Συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου
εξελίσσεται, από προχθές, η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από το 'Αγιον Όρος και επεκτάθηκε προς την Ουρανούπολη.
Οι άνεμοι που έπνεαν κατά τη νύχτα αναζωπύρωσαν εστίες περιμετρικά της Ουρανούπολης αλλά και εντός του Αγίου Όρους. Πάντως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύουν οικισμοί ή μονές.
Με το πρώτο φως της ημέρας μπήκαν εκ νέου στη μάχη της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα, ενώ από ξηράς επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές και στρατιώτες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, από τη φωτιά κάηκαν μέχρι στιγμής 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιέργειες με ελιές και αμπελώνες. Ακόμη κάηκαν οικόσιτα ζώα και προκλήθηκαν ζημιές σε στάνες και αυλές σπιτιών κοντά στην Ουρανούπολη, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Από τις διωκτικές αρχές διενεργούνται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η πυρκαγιά οφείλεται σε ατύχημα ή σκόπιμη ενέργεια.
Στο μεταξύ, η Ουρανούπολη, που χθες έζησε εφιαλτικές στιγμές, αφού η πύρινη λαίλαπα έφτασε κοντά στον οικισμό, απειλώντας σπίτια και ξενοδοχεία, προσπαθεί να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς.
Αρκετοί παραθεριστές, πάντως, εγκατέλειψαν την περιοχή προκαλώντας, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, πλήγμα στην τοπική οικονομία.
Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς στην Αρκαδία και την Κορινθία, όμως διάσπαρτα εκδηλώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις, γι’ αυτό και στα δύο μέτωπα και κυρίως στην Αρκαδία, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής οι οποίες παρεμβαίνουν άμεσα.
Στις 3.00 τα ξημερώματα, σημειώθηκε αναζωπύρωση πάνω από το χωριό Ραψομμάτη και η φωτιά απείλησε σπίτια του χωριού, καθώς έφτασε κι έκαψε τις αυλές τους. Με υπεράνθρωπες, όμως, προσπάθειες οι άνδρες της πυροσβεστικής πρόλαβαν να περιορίσουν την πυρκαγιά πριν επεκταθεί και λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Σημαντική είναι και η συμβολή του στρατού με μηχανικά μέσα στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Στο μεταξύ, στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο προκειμένου να γίνει αποτίμηση των καταστροφών που έχει προκαλέσει η φωτιά και να εξεταστούν ενέργειες στήριξης των πληγέντων.
Η οικολογική αλλά και η οικονομική καταστροφή στην Αρκαδία είναι τεράστια, αφού μέσα σε πέντε χρόνια κάηκε για δεύτερη φορά ο τόπος και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών πρέπει να σταθούν στα πόδια τους και να αρχίσουν πάλι από το μηδέν.
Οι κτηνοτρόφοι που διέσωσαν από τη φωτιά τα ζώα τους χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές, γιατί δεν υπάρχει άκαφτος τόπος για να βοσκήσουν, ενώ οι γεωργοί στην Πετρίνα, αλλά και σε άλλα χωριά που φύτεψαν ελαιόδεντρα μετά τη φωτιά του 2007 και περίμεναν τον χειμώνα να πάρουν καρπό, τώρα δεν έχουν καλλιέργειες και χρειάζεται να τα ξαναφυτέψουν.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου