Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση του πακέτου των επώδυνων μέτρων, με τα οποία θα εξοικονομηθούν τα 11,5 δισ. ευρώ, έχει ήδη ξεκινήσει. Οι κυβερνητικοί εταίροι στη χθεσινή δίωρη συνάντησή τους επιχείρησαν να προσεγγίσουν την κατά το δυνατόν καλύτερη εκδοχή. Την ολοκλήρωση της προγραμματικής συμφωνίας περιμένουν στην Αθήνα οι επιτελείς της τρόικας.
Η χθεσινή σύσκεψη των τριών στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε δύο ώρες, κατά την έξοδό τους έκαναν δηλώσεις και άφησαν το στίγμα τους οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, που με στακάτο φράσεις περιέγραψε τους κινδύνους, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο απέφυγε επιμελώς τον επίσημο σχολιασμό.
Ηταν μία ακόμη σύσκεψη όπου και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι είχαν φροντίσει εκ των προτέρων να επισημάνουν ότι δεν θα κατέληγε σε οριστική απόφαση για το κλείδωμα των μέτρων.
Ετσι το γεγονός ότι οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εμφανίστηκαν να μιλούν, μετά τη σύσκεψη, για τον απαραίτητο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εμπλοκή στον διάλογο μεταξύ του κυβερνητικού τριγώνου, θεωρήθηκε από τους γνωρίζοντες ως ένα ακόμη βήμα που δεν ακυρώνει, αντιθέτως επιβεβαιώνει τη σύγκλιση απόψεων των «τριών» για την εφαρμογή της αρχικής τους συμφωνίας.
Εγκυρες πληροφορίες άλλωστε επιβεβαιώνουν το χθεσινό «Εθνος» που έγραφε ότι έως τις 8 Αυγούστου, εκτός απροόπτου, θα έχει μπει η «σφραγίδα» στο νέο πακέτο μέτρων, αφενός από τη συμφωνία των τριών αρχηγών και αφετέρου από το κεντρικό κλιμάκιο της τρόικας - κάτι που υπογραμμίστηκε από το οικονομικό επιτελείο στην πρωινή σύσκεψη των επιτελείων των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) που επισκέφτηκαν τον κ. Στουρνάρα και έλαβαν τα μηνύματα.
Εκεί -λέγεται- οι εκπρόσωποι των κομμάτων που δεν περιέγραψαν τελικά συγκεκριμένα και κοστολογημένα «εναλλακτικά σενάρια» αλλά την πρόταση για τη στρατηγική πλεύση, άκουσαν προηγουμένως ότι, αν δεν καταλήξει άμεσα η κυβέρνηση στο πακέτο των 11,5 δισ., τότε τον Σεπτέμβριο η χώρα ετοιμάζεται να... προσκρούσει με ρυθμούς χρεοκοπίας στις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις.
Στρατηγική «2+2 ετών»
Στην απογευματινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ο Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε πρόταση 10 σημείων, την οποία και θα αναλύσει σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα: αφορά στην εισήγηση για τη στρατηγική των 2+2 ετών (με την επιμήκυνση), δηλαδή πρώτα διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις, ψήφιση νόμων, τώρα, για το 50-60% του πακέτου (περί τα 6 δισ.) και μετά αναλόγως της οικονομικής εξέλιξης διαπραγμάτευση για τα μέτρα.
Στην απογευματινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ο Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε πρόταση 10 σημείων, την οποία και θα αναλύσει σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα: αφορά στην εισήγηση για τη στρατηγική των 2+2 ετών (με την επιμήκυνση), δηλαδή πρώτα διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις, ψήφιση νόμων, τώρα, για το 50-60% του πακέτου (περί τα 6 δισ.) και μετά αναλόγως της οικονομικής εξέλιξης διαπραγμάτευση για τα μέτρα.
Στην εν λόγω πρόταση εντάσσει επίσης συγκεκριμένα σημεία αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα (φορολογικό, Τειρεσίας κ.ά.), όπως και για την ανάγκη αλλαγής του επικοινωνιακού κλίματος στην Ευρώπη που «γκριζάρουν» με δηλώσεις τους διάφοροι αξιωματούχοι και κεντρικοί πολιτικοί.
«Δεν έχουν ρεαλιστική βάση όσα υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος και σίγουρα δεν μπορεί να ειπωθούν σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό φόρουμ», είναι το σχόλιο κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα αμέσως μετά τις δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Η φράση του είχε και συνέχεια: «Η χώρα πρέπει να αποκτήσει την αξιοπιστία της, δίνοντας δείγματα γραφής - ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει πείθοντας στην πράξη τους εταίρους μας ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του, που θα ανοίξουν τον δρόμο στη χώρα για την οριστική έξοδο από την κρίση».
Οι πασιφανείς αιχμές για τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου δεν αφορούν -σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα- τον κ. Φ. Κουβέλη, καθώς δείχνει ότι θέλει να «αντιληφθεί» τις «ισορροπίες τρόμου», χωρίς να αποκλίνει από τον σχεδιασμό και των τριών που έχει ως προτεραιότητα την αναδιαπραγμάτευση, όταν δοθεί πράγματι η δυνατότητα.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Οι επόμενες κινήσεις
Οι επόμενες κινήσεις
Το χρονοδιάγραμμα είναι σε αδρές γραμμές «ανακοινώσιμο», αν και οι κυβερνητικοί επιλέγουν να το περιγράψουν όταν «κλειδώσει».
Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα κλείνει ο νέος κύκλος της διαβούλευσης με την τρόικα, ανακοινώνονται τα μέτρα (την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη το πιθανότερο), αναχωρεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (25, 26 Αυγούστου) για το Βερολίνο, το Παρίσι, για τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ (και με τους κ. Γιούνγκερ και Ντράγκι) και τον Σεπτέμβριο επιχειρείται η λύση του κρισιμότερου παζλ για την εκταμίευση συνολικά της προϋπολογισμένης δόσης που αφορά και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην πληρωμή του εσωτερικού χρέους...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Στρατηγικό πλαίσιο για έξοδο από την κρίση
Στρατηγικό πλαίσιο για έξοδο από την κρίση
Τον σχεδιασμό ενός συνολικού στρατηγικού πλαισίου για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάσχεση της ύφεσης, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μέτρων για την ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις για να πετύχει η χώρα τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο ρόλος της ύφεσης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπόψη της το γεγονός ότι έχουμε ύφεση», ενώ σημείωσε πως η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη από αυτήν που είχαν προϋπολογίσει οι θεσμικοί εταίροι.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπόψη της το γεγονός ότι έχουμε ύφεση», ενώ σημείωσε πως η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη από αυτήν που είχαν προϋπολογίσει οι θεσμικοί εταίροι.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πλαίσιο προσθέτοντας πως και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν «στην ανάγκη να προωθηθεί αυτό το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο και να γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις».
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε επίσης ότι ισχύουν όλα όσα έχει πει και για την επιμήκυνση και για το αντικείμενο των συζητήσεών του με την τρόικα και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ σε ό,τι αφορά το πακέτο των μέτρων είπε πως «είναι μία από τις τρεις παραμέτρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Οι άλλες παράμετροι, όπως είπε, είναι: «Να έχουμε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να μείνει το ίδιο ονομαστικό βάρος του χρέους». Τόνισε δε ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επενδύει στην καταστροφή και στο αδιέξοδο», τονίζοντας ότι «αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση».
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Ακανθώδη προβλήματα
Ακανθώδη προβλήματα
Ακανθώδη χαρακτήρισε ο Φώτης Κουβέλης, τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, προτάσσοντας εκτός από τα συγκεκριμένα ζητήματα, και την ελληνική κοινωνία, η οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη».
Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων, ενώ σε σχετικό ερώτημα εάν θα ζητηθεί παράταση των μέτρων απάντησε «δεν ζητήσαμε καμία παράταση». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι η συζήτηση συνεχίζεται, ενώ διέψευσε ότι στη χθεσινή συζήτηση των τριών πολιτικών αρχηγών έγινε αναφορά σε περικοπές και στη λήψη μέτρων.
«Δεν υπάρχουν διαφωνίες» είπε ο κ. Κουβέλης σημειώνοντας ότι «το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει». Τέλος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως μέσα στο πλαίσιο του στρατηγικού πλαισίου είναι η επιμήκυνση, σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία. Οι βουλευτές Οδ. Βουδούρης και Γ. Μιχελογιαννάκης ζήτησαν σύγκληση της ΚΟ πριν τις αποφάσεις για τα μέτρα.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου