GREEK REPORTERS: Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν για την κυβέρνηση

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν για την κυβέρνηση


Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν για την  κυβέρνηση
Σε «Γολγοθά» αναμένεται να εξελιχθεί για την κυβέρνηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενόψει και της σύνταξης της έκθεσης της τρόικας, με τις επαφές που
βρίσκονται ήδη στην ατζέντα των κυβερνητικών στελεχών να θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες.
Τα δύσκολα ξεκινούν στις 4 Σεπτεμβρίου με την συνάντηση του  υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον ομόλογό του της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο, σε μια ακόμη προσπάθεια ίσως να συναινέσει, έστω και εμμέσως στην επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας μας, η οποία τον βρίσκει αντίθετο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου έρχονται οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, για την τελική διαπραγμάτευση του πακέτου μέτρων των 11,9 δις. ευρώ. Την ίδια ημέρα όμως θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπέι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Μεταξύ 10 και 12 Σεπτεμβρίου η τρόικα θα επισκεφθεί τα κυριότερα παραγωγικά υπουργεία, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό.

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί, ο οποίος θα συναντηθεί με τον  Γ. Στουρνάρα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η   άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομικών της  Ευρωζώνης από την τρόικα.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να προσδοκά ότι σταδιακά το ζήτημα της επιμήκυνσης θα κερδίζει έδαφος μεταξύ των κρατών –μελών της ευρωζώνης και  θα αρχίσει να συζητείται ανεπισήμως , ώστε μέσα στο φθινόπωρο να τεθεί και επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν βάσιμες προσδοκίες… «ανάστασης» της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι θα χαλαρώσει η μέγγενη της ύφεσης και θα μπορέσει να πάρει για τα καλά μπροστά η ανάπτυξη.

Τα προβλήματα όμως δεν λείπουν. Οι εταίροι μας εξακολουθούν να δυσφορούν για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις που δεν έγιναν ακόμα, αν και αναγνωρίζουν  ότι με τη νέα κυβέρνηση οι ρυθμοί είναι σαφώς πιο ταχείς.

Βραχυπρόθεσμα,  το μεγάλο «αγκάθι» είναι μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ως μέρος του συνολικού πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά η τρόικα δεν έχει πεισθεί ότι είναι αξιόπιστα για την αποτελεσματικότητά τους. Αλλά αν αυτά απορριφθούν, ξεκινά νέα συζήτηση, σε εντελώς νέα  βάση. Και τότε η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να πει «απελθέτω απ΄εμού»  για τα πολιτικά Πάθη που θα την περιμένουν…
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X