GREEK REPORTERS: Προκαταρκτική για την απεργία σε λεωφορεία - τρόλεϊ

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Προκαταρκτική για την απεργία σε λεωφορεία - τρόλεϊ


Προκαταρκτική για την απεργία σε λεωφορεία - τρόλεϊ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, μετά τον χαρακτηρισμό της απεργίας ως παράνομης, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η έρευνα στοχεύει στο να
διαπιστωθεί εάν διαπράττεται το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.
οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και οι σιδηροδρομικοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τουλάχιστον για σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν ήδη προκηρύξει με την κάλυψη της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «θα κάνει το καθήκον της» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας επίταξης, ενώ το Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη τη χθεσινή απεργία στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
Οι οριστικές αποφάσεις για τον κλάδο αναμένεται να ληφθούν αύριο σε γενική συνέλευση των εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση ότι η χθεσινή απεργία κρίθηκε παράνομη. Η απόφαση προκάλεσε τις σοβαρές αντιδράσεις των εργαζομένων, καθώς η συζήτηση της αγωγής διεξήχθη, χωρίς την παρουσία τους. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, η κοινοποίηση για την προσφυγή της διοίκησης θυροκολλήθηκε στα σωματεία αργά τη νύχτα και εκδικάστηκε ερήμην τους.
Χθες, πάντως, η διοίκηση της εταιρείας ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους και να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης της ταλαιπωρίας και της ομηρείας που έζησε το επιβατικό κοινό το προηγούμενο διάστημα».
Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή η διοίκηση της ΟΣΥ είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους για όλα τα ζητήματα «εκτός φυσικά από ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο».
Σε διαφορετική περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το ζήτημα ακόμα και με μία νέα επίταξη: «Μετά τη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης της ΟΣΥ και να λύσουν την απεργία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της» ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις τις απεργίες τους συνεχίζουν και σήμερα οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα του ΟΣΕ και προαστιακό σιδηρόδρομο, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.
Σιδηροδρομικοί
Στο μέτωπο των σιδηροδρομικών, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται έως σήμερα, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης και για τη δική τους απεργία ύστερα από την προσφυγή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Οι εργαζόμενοι στα τρένα και τον Προαστιακό προσανατολίζονται στη διεξαγωγή νέας 24ωρης απεργίας την Πέμπτη ή 48ωρης απεργίας την Πέμπτη και την Παρασκευή. Σε περίπτωση που αυτές οι κινητοποιήσεις κριθούν παράνομες από τη δικαιοσύνη, πιθανότατα θα ζητηθεί η κάλυψη της ΓΣΕΕ προκειμένου να πραγματοποιηθούν.
Για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του μέτρου της επιστράτευσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Θανάσης Λεβέντης σημειώνει: «Από τη στιγμή που η μία πλευρά είναι επιταγμένη δεν υπάρχει συνομιλητής. Διάλογος με επιστράτευση δεν γίνεται και αυτό πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση».
Να σημειωθεί ότι ένταση είχε δημιουργηθεί και στην κοινή συνέλευση όλων των σωματείων το μεσημέρι του Σαββάτου στην οποία αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων. Δεν ήταν λίγοι οι συνδικαλιστές οι οποίοι επέρριψαν ευθύνες στο πρόεδρο των εργαζομένων του μετρό Αντώνη Σταματόπουλο -ο οποίος και αποχώρησε από τη συνεδρίαση- για τους χειρισμούς του στο θέμα τονίζοντας ότι στέρησαν από τον κλάδο σημαντικά διαπραγματευτικά όπλα.
«Παράνομη»
Παράνομη κηρύχθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία.
Από την πλευρά των εργαζομένων διατυπώνονται, ωστόσο, έντονες διαμαρτυρίες για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν πήραν εμπρόθεσμα την προσφυγή που είχε ασκηθεί από τη διοίκηση κατά της απεργίας. Υποστηρίζουν ότι ενώ έπρεπε να τους είχε επιδοθεί μέχρι τις 7 το βράδυ, η επίδοση έγινε πολύ αργότερα, με συνέπεια η σχετική δίκη να πραγματοποιηθεί ερήμην τους.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έγινε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων στο μετρό να δοθεί προσωρινή δικαστική διαταγή που να «παγώνει» την κυβερνητική απόφαση για επίταξή τους. Τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί, πάντως, από την αρμόδια Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ η αίτησή τους για αναστολή της επίταξης.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X