Ως και δέκα εκατομμύρια τόνους διαμαντιών ενδέχεται να
διαθέτουν ο Κρόνος και ο Δίας, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν και της εταιρείας California Specialty Engineering στην Πασαντίνα των Ηνωμένων Πολιτειών.
διαθέτουν ο Κρόνος και ο Δίας, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν και της εταιρείας California Specialty Engineering στην Πασαντίνα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αυτό προκύπτει από παρατηρήσεις καταιγίδων στον Κρόνο, οι οποίες παράγουν σωματίδια άνθρακα, σε συνδυασμό με πειράματα στο εργαστήριο σχετικά με τη συμπεριφορά του άνθρακα σε ακραίες συνθήκες.
Προηγούμενες θεωρίες υποστήριζαν πως μόνο οΟυρανός και ο Ποσειδώνας παρήγαγαν διαμάντια, καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή πίεση μπορούσαν να μετατρέψουν το αέριο μεθάνιο στο πολύτιμο ορυκτό.
Έτσι, ο Κρόνος και ο Δίας που έχουν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερο μεθάνιο παραδοσιακά δεν θεωρούνταν πιθανοί παραγωγοί διαμαντιών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το διαστημικό σκάφος Cassini κατέγραψε γιγάντιους κεραυνούς στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας του Κρόνου, οι οποίοι ενδέχεται να πυροδοτούν τη δημιουργία διαμαντιών. Αντίστοιχοι κεραυνοί έχουν παρατηρηθεί και στον πλανήτη Δία.
Οι κεραυνοί στην ατμόσφαιρα του Κρόνου διασπούν το μεθάνιο σε σωματίδια άνθρακα και συγκεκριμένασωματίδια αιθάλης.
Μόλις σχηματιστούν, τα νανοκρυσταλλικά σωματίδια άνθρακα βυθίζονται στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας όπου μετατρέπονται σε γραφίτη σε συνθήκες υψηλής πίεσης.
Ο γραφίτης συνεχίζει τη «βουτιά» στα βάθη της ατμόσφαιρας του Κρόνου, όπου η θερμοκρασία και η πίεση αυξάνονται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα την μετατροπή του υλικού σε στερεά διαμάντια, τα μικρότερα εκ των οποίων έχουν το μέγεθος μπιζελιού.
Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οδηγεί στον σχηματισμό χιλιάδων τόνων διαμαντιών ετησίως.
Στην περίπτωση του Δία, στα κατώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας οι συνθήκες είναι τόσο ακραίες που το πολύτιμο ορυκτό πιθανότητα σχηματίζει έναν ωκεανό υγρών διαμαντιών.
Τις επιφυλάξεις του για τη νέα θεωρία εξέφρασε ο πλανητικός επιστήμονας William Hubbard από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα ο οποίος εκτιμά ότι η ποσότητα αιθάλης που παράγεται από τους κεραυνούς στον Κρόνο είναι πολύ μικρή για τη δημιουργία διαμαντιών και πιθανότατα τα σωματίδια άνθρακα καταστρέφονται από την υψηλή θερμοκρασία και πίεση στα κατώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο 45ο συνέδριο του Τμήματος Πλανητικών Επιστημών της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.
econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου