GREEK REPORTERS: Τα διεθνή μέσα για τις εκλογές

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Τα διεθνή μέσα για τις εκλογές

Οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα, την ώρα που τα δύο μεγάλα κόμματα δείχνουν να χάνουν την στήριξη των ψηφοφόρων που τάσσονται κατά των μέτρων λιτότητας, αναφέρει στο βασικό του θέμα το
βρετανικό δίκτυο BBC. Σε σχόλιό του, ο πολιτικός συντάκτης, Mark Lowen, αναφέρει ότι οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, για την κακή διακυβέρνηση των περασμένων ετών. 

Αντίθετα, εκτιμά ότι τα πιο μικρά κόμματα θα κερδίσουν έδαφος, καθώς θα υπάρξουν πολλές διαρροές από τα δύο κόμματα εξουσίας.

Η πιο σημαντική και αβέβαιη ψηφοφορία στην Ελλάδα διεξάγεται τις τελευταίες ώρες, αναφέρει το Al Jazeera, και προσθέτει ότι το αποτέλεσμα ενδέχεται να φέρει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στη χώρα, και να «ταρακουνήσει» την Ευρωζώνη.



«Εκλογές με αβεβαιότητα» τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο του «Daily Telegraph», που αναφέρει ότι πρόκειται για την πιο «αβέβαιη ψηφοφορία εδώ και δεκαετίες στη χώρα».

Η ισπανική «El PaÍs» έχει προβεί στο δικό της άτυπο exit poll στην ιστορικότερη γειτονιά της Αθήνας, την Πλάκα. Τίτλος του ρεπορτάζ της είναι: «Η Ελλάδα ψηφίζει κόντρα στην κάστα των πολιτικών και κόντρα στην Ευρώπη», παραθέτοντας τη φωτογραφία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. 



Κατά το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας, ρωτήθηκε ένα πολύ μικρό δείγμα ψηφοφόρων, μόλις 12 στον αριθμό οι οποίοι σωρηδόν είπαν «Όχι στον δικομματισμό», ενώ εννιά στους 12 ερωτηθέντες η ψήφος τους είναι ψήφος κατά του Μνημονίου. Παράλληλα, γίνεται λόγος για ιστορική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της «φιλοναζιστικής Χρυσής Αυγής». Επίσης, γίνεται αναφορά και σε άνοδο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, χαρακτηρίζοντάς τους ως ένα «νέο κόμμα της εθνιστικής δεξιάς».

«Ελλάδα: Ήττα του συνασπισμού της λιτότητας, η ριζοσπαστική αριστερά προηγείται των σοσιαλιστών», είναι ο τίτλος του άρθρου για τις ελληνικές εκλογές της ιταλικής Repubblica.



Η ιταλική εφημερίδα κάνει λόγο για «ανατροπή στο κάδρο του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρώτα exit polls». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ 15,5%- 18,5%, αλλά και στο γεγονός πως ξεπερνά το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ που περιορίζεται στο 14%-17%.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X