγονός, ο δε χρόνος που μεσολαβεί είναι αρκετός για να αλλάξουν πολλά τα οποία δεν εξαρτώνται αποκλειστικά μόνο από εγχώριους παράγοντες.

Η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα που συνεπάγεται η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα μεταδόθηκε με ταχύτατο ρυθμό και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης την εβδομάδα που πέρασε. Είναι πλέον προφανές ότι ένα ελληνικό «ατύχημα» δεν θα περάσει απαρατήρητο από τις ευρωπαϊκές οικονομίες, όσο και αν υποστηρίζεται ότι το συνολικό ΑΕΠ της χώρας αντιστοιχεί στο 2% της Ευρωζώνης, άρα οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν.
Με τον όρο «ατύχημα» δεν προσδιορίζεται η προσφυγή στη δραχμή αλλά τα γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή. Μια νέα στάση πληρωμών που θα συνιστούσε πιστωτικό γεγονός για παράδειγμα ή μια ακατάσχετη αύξηση των εκροών από τις τραπεζικές καταθέσεις αποτελεί ικανή συνθήκη για να μεταδώσει ακραίες συμπεριφορές και σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά σε όσες βρίσκονται σε κατάσταση λήψης δημοσιονομικών μέτρων, προκειμένου να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να δανειστούν με καλύτερους όρους.

Σε αυτό το σημείο ίσως κριθούν πολλά τις επόμενες ημέρες, καθώς έχει αρχίσει να αλλάζει προς το θετικότερο η προσέγγιση των Ευρωπαίων ηγετών, δίνοντας ένα στίγμα αλλαγής κατεύθυνσης σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό σύμφωνο αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Τα τεχνικά διαγράμματα των κυριότερων δεικτοβαρών μετοχών παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερες υποτιμήσεις, καθώς η πίεση που εκδηλώθηκε από τη Δευτέρα 7/5 δεν ήταν ομοιόμορφη. Οι σφοδρές υποτιμήσεις εξομαλύνθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, χωρίς ωστόσο οι δείκτες να επανέλθουν σε ουδέτερα επίπεδα, διατηρώντας ακόμα κάποιο περιθώριο για συνέχιση της αντίδρασης από τις 535 μονάδες, με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στις 571 μονάδες.

Οι βραχυχρόνιοι κινητοί μέσοι παραμένουν σε θέση πώλησης, με το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης να εντοπίζεται σημαντικά υψηλότερα, προς τις 611 μονάδες. Ένα θετικό δείγμα γραφής που θα έδινε προβάδισμα στη συνέχιση της αντίδρασης θα ήταν η διατήρηση των συναλλακτικών όγκων σε ικανοποιητικά επίπεδα (40-50 εκατ. ευρώ), τηρουμένων των επιπέδων που διαπραγματεύεται η αγορά, σε ανοδικές ημέρες, γεγονός το οποίο θα διευκόλυνε την απορρόφηση των κερδισμένων θέσεων, αφού κατά βάση οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική αγορά είναι αυτή την περίοδο βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

Από την άλλη πλευρά, η δυναμική της πτώσης παραμένει ακόμα ισχυρή και αυτό φαίνεται από τα δυνατά ενδοσυνεδριακά γυρίσματα, τα οποία αναλώνουν με ευκολία πολλές μονάδες πτώσης. Συμπερασματικά θα περιμέναμε τη μεταβλητότητα να διατηρείται ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό των επόμενων συνεδριάσεων και την ανοδική αντίδραση να συνεχιστεί μετριοπαθώς και την προσεχή εβδομάδα.
zougla.gr

Επισημαίνεται ακόμα ότι την προσεχή εβδομάδα στις εταιρικές ανακοινώσεις α' τριμήνου αναμένονται τα αποτελέσματα των Πλαστικών Θράκης (21/5), της Σωλ. Κορίνθου, της Jumbo (23/5) και της Trastor (24/5), ενώ στις 22/5 θα διεξαχθεί η γενική συνέλευση της Alpha Bank, με θέμα την ακύρωση της συγχώνευσης με τη Eurobank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X