Καθώς η κακοφωνία σχετικά με την Ελλάδα φαίνεται να επιστρέφει και καθώς
οι ηγέτες της Ευρωζώνης δείχνουν ότι δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν το χρόνο που τους έδωσε τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δύο σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες στη Γερμανία συστήνουν ψύχραιμη αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, δήλωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, κ. Πέερ Στάινμπρουκ, ενώ ο Γερμανός πρόεδρος κ. Γιόακιμ Γκάουκ αναφερόμενος στην Ελλάδα προειδοποίησε τους συμπατριώτες του πολιτικούς ότι δεν πρέπει να «εμφανίζονται ως οι παιδαγωγοί ολόκληρης της Ευρώπης». Την ίδια στιγμή, η κακοφωνία στην Ευρωζώνη επανερχόταν μέσω του Σλοβάκου πρωθυπουργού, κ. Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και γι’ αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί η ελεγχόμενη έξοδος της.
«Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν γίνεται να σφίξουμε άλλο τα λουριά», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ στην εφημερίδα Die Welt προκαλώντας την καγκελάριο Μέρκελ να πει επιτέλους την αλήθεια στο γερμανικό λαό: «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές τα επόμενα επτά ή οκτώ χρόνια. Θα πρέπει να βοηθήσουμε μέχρι τότε», προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Αναφερόμενος ανοιχτά στο ενδεχόμενο να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα ο κ. Στάινμπρουκ δήλωσε ότι η υποστήριξη του SPD θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα συνοδεύουν το πακέτο. Το σημαντικότερο είναι ότι ο αντίπαλος της κ. Μέρκελ προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική για όλους. «Θα πρέπει να πούμε ξεκάθαρα σε αυτούς που με πολεμοχαρή διάθεση απαιτούν την εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: Δεν έχετε ιδέα για τι μιλάτε. Οι πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις (σ.σ. που θα προκαλούνταν) θα ήταν καταστροφικές». Για την ιστορία, ο κ. Στάινμπρουκ είχε ταχθεί ήδη από το 2010 υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και επικρίνει συστηματικά την κ. Μέρκελ διότι επέτρεψε να γίνει βάσιμη η υποψία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Εξίσου σημαντική ήταν η παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο στη Γερμανία του νέου προέδρου της χώρας κ. Γιόακιμ Γκάουκ. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι Γερμανοί απέναντι στην Ελλάδα είναι να προσφέρουν την εμπειρία τους σχετικά με την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και όχι να συμπεριφέρονται «ως οι παιδαγωγοί ολόκληρης της Ευρώπης». Μιλώντας στο Deutschland Radio ο κ. Γκάουκ είπε ότι «το σημαντικό δεν είναι να πουν οι Γερμανοί στους Έλληνες τί πρέπει να γίνει. Το σημαντικό είναι να δρομολογηθεί στην Ελλάδα μια συζήτηση που θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα. Χωρίς γνώση των δεδομένων δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η αλήθεια ως προς την επικρατούσα κατάσταση. Κανένα έθνος δεν επιτρέπει να τού γίνονται μαθήματα από ένα άλλο έθνος, πόσο μάλλον όταν ήδη αυτό το έθνος έχει καταφερθεί εναντίον του, όταν αυτό που πρέπει να μάθει πονάει. Στις χώρες όπου είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από το εσωτερικό. Εμείς μπορούμε μόνο να πούμε, δείτε τις δικές μας εμπειρίες, αλλά δεν μπορούμε να εμφανιστούμε ως οι παιδαγωγοί ολόκληρης της Ευρώπης», είπε ο Γερμανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι θα σκεφτεί πολύ προσεκτικά το πότε θα επισκεφτεί την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή η κακοφωνία σχετικά με την Ελλάδα φαίνεται να επιστρέφει καθώς ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, κ. Ρόμπερτ Φίκο, δήλωνε στο τηλεοπτικό δίκτυο Markiza TV ότι μια ή δύο χώρες δεν θα καταφέρουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. «Θα έρθει ο καιρός που ορισμένες χώρες δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης (σ.σ. που επιβάλει η Ευρωζώνη) και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους», εκτίμησε ο κ. Φίκο. «Εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τότε θα πρέπει να υπάρξει μια ελεγχόμενη έξοδος» της χώρας από την Ευρωζώνη. Επί του παρόντος πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ζητώντας νέες αξαιρέσεις και περισσότερο χρόνο», είπε ο κ. Φίκο. Η Σλοβακία είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης μετά την Εσθονία, ενώ είχε αρνηθεί το 2010 να δανείσει την Ελλάδα.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου