GREEK REPORTERS: Μήνυμα από την κυβέρνηση για επίταξη και στα λεωφορεία

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Μήνυμα από την κυβέρνηση για επίταξη και στα λεωφορεία


Μήνυμα από την κυβέρνηση για επίταξη και στα λεωφορεία
Υπό την απειλή της επίταξης, όπως έγινε και με τους εργαζόμενους στο μετρό, καλούνται σήμερα οι συνδικαλιστές στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) να
λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Σε μια πολύωρη συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ εμφανίζονταν διχασμένοι για το τι επρόκειτο να πράξουν, αν και οι περισσότεροι ζητούσαν συνέχιση των απεργιών μέχρι την Τρίτη.
Χθες, το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη την απεργία που είχε εξαγγελθεί στην ΟΣΥ «κόβοντας τα φτερά» της σκληρή γραμμής των συνδικαλιστών που ήθελαν σύγκρουση με την κυβέρνηση. Η συζήτηση στο δικαστήριο διεξήχθη απούσας της πλευράς των εργαζομένων στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), καθώς, σύμφωνα με τους εκπροσώπους, η κοινοποίηση για την προσφυγή της διοίκησης ανακοινώθηκε στα Σωματεία αργά τη νύχτα.
Ενδεχομένως, πάντως, από το πρωί να μη βγουν στους δρόμους τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και τα πάντα να κριθούν στις γενικές συνελεύσεις.
Επιστράτευση 
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πολιτική επιστράτευση και των εργαζόμενων στην ΟΣΥ προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε όλα τα μεταφορικά μέσα της πρωτεύουσας. Δεν αποκλείεται δηλαδή να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με αυτή του μετρό και να αρχίσουν να επιδίδονται φύλλα επίταξης στους εργαζόμενους στην ΟΣΥ, σε περίπτωση που αποφασίσουν συνέχιση των απεργιών.
Η εταιρεία χθες καλούσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους, ενώ κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έστελναν τελεσίγραφο: «Μετά τη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης της ΟΣΥ και να λύσουν την απεργία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της».
Το μήνυμα αυτό εκλαμβάνεται ως υλοποίηση της εντολής του πρωθυπουργού να μην γίνει καμιά υποχώρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι «η τακτική των συνδικαλιστών είναι επιζήμια για τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής στο ενιαίο μισθολόγιο». Υπενθυμίζεται ότι τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος δεν θα λειτουργούν έως και σήμερα.
Προσφυγή 
Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ λειτουργούν κανονικά, ενώ οι εργαζόμενοι στο Μετρό έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης της κυβέρνησης για το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Οπως έγινε γνωστό το ΣτΕ δεν έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζόμενων στο μετρό να δοθεί προσωρινή δικαστική διαταγή που να «παγώνει» την κυβερνητική απόφαση για επίταξή τους. Τις επόμενες ημέρες, πάντως, θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ η αίτησή τους για αναστολή της επίταξης και αργότερα (ύστερα από μερικούς μήνες) η σχετική αίτηση ακύρωσης.
Η εβδομάδα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «θερμή» καθώς δεν αποκλείεται η ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε γενική πανελλαδική απεργία, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προτίθεται να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη. Για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου έχουν ανακοινώσει απεργία οι ναυτικοί σε όλα τα πλοία.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X