GREEK REPORTERS: Μαίνεται ο «πόλεμος» κυβέρνησης και εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Μαίνεται ο «πόλεμος» κυβέρνησης και εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς


Μαίνεται ο «πόλεμος» κυβέρνησης και εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς
Ανοικτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης ή ακόμη και της παραπομπής στο Πειθαρχικός Συμβούλιο εργαζόμενων με το ερώτημα της απόλυσης, αφήνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να
σταματήσουν οι κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, όμως, για ακόμη μια ημέρα 1,5 εκατ. Αθηναίοι θα υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία καθώς το μετρό βάζει και την Τετάρτη χειρόφρενο ενώ 12.00-16.00 δε θα κυκλοφορούν τραμ και ηλεκτρικός επιδεινώνοντας την κατάσταση στην πρωτεύουσα.
Οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομες τις απεργίες και παρά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα της απεργίας στο μετρό, με αφορμή και τα δημοσιεύματα για μικρή συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς δηλώνουν ασθενείς, που διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, συνεχίζουν με νέα 24ωρη απεργία. Η εισαγγελέας ζητά να διαπιστωθεί αν πράγματι οι εργαζόμενοι στο Μετρό πληρώνονται κανονικά τις ημέρες απεργίας, δηλώνοντας ασθένεια ή κάνοντας χρήση των ρεπό τους. Επιπλέον, ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα έχει εντολή να αναζητήσει τη χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκρινε παράνομη την κινητοποίηση των εργαζομένων και να κρίνει αν η συνέχιση της απεργίας συνιστά παραβίαση δικαστικής απόφασης.
Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις:
  • Το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε εκ νέου 24ωρη απεργία για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, την Τετάρτη, από την έναρξη έως τη λήξη λειτουργίας στο μέσο.
  • Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε Τραμ και ΗΣΑΠ, προκειμένου να γίνουν οι Γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων.
  • Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
  • Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία από τις 11 το πρωί εώς τις 5 το απόγευμα.
  • Επίσης οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς προσανατολίζονται σε στάσεις εργασίας, την επόμενη Τρίτη, 29 Ιανουαρίου καθώς και σε 24ωρη απεργία, την επόμενη Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου.
Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΣΤΑΣΥ-ΟΣΥ-ΟΣΕ), στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο απέναντι στην «κυβερνητική αυθαιρεσία», στη μη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στη μη ιδιωτικοποίηση και στο «ξεπούλημα» των εταιρειών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Από την πλευρά της η διοίκηση της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ γνωστοποιεί ότι θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου, αν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να υλοποιήσουν αύριο, τις νέες εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις τους, παρά και την σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που τις κρίνει «παράνομες».
Η διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών δηλώνει «πως έχει εξαντλήσει τις διαδικασίες διαλόγου και τα ένδικα μέσα με τα οποία η δικαιοσύνη κατά συρροή κήρυξε τις κινητοποιήσεις παράνομες, και ως εκ τούτου δεν θα παραμείνει απαθής αλλά απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου».
Εφόσον οι εργαζόμενοι εμείνουν στις κινητοποιήσεις, βάσει του νόμου,προβλέπονται απολύσεις εργαζομένων αλλά και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.
Σε σημερινές του δηλώσεις του στον Σκάι, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλους υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει «κάθε μέσο» για να διασφαλισθεί η λειτουργία των μέσων μεταφοράς, προσθέτοντας οι αμοιβές των εργαζόμενων παραμένουν σαφώς υψηλότερες σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, και τους εργαζόμενους να αντιτείνουν πως οι υπολογισμοί του υπουργείου δεν αντανακλούν την πραγματικότητα για τον μέσο εργαζόμενο.
«Το δικαίωμα της απεργίας θα πρέπει να ασκείται σε συγκεκριμένα πλαίσια νομιμότητας που ορίζονται απο το Σύνταγμα», επεσήμανε ο κ. Σταθόπουλος, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των μέσω μεταφοράς στην πρωτεύουσα».
Όπως σχολίασε ο κ. Σταθόπουλος, η απώλεια εσόδων για τον Ιανουάριο, λόγω των κινητοποιήσεων, εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Οσον αφορά το μέσο μισθολογικό κόστος της εταιρείας Σταθερών Συγκοινωνιών, στην οποία υπάγεται το Μετρό, ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε πως για το 2013 έχουν προϋπολογισθεί 71 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή μισθών, ποσό που ισοδυναμεί με «πάνω από 2.500 ευρώ» το μήνα ανά εργαζόμενο, ενώ το περασμένο έτος το μισθολογικό κόστος ήταν «πάνω από 3.500 ευρώ». Η ΣΤΑΣΥ απασχολεί περίπου 2.500 εργαζόμενους.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων έκαναν λόγο για απλοϊκούς υπολογισμούς, και για εξίσωση των απολαβών των εργαζόμενων με τα μέλη της διοίκησης. Μιλώντας στον Σκάι, ο πρόεδρος των ηλεκτροδηγών του ΜΕΤΡΟ υπογράμμισε πως με τις υπερωρίες και τις νυχτερινές υπηρεσίες η καθαρή αμοιβή του δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X