GREEK REPORTERS: «Ναι» στην εκταμίευση της δόσης από Eurogroup

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

«Ναι» στην εκταμίευση της δόσης από Eurogroup


H Ευρωζώνη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αποφάσισε θετικά για την εκταμίευση της δόσης -συνολικά 49 δισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο- της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, με βασικό στόχο να περιοριστεί το χρέος της χώρας στο επίπεδο του 124% του ΑΕΠ, το 2020.
«Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας έγινε δεκτή», είπε εκπρόσωπος του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και άλλα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους», φέρεται να δήλωσε ο κ. Γιούνκερ μετά τη λήψη της απόφασης, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 49,1 δισ. ευρώ ευρώ από τώρα μέχρι τον Μάρτιο.
Τα 34,3 δισ. ευρώ θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα, και από αυτά τα 16 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 7 δισ. ευρώ προς την οικονομία.
Ρεν: «Τέλος της αβεβαιότητας για Ελλάδα»
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί το τέλος πολλών μηνών αβεβαιότητας για την Ελλάδα », δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν
Νωρίτερα, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Ρεν είχε δηλώσει ότι «η σημερινή απόφαση θα διαλύσει τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη».
«Διανύσαμε μεγάλη απόσταση από την προηγούμενη Άνοιξη όταν είχαμε αναταραχές σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στις αγορές», τόνισε ο Όλι Ρεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «σήμερα καλούμαστε να λάβουμε μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα».
Μετά την απόφαση του Εurogroup για την Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι προτίθεται να προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του ταμείου την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας και υποστήριξε ότι περιμένει να συνεδριάσει το συμβούλιο μέσα στον Ιανουάριο.
Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Νίκου Χρυσολωρά
Την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα αποφάσισε και επισήμως σήμερα το Εurogroup, «στην συντομότερη συνάντηση της ιστορίας του» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής του Σώματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το συνολικό ποσό της δόσης ανέρχεται σε 49,1 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 34,3 θα εκταμιευθούν άμεσα (την ερχόμενη εβδομάδα) και τα υπόλοιπα το πρώτο τρίμηνο του 2013. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν ανέφερε ότι για την εκταμίευση των χρημάτων το 2013 αποτελεί προαπαιτούμενο η ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Σε ο,τι αφορά τα 34,3 δισεκατομμύρια, επτά δις. θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, 11,3 για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και τα υπόλοιπα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί το 2013 όταν και θα εκταμιευθεί και το υπόλοιπο της δόσης των 49,1 δισεκατομμυρίων. Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Ρεν εξήραν τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η απόφαση του Εurogroup θα συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνικής οικονομίας, την υποχώρηση της αβεβαιότητας και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X