Η δυσχερής θέση στην οποία περιήλθε η Νέα Δημοκρατία από το αποτέλεσμα των εκλογών οδηγεί τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά να υπαναχωρεί για μια ακόμη φορά από όλες τις απόλυτες θέσεις τις οποίες είχε υποστηρίξει προεκλογικά.
Χθες αποφάσισε, μετά και την πίεση της καραμανλικής πτέρυγας να αποδεχθεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και να μη ζητήσει νέες εκλογές. Σήμερα, εμφανίζεται έτοιμος να αποδεχθεί να μην είναι καν πρωθυπουργός. Ορισμένοι μάλιστα από τους συνεργάτες του τού προτείνουν να προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει αυτός κυβέρνηση την οποία η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει με ψήφο ανοχής.
Στις επαφές που θα έχει μετά την ανάθεση σε αυτόν της διερευνητικής εντολής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια αναμένεται να αναζητήσει τη δημιουργία «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να τροποποιηθεί το μνημόνιο.»
Στενοί του συνεργάτες σημείωναν σήμερα ότι αναγκαία συνθήκη για να σχηματιστεί -και κυρίως για να έχει μέλλον μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας όποιοι κι αν μετέχουν - είναι οι εταίροι και οι δανειστές της χώρας να αφήσουν περιθώριο για την τροποποίηση του Μνημονίου που να δίνει ανάσες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Οι θέσεις Βενιζέλου
Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που θα συναντηθεί στις 5 μ.μ. Με τον κ. Σαμαρά στη Βουλή έχει συγκαλέσει νωρίτερα συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με στόχο να καθοριστεί η στρατηγική με βάση την οποία θα κινηθεί κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εκλογών.
Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του νέου σχήματος είναι να συμμετέχουν εκτός από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά αλλά και οι εξωκοινοβουλευτικοί πλέον Οικολόγοι, Δημοκρατική Συμμαχία και Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν τη συνεργασία όλων αυτών των κομμάτων ως απαραίτητη για να απομονωθούν τα άκρα: Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Αν και οι πρώτοι, με την εξαίρεση του αρχηγού τους, δε θεωρούνται όλοι «χαμένη υπόθεση».
Οι κινήσεις του Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας που θα παραλάβει δεύτερος τη διερευνητική εντολή μετά τον κ. Σαμαρά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προετοιμάζεται για να αναζητήσει συμμαχίες, καθώς εκτιμάται ως απίθανο να δεχθεί να στηρίξει μια κυβέρνηση με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Η επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση της αριστεράς, παρά το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς -ακόμη κι αν το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά λάβουν την απόφαση να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ- μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα έχει την πλειοψηφία των 151 εδρών στη Βουλή.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου