Παρατείνεται για ένα δεκαπενθήμερο η παραμονή της τρόικας στην Ελλάδα, με στόχο να
Πάντως ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, καθώς απομένουν προς επιβεβαίωση μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη διετία, αλλά και η ανεύρεση ισοδυνάμων για μέτρα που ανακοινώθηκαν, αλλά λόγω των ισχυρών αντιδράσεων αποσύρθηκαν, όπως, π.χ., η περικοπή των συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
Εκφραση της πρόθεσης
Αναλυτικότερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσαν χθες την πρόθεση της τρόικας να παραμείνει στην Ελλάδα «όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τη σχετική πρόθεση διατύπωσε ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στη διάρκεια δείπνου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Δηλαδή ο κ. Τόμσεν ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα να μείνουν περισσότερες ημέρες και να ολοκληρωθεί τώρα το πακέτο των περικοπών των δαπανών, αλλά και τυχόν έκτακτα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2012 και να μη μείνουν εκκρεμότητες για αργότερα. Πηγές του ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζουν σημαντική την εξέλιξη αυτή, δεδομένου όπως υποστηρίζουν ότι «σε παλιότερες επισκέψεις έφευγαν με την υποσημείωση "όταν είστε έτοιμοι, μας το λέτε και ερχόμαστε"».
Το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας προέβλεπε αναχώρηση των επικεφαλής αύριο και επιστροφή τους τέλος Αυγούστου για να διαπιστώσουν την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, την πορεία του φετινού προϋπολογισμού και να συγγράψουν την έκθεση.
Ομως, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, «το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αντέχουν τα κρατικά ταμεία άλλη παράταση καταβολής της επόμενης δόσης της νέας δανειακής σύμβασης.
Σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικράτησε στο δείπνο Στουρνάρα - Τόμσεν, πηγές του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν πως «ήταν εξαιρετικά καλό και σηματοδοτεί μια αλλαγή στη μέχρι σήμερα εχθρική συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας», αφού ο κ. Τόμσεν δήλωσε στον κ. Στουρνάρα ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο».
Ακόμη τον διαβεβαίωσε ότι τα κλιμάκια θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στο να εξειδικευτούν τα μέτρα και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για να συντάξουν την έκθεση που θα ανοίξει το δρόμο στην εκταμίευση της δόσης του δανείου.
Μέτρα τριετίας 2012-2014
Οι νέες εξελίξεις σηματοδοτούν πως από σήμερα ξεκινά ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, εντός των προσεχών 15 ημερών και παράλληλα όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση -να ανάψει το πράσινο φως η τρόικα ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση από το μηχανισμό στήριξης.
Ταυτόχρονα, τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία στο διάστημα αυτό θα υποστούν τεράστιες πιέσεις προκειμένου να συναινέσουν στο νέο πρόγραμμα, που περιέχει οριζόντιες περικοπές συντάξεων, μειώσεις αποδοχών σε ΔΕΚΟ και δημόσιο, κατάργηση επιδομάτων, μειώσεις ιατρικής και φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και μειώσεις της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα.
Οι πιέσεις θα ασκηθούν αφενός από τη φυσική παρουσία της ηγεσίας της τρόικας στα υπουργεία, που θα πιέζουν για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και τη δρομολόγηση και νέων μέτρων, ενώ ταυτόχρονα θα κλιμακώνονται οι απειλές από το εξωτερικό για έξοδο από το ευρώ [EUR=X] . Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφυξίας προς την ελληνική κοινωνία να αποδεχτεί για μια ακόμα φορά ένα νέο πακέτο μέτρων ως αναγκαίο με τις λιγότερες αντιδράσεις.
Για τον τρέχοντα προϋπολογισμό είχαν αποφασιστεί μέτρα με την κατάρτισή του, αλλά και έκτακτα διορθωτικά μέτρα τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά εκκρεμεί ακόμα η εφαρμογή πολλών εξ αυτών. Απομένουν προς εφαρμογή η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ (τέλος στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ), η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης από τον Οκτώβριο που η τιμή διάθεσης τους θα είναι κοινή σε 1,40 ευρώ, οι περικοπές των ειδικών μισθολογίων και εξοικονομήσεις από τους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας.
Ομως, εκτός των μέτρων αυτών, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν και πρόσθετα μέτρα, αν η τρόικα εκτιμήσει ότι δεν επαρκούν τα συγκεκριμένα μέτρα, για να κλείσει εντός των στόχων το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Οι προβολές που γίνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ενέχουν την αβεβαιότητα του αριθμού των φορολογουμένων που θα μπορέσουν να πληρώσουν φέτος εμπρόθεσμα τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα, αλλά και τον παράγοντα ύφεση που ακόμα εξακολουθεί να βαθαίνει.
Το ποσό των φόρων που θα βεβαιωθούν φέτος θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ από 5,1 δισ. ευρώ, που υπολόγιζε το ΥΠΟΙΚ, αλλά το ερώτημα είναι πόσοι θα ανταποκριθούν. Επίσης εφόσον η τρόικα αποδεχτεί την ολοφάνερη επίδραση της ύφεσης, ενδεχομένως να μειωθεί η έκταση των διορθωτικών παρεμβάσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του και προκειμένου να μη φανεί ότι λαμβάνει και νέα μέτρα για το 2012, σχεδιάζει να εφαρμόσει από φέτος μέτρα που είναι προγραμματισμένα να εφαρμοστούν από το 2013.
Προγραμματισμός
Με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει, μέχρι την Παρασκευή, τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, θα οριστικοποιούνταν στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι φαίνεται να συγκλίνουν, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμοι να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, αφού άλλωστε ούτε η κυβερνητική πρόταση είναι σαφής και ολοκληρωμένη.
Κατόπιν, το υπουργείο Οικονομικών και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα υπουργεία σε ανοικτή γραμμή με τα κλιμάκια της τρόικας θα οριστικοποιούσαν τα μέτρα εντός του Αυγούστου και θα ετίθεντο υπόψη της τρόικας που θα επέστρεφε στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Kατανομή
Από τα 74,5 δισ. ευρώ που έχει πάρει η χώρα μας το 2012, τα 25 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (εκ των οποίων διοχετεύτηκαν τα 18 δισ. ευρώ), τα δάνεια για το PSI για δεδουλευμένους τόκους και χρεολύσια, για τις πληρωμές χρεολυσίων ομολόγων της ΕΚΤ και άλλων εθνικών τραπεζών και τα κεφάλαια για την κάλυψη του ταμιακού ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Νέος κύκλος επαφών
Το κλιμάκιο της τρόικας στη διάρκεια της παρατεταμένης παραμονής του στην Αθήνα θα έχει νέο κύκλο επαφών με τον πρωθυπουργό και τις ηγεσίες όλων των υπουργείων τόσο για τα μέτρα του 2013-14 όσο και για τα μέτρα που θα απαιτήσει για το 2012.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
Το «όπλο» των 90 δισ.
Η τρόικα έχει στη διάθεσή της το ισχυρό όπλο της αποδέσμευσης των δόσεων από τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς το υπόλοιπο των δανείων που απομένει να λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2014 είναι για την ακρίβεια 90 δισ. ευρώ.
Η τελευταία δόση που έλαβε η Ελλάδα ήταν τον περασμένο Μάιο και ήταν ύψους 4,2 δισ. ευρώ, η οποία διατέθηκε αποκλειστικά για την πληρωμή χρεολυσίων ομολόγων της ΕΚΤ, του ομολόγου εκτός PSI σε κερδοσκοπικό fund και τόκους, ενώ δεν δόθηκε ούτε ευρώ στα δημόσια ταμεία για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών.
Μάλιστα περικόπηκε και 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου προκειμένου να αποδοθεί αργότερα (ακόμα καθυστερεί), επειδή έκριναν οι εταίροι ότι δεν τη χρειάζονταν η Ελλάδα. Στο πλαίσιο της τακτικής αυτής το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφύγει στην αναβολή πληρωμής δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του έτους προκειμένου να διατηρήσει κάποια στοιχειώδη ταμιακά αποθέματα.
Ωστόσο, τα αποθέματα εξαντλούνται, καθώς υστερούν και τα φορολογικά έσοδα και η καταβολή της επόμενης δόση από το μηχανισμό είναι απαραίτητη.
Εως το Μάιο του 2012 η Ελλάδα έλαβε 147,5 δισ. ευρώ από επίσημες χρηματοδοτικές πηγές στο πλαίσιο του πρώτου και του δεύτερου προγράμματος. Το συνολικό ύψος του δανειακού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας 2010-2014 (με την ενοποίηση του πρώτου και δεύτερου πακέτου) ανέρχεται στο ποσό των 237,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν καταβληθεί:
* 38 δισ. ευρώ το 2010
* 35 δισ. ευρώ το 2011
* 74,5 δισ. ευρώ εντός του πενταμήνου Ιανουαρίου - Μαΐου 2012.
Απομένει, με βάση τη δανειακή σύμβαση, η καταβολή επιπλέον ποσών ύψους 90 δισ. ευρώ -υπό την αίρεση της έγκρισης της τρόικας- η κατανομή των οποίων μέχρι και το 2014 είναι η ακόλουθη:
* 45,9 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του 2012. Από το ποσό αυτό, τα 23,8 θα διατεθούν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που κοστίσει συνολικά 48,8 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για την κάλυψη του ταμιακού ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και για τις αποπληρωμές χρεολυσίων ομολόγων που έμειναν εκτός PSI. Για το γ' τρίμηνο του έτους η δόση είναι 31,5 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό προβλέπεται να καταβληθεί στο δ' τρίμηνο του 2012.
* 22,7 δισ. ευρώ θα καταβληθούν το 2013.
* 21,4 δισ. ευρώ θα καταβληθούν το 2014.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου