Στην κόψη του ξυραφιού βαδίζει πλέον η κυβέρνηση, με τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε επικίνδυνη περιδίνηση, τη Νέα Δημοκρατία σε βαθύ προβληματισμό και τους δανειστές να σκληραίνουν τη στάση τους εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τα
διαρθρωτικά μέτρα την προσεχή Τετάρτη, με αποτέλεσμα η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ να βρίσκεται στον αέρα. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρωτοφανή πολιτική ρευστότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η σταθερή άρνηση της ΔΗΜΑΡ, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή.
Η προχθεσινή ψηφοφορία για τις ιδιωτικοποιήσεις άφησε εμφανείς ρωγμές στην τρικομματική κυβέρνηση, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό, και εκτός συνόρων, για τη δυνατότητα της ελληνικής πλευράς όχι μόνον να «περάσει» τα μέτρα από τη Βουλή, αλλά και να τα εφαρμόσει, αμέσως μετά. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν ότι η εικόνα που παρουσίασε η κυβερνητική πλειοψηφία αποτέλεσε πλήγμα για την Ελλάδα και έδωσε τη δυνατότητα αναζωπύρωσης της συζήτησης για την αξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος, πίσω από την οποία, πάντως, κρύβεται και η συνεχιζόμενη διελκυστίνδα Ευρώπης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρούν να εξορκίσουν σενάρια κατάρρευσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης, ωστόσο ο προβληματισμός από την εικόνα διάλυσης που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την εμμονή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη να μην υπερψηφίσει τα εργασιακά και την εξ αυτής απόφαση να δηλώσει το κόμμα «παρών» στην ψηφοφορία, είναι εμφανής.
Μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο αποσκίρτησης τουλάχιστον 6 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κάτι που χωρίς να υπολογίζονται γαλάζιες απώλειες θα είχε ως αποτέλεσμα η συνολική δύναμη των δύο κομμάτων να περιοριστεί στους 153 βουλευτές, το Μαξίμου θα επιθυμούσε να βρει έναν τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσε στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ η μονομερής δήλωση του κ. Σαμαρά για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Ο πιο ασφαλής προς αυτή την κατεύθυνση δρόμος θα ήταν η αναβολή συζήτησης των εργασιακών, κάτι ωστόσο που δεν αποδέχεται η τρόικα και ιδίως η πλευρά του ΔΝΤ. Εξετάζεται, επίσης, και το ενδεχόμενο μιας νέας σύσκεψης των τριών αρχηγών, «εφόσον όμως υπάρχει περιθώριο να προκύψει κάτι θετικό». «Αν είναι να καταλήξει άκαρπη, είναι προτιμότερο να μην πραγματοποιηθεί» τόνιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως «όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογισθούν τους κινδύνους». Η τελευταία φράση αφορά κυρίως την πλευρά των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Την ίδια στιγμή, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν φείδονται καλών λόγων για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και την προσπάθειά του να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο της «εθνικής ευθύνης», όπως λένε.
Σε κάθε περίπτωση, η μητέρα των μαχών για την κυβέρνηση είναι η κρίσιμη ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης για το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και όσες διατάξεις απορρίφθηκαν προχθές από τη Βουλή. Τα σενάρια για το πιθανό άθροισμα των θετικών ψήφων είναι συνεχή, αν και οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως και δημοσίως ο κ. Γ. Στουρνάρας, εμφανίζονται αισιόδοξοι για την υπερψήφιση των μέτρων.
Τα σενάρια αυτά δεν αφορούν μόνον τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή τη στάση στελεχών της ΔΗΜΑΡ, καθώς πληροφορίες φέρουν κάποιους βουλευτές να μην αποκλείουν θετική ψήφο προκειμένου να μην κλονιστεί η κυβέρνηση, αλλά και τους 127 βουλευτές της Ν.Δ. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συγκαλέσει την Κ.Ο. του κόμματος την προσεχή Δευτέρα, σε μία συνεδρίαση που -σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό- δεν θα προβλέπει τοποθετήσεις βουλευτών και, ενδεχομένως, να γίνει στα γραφεία του κόμματος και όχι στη Βουλή. Χθες έγγραφο αίτημα για σύγκληση της Κ.Ο. έστειλε ο κ. Νικ. Κακλαμάνης, ενώ ο βουλευτής Αττικής κ. Γ. Βλάχος, που είχε διαγραφεί τον Φεβρουάριο για την καταψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, αρνούμενος την κομματική πειθαρχία.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου