Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται δέκα υπουργοί της κυβέρνησης καθώς
έχουν δέκα μέρες προθεσμία για να συμφωνήσουν πού ακριβώς θα μπει το μαχαίρι ώστε να εξοικονομηθούν συνολικές δαπάνες ύψους 11,5 δισ. ευρώ και το τεφτέρι των μέτρων να είναι έτοιμο στις 23 Ιουλίου, μία μέρα πριν από την έλευση της τρόικας.
Η πρώτη αναγνωριστική σύσκεψη έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Αντώνη Μανιτάκη, Κωστή Χατζηδάκη, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Ανδρέα Λυκουρέτζου, Αντώνη Ρουπακιώτη και Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για την προσεχή Δευτέρα ώστε την Τετάρτη στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση να έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή των μέτρων που προκρίνονται.
ΑΛΛΑ 4 ΔΙΣ. Επί του παρόντος, κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη μελέτη του ΚΕΠΕ στην οποία διατυπώνονται περί τις 150 προτάσεις που οδηγούν σε εξοικονομήσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ, στον στενό δημόσιο τομέα. Επιπρόσθετα αναζητούνται μέτρα 4 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων αλλά και από αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
Μεγάλες προσδοκίες εξοικονομήσεων εναποτίθενται στον «εξορθολογισμό» των ΔΕΚΟ, έννοια στην οποία θα μπορούσαν να περιληφθούν και τα «λουκέτα», είτε με κλείσιμο είτε με συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος πάντως μιλώντας χθες στα «ΝΕΑ» κρατούσε αποστάσεις από το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε χθες στη σύσκεψη ότι ο στόχος που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15.000 φέτος θα επιτευχθεί μέσω των προβλεπόμενων συνταξιοδοτήσεων.
Το πιο καυτό σημείο στην ατζέντα των μέτρων φαίνεται να εντοπίζεται στο μέτωπο των συντάξεων όπου μπορεί να επιχειρείται η αποφυγή νέων οριζόντιων περικοπών, η επιβολή γενικού πλαφόν όμως σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες μάλλον δεν θα αποφευχθεί.
Στη χθεσινή σύσκεψη, πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερο «διαβασμένος» φάνηκε να είναι ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Παρουσίασε κατάλογο ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων και όπως δήλωσε, «ως υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε δύο εβδομάδες έχουμε καταφέρει και έχουμε εκπονήσει έναν κατάλογο ισοδύναμων μέτρων για να αποφύγουμε νέες περικοπές κατά 10% ως 12%» στις αποδοχές των εργαζομένων στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Ο πυρετός των μέτρων αναμένεται να διαρκέσει έως τις 5-10 Αυγούστου. Τότε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε να συνταχθεί η έκθεσή της, η οποία αν είναι θετική θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον Σεπτέμβριο και την επαναδιαπραγμάτευση της χρονικής διάρκειας και των όρων του Μνημονίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επανέλθει δριμύτερος ο εφιάλτης των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, τα οποία ήδη βρίσκονται στο κόκκινο.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου