Τη δραστική μείωση έως τον μηδενισμό των προσλήψεων συμβασιούχων για τα επόμενα χρόνια, τη μη ανανέωση όσων συμβάσεων
λήγουν και την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» προκρίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να επιτύχει τον στόχο μείωσης κατά 150.000 έως το 2015 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων αποφεύγοντας τις απολύσεις.
Η κυβέρνηση δε, προκειμένου να ξεπεράσει τις απολύσεις 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012, θα επιμείνει στη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων με κάθε σχέση εργασίας στο κράτος, στενό και ευρύτερο, ως αντισταθμιστικό μέτρο. Ο κανόνας 1 προς 10 που ισχύει και τηρείται φέτος για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού στις ΔΕΚΟ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα επεκταθεί και στον στενό δημόσιο τομέα, χωρίς να αποκλείεται, κατά πληροφορίες να γίνει ακόμη αυστηρότερος το 2013. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις συμβασιούχων, η δέσμευση που υπάρχει είναι να μειωθεί ο αριθμός κατά 10% επιπλέον σε σχέση με το 2011. Κατά πληροφορίες, ο αριθμός των συμβασιούχων θα περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο προσωπικό, που θα καλύπτει εποχικές ανάγκες.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του κράτος θα προωθηθεί η μείωση των υπηρεσιακών μονάδων και η κατάργηση των οργανικών θέσεων που δεν έχουν πληρωθεί έως σήμερα. Με την πολιτική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέσα στο 2012 εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση πολλών εκατ. ευρώ από το τακτικό προσωπικό και τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ από τους συμβασιούχους. Πάντως, όπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου, λόγω της υπέρβασης των προσλήψεων το 2011 περίπου κατά 1.000 δημοσίους υπαλλήλους, ο αριθμός του προσωπικού που πρέπει να προσληφθεί στο κράτος μέχρι το τέλος του έτους δεν πρέπει να ξεπερνά τους 500 εργαζομένους. Για τον λόγο αυτόν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου θα πληρωθούν με μετατάξεις, αφού προηγηθεί η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού. Παραμένει αδιευκρίνιστο πώς θα υπερβεί η κυβέρνηση τον σκόπελο να μη θεωρηθούν οι μετατάξεις αυτές προσλήψεις. Η μάχη, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, θα δοθεί για να μη γίνουν απολύσεις. «Το πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις είναι δευτερεύον αυτή τη στιγμή» προσέθεταν.
Κατά τη χθεσινή άτυπη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα επισημάνθηκε ότι η οριζόντια περικοπή προσωπικού, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών των δημόσιων υπηρεσιών για τον εντοπισμό του πραγματικά πλεονάζοντος προσωπικού, θα δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις σε δομές που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή θα παραμείνουν ανέπαφοι οργανισμοί των οποίων η κατάργηση ή η συγχώνευση δεν θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου