Θυελλώδης συνεδρίαση ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας
Με ψήφους 170 κατά και 47 υπέρ επί 217 ψηφισάντων, απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και
Ανεξάρτητοι Έλληνες επί του πολυνομοσχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας το προεδρείο ότι δεν προχώρησε έγκαιρα (ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ένα 10λεπτο) στην διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας. Κατά της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ «ναι» ψήφισαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.
Η αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση, του αποτελέσματος της ψηφοφορίας δια εγέρσεως, επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες επί του πολυνομοσχεδίου και η πρόταση του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη να διακόψει την συνεδρίαση της Βουλής και να προκαλέσει νέα ονομαστική ψηφοφορία, ανέβασαν του τόνους στη Βουλή.Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την ονομαστική ψηφοφορία, καταγγέλλοντας τα κόμματα της συγκυβέρνησης για προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφους των βουλευτών και υποστήριξαν ότι στην ψηφοφορία δια εγέρσεως η πλειοψηφία επί των παρόντων συναδέλφων τους υπερψήφισε την πρόταση τους.
Από την πλευρά τους, ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, υπεραμύνθηκαν της απόφασης για ονομαστική ψηφοφορία, ενώ κατηγόρησαν την αντιπολίτευση για κοινοβουλευτικά τερτίπια και τακτισμούς και την κάλεσαν να σεβαστεί την αρχή της δεδηλωμένης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απέδωσε πολιτικές σκοπιμότητες στην αμφισβήτηση της υπερψήφισης της ένστασης περί συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι καθυστέρησε πάνω από μία ώρα η διαδικασία και απέσυρε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία και αποχώρησε με τους βουλευτές του από την διαδικασία, καταγγέλλοντας την συγκυβέρνηση και τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν συμμετέχει στη διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλουκατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα της δια εγέρσεως ψηφοφορίας, παραβιάζοντας, όπως είπε, την κοινοβουλευτική διαδικασία.
«Η Βουλή δεν μπορεί να παίρνει συγκυριακά αποφάσεις ανάλογα με τους τακτικισμούς κάθε κόμματος. Όλη η Βουλή θα ακούσει αυτά που πρέπει να ακούσει από την τρικομματική κυβέρνηση. Με κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και τερτίπια δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», αντέτεινε ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιμένοντας ότι πρέπει να τηρηθεί ο κανονισμός της Βουλής και να προχωρήσει η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Σε παρέμβαση του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλοςεπιτέθηκε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονταν, τονίζοντας ότι «υπάρχει η αρχή της δεδηλωμένης που πρέπει να γίνει σεβαστή. Πρόσθεσε δε, «ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρει το αίτημα του για ονομαστική ψηφοφορία, τότε θα υπάρχει η αποδοχή της αρχής της δεδηλωμένης».
Να σεβαστεί την αρχή της δεδηλωμένης κάλεσε την αντιπολίτευση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, και προσέθεσε:
«Η ένσταση αντισυνταγματικότητας πρέπει να γίνεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και όχι καταχρηστικά για κομματικούς λόγους. Πρέπει να γίνεται με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, να αφορά παράβαση των δομών του πολιτεύματος και όχι με κομματικές σκοπιμότητες. Ο τυπικός έλεγχος των εσωτερικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών συναρτάτε επί των πραγματικών κινδύνων. Πρέπει να είναι σεβαστή η αρχή της δεδηλωμένης».
«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δια εγέρσεως δεν είναι υποδεέστερο της εκτίμησης που συνεπαγόταν σε πρόσκαιρη απουσία βουλευτών. Εκμεταλλευόσαστε με τον πλέον χυδαίο τρόπο αυτή την απουσία», κατέληξε ο κ. Τσούκαλης.
«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των συναδέλφων. Αλλά αν αγωνιάτε τόσο θα έπρεπε να ήσασταν παρόντες και όχι στα σπίτια σας και να σας καλούν να έρθετε να ψηφίσετε», αντέδρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές που διαμαρτύρονταν, τόνισε: «Έχετε κάθε δικαίωμα να φωνασκείτε. Είναι η αγωνία μιας πλειοψηφίας που καταρρέει και πολύ σύντομα θα γίνει μειοψηφία. Όλα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα αποτελούν καταρράκωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
«Έρχεται ένα νομοσχέδιο σε ένα μόνο άρθρο που θα βάλει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση τη χώρα με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό δεν τιμά τη Βουλή που δίνει λαβή σε όσους θέλουν να την απαξιώσουν. Κοινή διαπίστωση όσων παρακολουθούσαν την ψηφοφορία είναι ότι στους παρόντες ήταν η συντριπτική πλειοψηφία που ψήφισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας. Αντιλαμβάνομαι ότι λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας αμφισβήτησαν αυτό το αποτέλεσμα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας:
«Δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής αποσύρουμε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κατηγόρησε το προεδρείο της Βουλής για παραβίαση του κανονισμού, τόσο γιατί όπως είπε αμφισβητήθηκε η ψηφοφορία δια εγέρσεως που είχε γίνει νωρίτερα όσο και γιατί καθυστέρησε να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.
«Έχετε θεσμικό και όχι κομματικό καθήκον κύριε Πρόεδρε να προστατεύσετε τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να ανατρέπονται ψηφοφορίες», τόνισε.
«Η απόφαση του Σώματος είναι γνωστή και έκρινε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Σήμερα, εδώ τελείωσε το Μνημόνιο 3», σημείωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παπάς έκανε λόγο για 38 χρόνια τακτικισμών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έφεραν την Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. «Να είστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιηθούν στο μελλοντικό Ειδικό Δικαστήριο η παράνομη σημερινή διαδικασία», σημείωσε.
«Ο ελληνικός λαός αντιλήφθηκε σήμερα την ουσία της αστικής δημοκρατίας. Πράγματι υπάρχει πολιτική ουσία που εξηγείται με κοινοβουλευτικά κόλπα καταδικαστέα. Είναι η όλη τακτική της κυβέρνησης που φέρνει νόμο καρμανιόλα νεκροθάφτη και ζητά να συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Το νομοσχέδιο θα το καταργήσει ο λαός στην πράξη. Τον καλούμε σε απειθαρχία. Εδώ που φτάσαμε δεν χωράνε τακτικισμοί», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τασσούλας έκανε λόγο για δύο αντιλήψεις και δύο γραμμές που συγκρούονται σήμερα στη Βουλή. «Είναι η αντίληψη που εκφράζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η αντίληψη που εκφράζει σύσσωμη η αντιπολίτευση» σημείωσε και προσέθεσε:
«Δεν μπορούμε να κρύψουμε αυτή τη διαφωνία πίσω από διαδικαστικά επιχειρήματα. Δεν θα υφαρπάξει η αντιπολίτευση το αποτέλεσμα της Βουλής πίσω από τα διλήμματα και τα δικαστήρια. Τα δικαστήρια θα κρίνουν όπως έχει κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην βαρυσήμαντη απόφαση της για την πρώτη δανειακή σύμβαση».
«Στο Σύνταγμα, είτε στις φανερές είτε δια της εγέρσεως ψηφοφορίες, υπάρχει η αρχή της δεδηλωμένης, που στηρίζει την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου εκ του περισσού αλλά ορθά, αποφασίστηκε να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. Για να ξεφύγουμε από την προσχηματική συζήτηση και να πάμε στην ουσία της. Εφόσον κάποιος αμφισβητεί την δεδηλωμένη πάμε σε ονομαστική ψηφοφορία, για να έχουμε έστω και καθυστερημένα την αρχή της δεδηλωμένης. Έτσι λειτουργεί η Βουλή στη δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Τασσούλας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, κατηγόρησε τους βουλευτές που διαμαρτύρονται ότι θέλουν με τερτίπια να αμφισβητούν την αρχή της πλειοψηφίας και την αρχή της δεδηλωμένης. «Αυτή είναι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, τα τερτίπια. Ντροπή, η Αξιωματική Αντιπολίτευση να θέλει να υφαρπάξει την ψήφο της πλειοψηφίας», προσέθεσε.
Σε σύντομη παρέμβαση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος υποστήριξε ότι ο «λόγος που επεβλήθη από την τρόικα η διαδικασία του κατεπείγοντος ήταν για να γίνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ».
Με στόχο τους 155
Κατά τη σημερινή κρίσιμη διαδικασία, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης, προσέρχονται στη Βουλή, με στόχο την εξασφάλιση 155 θετικών ψήφων στο πολυνομοσχέδιο.
Επειτα από τον μαραθώνιο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που είχε μέχρι αργά χθες το βράδυ τόσο με τους κυβερνητικούς του εταίρους όσο και με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Α. Σαμαράς γνωρίζει ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία που μπορεί να έχει, αυτήν τη στιγμή.
Στη ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει «συναγερμός», καθώς μετά και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ (τη Δευτέρα) για «παρών» στη σημερινή ψηφοφορία, τα περιθώρια διαρροών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί δεδομένες τις 127 θετικές ψήφους από την πλευρά της ΝΔ, ενώ ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, και χθες, εκτιμά ότι οι απώλειες των βουλευτών του κόμματός του θα είναι τελικά κάτω από πέντε.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κοινοβουλευτική μάχη αντιμετωπίζεται από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ως η «μεγαλύτερη μέρα του πόλεμου», κάτι το οποίο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αφήσει να διαφανεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις του και αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στην ομιλία του στη Βουλή.
«Διαβατήριο»
Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά, που αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ., θα είναι το «διαβατήριο» της χώρας προς την ανάκαμψη και παράλληλα έχει την πεποίθηση ότι μετά την επικείμενη ψηφοφορία θα απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι απόψε τα μέτρα θα «περάσουν» έστω και με μια μικρή σχετικά πλειοψηφία, ο κ. Σαμαράς δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις αρρυθμίες που υπήρξαν έως και την τελευταία στιγμή.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη, ο οποίος, στο «παρά πέντε» της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, εκδήλωσε την άρνησή του να υπογράψει τα μέτρα που αφορούσαν τον τομέα του.
Χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού στον κ. Κουβέλη. Η απειλή ότι εάν δεν υπέγραφε θα τον αντικαθιστούσε μέσα σε μία ώρα και στη συνέχεια η συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό ήταν οι λόγοι ώστε να μεταπειστεί ο κ. Ρουπακιώτης.
Ο πρωθυπουργός θα περιμένει να ολοκληρωθεί σήμερα η κοινοβουλευτική διαδικασία και από αύριο κιόλας θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους κυβερνητικούς του εταίρους προκείμενου να επιλύσει άμεσα αυτά τα προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη πολιτική κίνηση την οποία θα κάνει θα είναι ο ανασχηματισμός, θέμα το οποίο έχει ήδη συζητήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
ethnos.gr
Κατά τη σημερινή κρίσιμη διαδικασία, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης, προσέρχονται στη Βουλή, με στόχο την εξασφάλιση 155 θετικών ψήφων στο πολυνομοσχέδιο.
Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά, που αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ., θα είναι το «διαβατήριο» της χώρας προς την ανάκαμψη και παράλληλα έχει την πεποίθηση ότι μετά την επικείμενη ψηφοφορία θα απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου