Τη σύσταση «σπιτιών αλληλεγγύης» στην Ελλάδα που θα λειτουργούν ως κοινοτικά κέντρα στήριξης του ελληνικού τοπικού πληθυσμού και θα προσφέρουν παράλληλα τρόφιμα και καταφύγιο σε μετανάστες προτείνει με άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Γκάρντιαν ο Τζορτζ Σόρος.
Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής εκφράζει την πρόθεσή του να συμβάλει με την πρωτοβουλία αυτή στην αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολίτες της χώρας λόγω της κρίσης και της λιτότητας, «κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τις περιορισμένης κλίμακας πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας».
Εξηγεί ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αναληφθεί από τη σχετικά πρόσφατα ιδρυθείσα οργάνωσή του «Πρωτοβουλία Ανοιχτής Κοινωνίας για την Ευρώπη» (σ.σ. με δεδηλωμένο στόχο την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας στη γηραιά ήπειρο, την ανάλυση των θεμελίων του ανερχόμενο ευρωσκεπτικισμού και την ανάδειξη των αξιών των ανοιχτών κοινωνιών). Ο κ. Σόρος γράφει ότι το δυνατόν συντομότερο θα αποστείλει στην Ελλάδα κλιμάκιο της οργάνωσής του για να αποτιμήσει τις ανάγκες στο έδαφος και να έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και τις οργανώσεις που ήδη βοηθούν τους άπορους, ώστε να καταρτιστεί σχέδιο δράσης.
Τονίζει ότι η πρωτοβουλία που προτείνει είναι μια θετική εναλλακτική στη δράση της Χρυσής Αυγής. «Θα βασίζεται στην αλληλεγγύη των Ευρωπαίων με τους Έλληνες και των Ελλήνων με τους μετανάστες», σημειώνει ο κ. Σόρος, κάνοντας λόγο για ανάγκη ανάκτησης του πνεύματος της αλληλεγγύης της απαρχής του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει η πρωτοβουλία της οργάνωσής του, μια χώρα όπου «αυτοί που υποφέρουν δεν είναι αυτοί που καταχράστηκαν το σύστημα». Τονίζει δε ότι τα δεινά των μεταναστών και των αναζητούντων άσυλο στην Ελλάδα δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα προβλήματα των Ελλήνων.
Επιρρίπτει στην κρίση της ευρωζώνης τη μεταμόρφωση της ΕΕ σε κάτι διαφορετικό από το μόρφωμα αλληλεγγύης που ήταν αρχικά, λέγοντας ότι οι χώρες-μέλη έχουν τώρα χωριστεί σε δύο τάξεις: τους πιστωτές και τους οφειλέτες, με τους πιστωτές να έχουν τον έλεγχο. Κάνει λόγο για αποπληθωριστική δίνη και δυνητικά μόνιμη απώλεια ανταγωνιστικότητας των ασθενών χωρών, φαινόμενα που αποδίδει όχι σε εσκεμμένο σχέδιο, αλλά σε μια σειρά λαθών πολιτικής. «Η τραγωδία της ΕΕ είναι ότι η Γερμανία δεν επιδίωξε να καταλάβει τόσο κυρίαρχη θέση στην Ευρώπη και τώρα διστάζει να αποδεχθεί τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που προκύπτουν από μία τέτοια θέση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, το οποίο όμως προσθέτει ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας, όπως η απόφαση για τραπεζική ένωση
Αφού εξηγεί ότι η ιδέα της δράσης αυτής του ήρθε σε ένα πρόσφατο ταξίδι στη Στοκχόλμη, ο κ. Σόρος αναφέρει ότι χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία που έχουν καταστήσει τη μεταναστευτική πολιτική τους κορυφαία προτεραιότητα είναι βασικές υποψήφιες να στηρίξουν αυτά τα σπίτια αλληλεγγύης. Εκφράζει την ελπίδα και άλλες εύπορες χώρες, καθώς και ιδρύματα να συνδράμουν, σημειώνοντας πάντως ότι θα πρέπει εν τέλει να είναι ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα με μερίδιο στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
«Στόχος μου είναι η αναβίωση της ιδέας μιας ΕΕ που αποτελεί όργανο αλληλεγγύης κι όχι μόνο πειθαρχίας», καταλήγει ο Τζορτζ Σόρος.
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου