GREEK REPORTERS: Aντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη έκθεση

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Aντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη έκθεση


Η Αθήνα «οφείλει να λάβει τα αξιόπιστα μέτρα που της αναλογούν και η Ευρώπη να κατανοήσει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει ήδη οι Ελληνες», τόνισε ο Φρ. Ολάντ λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τ

Πιάνουν δουλειά οι υπηρεσιακοί παράγοντες και στις 5 Σεπτεμβρίου δίνουν τη σκυτάλη στους Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ, Μ. Μορς. Αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα. Τρία σενάρια με τα επικρατέστερα συμπεράσματα παρουσίασε χθες το Reuters

Σε μια κρίσιμη... εξεταστική περίοδο εισέρχεται η ελληνική οικονομία, καθώς αύριο ξεκινούν σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ η διαπραγματευτική μάχη θα «κορυφωθεί» στις 5 Σεπτεμβρίου με την έλευση των επικεφαλής της τρόικας.
Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες της Κομισιόν και άλλων κοινοτικών παραγόντων, είναι η ολοκλήρωση της έκθεσης των «τροϊκανών» -στην οποία παραπέμπουν όλο και συχνότερα τις τελευταίες μέρες Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι και θεωρείται «κλειδί» των εξελίξεων- το αργότερο μέχρι το τακτικό Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, δηλαδή δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπου αναμένεται να ληφθούν νέες καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για τη χώρα μας.
Xρονοδιάγραμμα
«Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει την τελική φάση της αναθεώρησης του προγράμματος» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον ο Κόνορ, συμπληρώνοντας: «Πραγματικά δεν μπορώ να σας δώσω πιο συγκεκριμένες πληροφορίες από αυτό. Θα πρέπει να περιμένετε ότι για την αποστολή θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες, αλλά δεν μπορώ να σας πω εάν θα είναι τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που καταγράφεται».
Οι επικεφαλης της τρόικας Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου
Οι επικεφαλης της τρόικας Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου
Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post, επικαλούμενο διπλωμάτες της ΕΕ, υποστήριξε εξάλλου ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη στις αρχές Οκτωβρίου. Απέδωσε δε αυτήν την καθυστέρηση στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. «Τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούν να εφαρμοστούν το νωρίτερο εντός του Σεπτεμβρίου» ανέφερε σχετικά.
Κύκλοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι η πολυαναμενόμενη έκθεση θα καθορίσει το πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων που καλείται να λάβει η ηγεσία της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την παροχή ή όχι μιας νέας «διευκόλυνσης» προς την Αθήνα. Θα αποτυπώσει δε το εύρος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Στο μεταξύ, τρία σενάρια για την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για την Ελλάδα παρουσίασε χθες το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να χρειαστεί είτε νέο πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είτε νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους.
Αναφέρει επίσης ότι οι «τροϊκανοί» διαφωνούν με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων για την ακριβή απόκλιση της χώρας από τους στόχους, ενώ κάνει λόγο για πρόσθετες περικοπές ύψους 20 έως 30 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί να γίνουν στις δαπάνες για να επανέλθει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμο επίπεδο.
Τρία σενάρια
Οπως υποστηρίζει το Reuters, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το τι θα λέει η έκθεση αυτή:
  • Σενάριο 1ο: Η τρόικα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι οριακά εκτός προγράμματος, αλλά μπορεί να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά με περισσότερες περικοπές στις δαπάνες και μέτρα αύξησης των εσόδων.
  • Σενάριο 2ο: Η τρόικα λέει ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το πρόγραμμα σταθεροποίησης, αλλά μπορεί να της δοθεί περισσότερος χρόνος να πετύχει τους στόχους της και πιθανόν ένα τρίτο πρόγραμμα δανειοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ για τη μακροπρόθεσμη στήριξή της.
  • Σενάριο 3ο: Η τρόικα αποφαίνεται ότι η Ελλάδα είναι εντελώς εκτός προγράμματος, δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της, και χρειάζεται νέα, βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους για να μη χρεοκοπήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΚΤ και οι εθνικές τράπεζες θα χρειαστεί να κουρέψουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, δηλαδή να γίνει το λεγόμενο κούρεμα χρέους του επίσημου τομέα. Παράλληλα, θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα δανειοδότησης πολλών δισεκατομμυρίων.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X