GREEK REPORTERS: Η τρόικα πάει Μαδρίτη

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η τρόικα πάει Μαδρίτη



Στα... δόντια του Μνημονίου και η Ισπανία μετά την απόφαση για στήριξη των τραπεζών της με ποσό έως και 100 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών και του Βερολίνου, παρά τους
αντίθετους ισχυρισμούς του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, επιβεβαίωσαν χθες πως και η δεύτερη χώρα της Ιβηρικής, όπως εξάλλου η Ελλάδα και η Ιρλανδία, θα τελεί υπό την εποπτεία των δανειστών της.

Συνέδεσαν δε την παροχή βοήθειας για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών με την πρόθεση της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει «οποιαδήποτε αρνητικά σενάρια», εμμέσως πλην σαφώς και τις απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ελλάδα. Ερωτηθείς αν η βοήθεια αυτή καλύπτει και τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν απάντησε -χωρίς να αναφερθεί ρητά στη χώρα μας- ότι η απόφαση αφορά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τα πιο αρνητικά.
Πρόκειται αναμφίβολα για προειδοποίηση που συνοψίζεται στο ότι η Ευρωζώνη προετοιμάζεται και οχυρώνεται απέναντι σε κάθε εξέλιξη στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Cadena Ser, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι η τρόικα θα εποπτεύει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη Μαδρίτη. «Φυσικά θα υπάρξουν όροι. Οποιος παίρνει χρήματα, ποτέ δεν τα παίρνει δωρεάν» είπε σχετικά.
Ο Σόιμπλε
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε στο γερμανικό ραδιόφωνο:
«Το ισπανικό κράτος λαμβάνει τα δάνεια, η Ισπανία θα είναι υπεύθυνη γι' αυτά. Θα υπάρχει ομοίως μια τρόικα. Φυσικά θα υπάρχει εποπτεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα τηρείται, αλλά αυτό αφορά μόνο την αναδιάρθρωση των τραπεζών».
Ο Αμαντέου Αλταφάζ (εκπρόσωπος του Ολι Ρεν) διευκρίνισε ότι, τόσο ως προς την εκτίμηση των αναγκών της Ισπανίας, όσο και ως προς τη θέσπιση των όρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. «Θα είναι ένα 'κουαρτέτο', όχι 'τρόικα'» εξήγησε.
Ο κ. Αλταφάζ αναγνώρισε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη για τις ισπανικές τράπεζες θα επηρεάσει το ύψος του δημοσίου χρέους καθώς πρόκειται για δανεισμό, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο έλλειμμα της χώρας είπε ότι είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για ένα ζήτημα το οποίο εξετάζει η Γιούροστατ.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εκτίμησε από την πλευρά του ότι η αίτηση για βοήθεια της Ισπανίας αποτελεί ένα «καλό σημάδι», το οποίο αποδεικνύει πως η Ευρώπη είναι ικανή να αναλάβει δράση.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Μαδρίτης ότι θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, ο διεθνής Τύπος αντέδρασε με ικανοποίηση αλλά και με αμφιβολίες ως προς την επάρκεια του «πακέτου» διάσωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, ενώ ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch «ψαλίδισε» κατά δύο βαθμίδες τη βαθμολογία του για δύο μεγάλες εμπορικές τράπεζες της Ισπανίας, την Santander και την BBVA.
Ζητούν επικύρωση
Οι πιέσεις της Κομισιόν προς τη χώρα μας κλιμακώνονται και με αφορμή τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα κράτη της Ευρωζώνης που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το νέο Ταμείο. Χθες, η Επιτροπή άσκησε πιέσεις, ώστε να το πράξει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να κυλήσει ομαλά η βοήθεια προς την Ισπανία και η Ευρωζώνη να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενο.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X