GREEK REPORTERS: Σφοδρές αντιδράσεις για την απεργία της ΠΝΟ

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Σφοδρές αντιδράσεις για την απεργία της ΠΝΟ





Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη
. Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει κύκλος τηλεφωνικών επαφών μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΠΝΟ για την άρση του αδιεξόδου. 

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, με επιστολή του που κοινοποιείται και στην υπουργό Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου καλεί την ΠΝΟ να ανακαλέσει την απόφασή της για «δέσιμο» των πλοίων τη Μ.Τρίτη και τη Μ.Τετάρτη.

«Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, δεν μπορεί να υπάρχουν κλάδοι εργαζομένων που θα αξιοποιούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνδικαλιστικής τους δύναμης για να αποκλείουν και να περιθωριοποιούν άλλους συμπατριώτες τους» αναφέρει στην επιστολή του κ. Μαχαιρίδης.

«Θεωρούμε ότι είναι άδικο, από κάθε άποψη, να χρησιμοποιείται ο νησιώτης και η ακτοπλοϊκή του εξυπηρέτηση σαν το ακραίο διαπραγματευτικό όπλο για μια τάξη εργαζομένων, προκειμένου να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων της. Λυπάμαι που το επαναλαμβάνω, αλλά αυτό είναι ο ορισμός της «ομηρίας», καταδικάζοντας συνανθρώπους μας σε ένα μαρτύριο μέχρι να δικαιωθεί ένας κλάδος. 

» Πέρα από το αυτονόητο της σημασίας των άγιων ημερών, για μία ακόμα φορά υποβάλλεται σε μια νέα δοκιμασία και η εύθραυστη τουριστική μας βιομηχανία, η μόνη πλέον πηγή από την οποία μπορεί η καθημαγμένη εθνική μας οικονομία να αντλήσει πολύτιμα έσοδα. 

Στην υπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, μετέφερε την αγωνία και τον προβληματισμό των φορέων του αγροτικού τομέα, του 
τουρισμού αλλά και του επιβατικού κοινού της Κρήτης με αφορμή την απεργία τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη, των συνδικαλιστών της ΠΝΟ ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε συνάντησή τους στην Αθήνα. 

Ο περιφερειάρχης, που βρίσκεται σε συνεργασία με τους αγροτικούς και τουριστικούς φορείς, ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία από και προς το νησί, επισημαίνοντας ότι η μη εξεύρεση λύσης θα σημάνει την οικονομική καταστροφή χιλιάδων καλλιεργητών κηπευτικών, τουριστικών επιχειρηματιών, αλλά και την ομηρία χιλιάδων επιβατών που θέλουν να ταξιδέψουν ενόψει του Πάσχα.  

Επιστολή στην ΠΝΟ έστειλε και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τονίζοντας ότι οι νέες κινητοποιήσεις θα επιφέρουν ισχυρό χτύπημα στη νησιωτική επιχειρηματικότητα.

«Η απόφαση για αποκλεισμό της πρόσβασης τη Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη θα ανακόψει, το δίχως άλλο, την έλευση των επισκεπτών, καταφέρνοντας ένα ισχυρό -και για πολλούς τελειωτικό- χτύπημα στις αιμορραγούσες οικονομίες των νησιών μας» αναφέρει το Επιμελητήριο.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με ανακοίνωσή του ζητεί την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία που θα υποστεί ενόψει των εορτών του Πάσχα και τονίζει ότι μόνη υπαίτια για αυτό είναι η ΠΝΟ.

«Οι λόγοι που επικαλείται η ΠΝΟ για την απεργία προβάλλονται άκαιρα και εκβιαστικά, τόσο έναντι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, καθώς δεν είμαστε αρμόδιοι να επιλύσουμε τα αιτήματά τους, όσο και έναντι των νησιωτών, των επιβατών και της ελληνικής οικονομίας, συνολικά» αναφέρει ο ΣΕΕΝ.

Εν τω μεταξύ, ο υπεύθυνος του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε: «Απεργία μέσα στην έξοδο της Μ. Εβδομάδας που οι πολίτες επιζητούν μια ανάπαυλα και τα νησιά μας να δουλέψουν, δεν είναι σοφή συνδικαλιστική απόφαση. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα συνδικαλιστικά όργανα των ναυτικών μας θα το ξανασκεφτούν πιο ψύχραιμα και ώριμα.  Ξέρουμε τα προβλήματα του κλάδου. Όπως, επίσης, ξέρουμε ότι η κ. Διαμαντοπούλου τα διαχειρίζεται  επιδερμικά και επικοινωνιακά. Αλλά και ότι η ναυτιλία είναι χωρίς τιμόνι. Αυτή είναι η αλήθεια. Για αυτό και η ΝΔ έχει καταστήσει ξεκάθαρο πως θα επανασυστήσει πλήρως το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους».


Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Τ.Apostolos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X