GREEK REPORTERS: Πώς είναι σήμερα το κορίτσι της φωτογραφίας που συμβολίζει τον τρόμο του πολέμου στο Βιετνάμ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Πώς είναι σήμερα το κορίτσι της φωτογραφίας που συμβολίζει τον τρόμο του πολέμου στο Βιετνάμ

Μόνο ένα δευτερόλεπτο χρειάστηκε ο φωτογράφος του Associated Press Huynh Cong Ut για να αιχμαλωτίσει στο φακό του το στιγμιότυπο που συμβολίζει την τραγωδία του πολέμου στο Βιετνάμ και στοιχειώνει όποιον την βλέπει, ακόμα και μετά από 40 χρόνια.


Η 49χρονη σήμερα Kim Phuc είναι η πρωταγωνίστρια αυτής της φωτογραφίας. Με το σώμα της μία ολόκληρη πληγή, εκείνη και τα αδέλφια της τρέχουν για να γλιτώσουν από μία βόμβα Ναπάλμ. Ο τρόμος του πολέμου συμπυκνωμένος με τρόπο που οι λέξεις δεν θα μπορΤο στιγμιότυπο αυτό σημάδεψε τους πρωταγωνιστές αλλά πίσω του κρύβεται μία λιγότερο γνωστή ιστορία, την οποία παρουσιάζει η Daily Mail. Η ιστορία ενός ετοιμοθάνατου παιδιού που ήρθε κοντά με ένα νεαρό φωτογράφο από τύχη. “Ήθελα πραγματικά να ξεφύγω από εκείνο το κοριτσάκι αλλά η φωτογραφία δεν με άφηνε”, λέει η Kim Phuc. 


Ήταν 8 Ιουνίου του 1972. Ένας στρατιώτης φώναζε “Πρέπει να φύγουμε, θα βομβαρδίσουν εδώ και θα μας σκοτώσουν”. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα έβλεπε το ναό Cao Dai, όπου η οικογένειά της είχε βρει καταφύγιο, να τυλίγεται στις φλόγες.
Σήκωσε το κεφάλι και κοίταξε στον ουρανό. Το έδαφος σείστηκε και έγινε μία έκρηξη που τίναξε το χέρι της. Τα ρούχα της έλιωσαν. Τα δέντρα έγιναν πυρσοί και ο πόνος τρύπησε το δέρμα της. “Θα είμαι άσχημη, δεν θα είμαι πια κανονικά... Οι άνθρωποι θα με βλέπουν διαφορετικά” σκεφτόταν.ούσαν να περιγράψουν.Σε κατάσταση σοκ άρχισε να τρέχει πίσω από τον αδελφό της. Δεν είδε τους ξένους δημοσιογράφους καθώς έτρεχε ουρλιάζοντας προς το μέρος τους. Μετά έχασε τις αισθήσεις 


tlife.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X