Θέμα πρώτης προτεραιότητας εξακολουθούν να θεωρούν οι επικεφαλής των ιδρυμάτων την αλλαγή διατάξεων του νόμου για τα πανεπιστήμια, παρά το γεγονός ότι αυτός ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής.
Πιέσεις στον Κ. Αρβανιτόπουλο, κατά τη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεων.
Σήμα κινδύνου σχετικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων από τον Σεπτέμβριο εκπέμπουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθησυχάζει ότι η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα αρχίσει χωρίς προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεων που έγινε στην Ερέτρια, οι πανεπιστημιακοί κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια, καθώς στις 31 Αυγούστου 2012 λήγει η θητεία διευθυντών τομέων, προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων σχολών και μελών των συγκλήτων, με συνέπεια τα Πανεπιστήμια να μη διοικούνται και να μην έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν πτυχία και τίτλους σπουδών στους φοιτητές.
Στη σύνοδο παραβρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τα ιδρύματα θα λειτουργήσουν κανονικά συμπληρώνοντας με νόημα: «Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να δούμε το μέλλον».
Βέβαια με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει προχωρήσει στις προγραμματικές δηλώσεις, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στους πρυτάνεις για το αν θα κάνει ή όχι τις αλλαγές που του ζητούν στον νόμο και περιορίστηκε στο να ακούσει τα αιτήματά τους διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη λειτουργία των ΑΕΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις στον νόμο μετά τις προγραμματικές, μέσα στο καλοκαίρι.
Οι πρυτάνεις που υπογραμμίζουν ότι τα θεσμικά και οικονομικά αδιέξοδα που έχουν σωρευτεί με ευθύνη της πολιτείας απειλούν την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, έχουν καταθέσει στο υπουργείο τις βασικές προτάσεις τους σε έξι σημεία για τις κατ' ελάχιστον απαραίτητες αλλαγές του νόμου. Συγκεκριμένα προτείνουν:
- Αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των συγκλήτων, ώστε το συμβούλιο να αποκτήσει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο.
- Επαναφορά των τμημάτων και των τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.
- Αμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.ά. ) από την πανεπιστημιακή κοινότητα.
- Διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
- Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.ά.)
- Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων που αφορούν στον ορισμό οργανωτικών επιτροπών και τη θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου