Ο καθορισμός του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών που θα προκύψει από την επεξεργασία της μελέτης που παραδόθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος από τον
διεθνή οίκο BlackRock και το ενδεχόμενο να χρειαστούν τα πιστωτικά ιδρύματα νέα κρατικά κεφάλαια, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας, για τη λήψη της απόφασης που αφορά το αν η Ελλάδα θα πρέπει να συνάψει ένα νέο μνημόνιο (και με ποιους όρους) ή αν μπορεί να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, στις ανάγκες της.
Ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών για κάθε τράπεζα θα καθοριστεί έπειτα από συνολική εξέταση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) σε συνεργασία με την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το παρασκήνιο που αφορά την εν λόγω διαπραγμάτευση είναι πλούσιο και σε αυτήν περιλαμβάνονται οι πιέσεις των δανειστών της χώρας να αυξηθεί το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες στα 7,5 δισ. ευρώ αντί για 4 δισ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί αρχικά με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν και τη μεθοδολογία της ΤτΕ.
Ο κύριος λόγος είναι ότι η τρόικα επιχειρεί να αποδείξει στο οικονομικό επιτελείο ότι η χώρα βαδίζει μεν στη σωστή τροχιά, αλλά τα «πόδια» που στηρίζεται είναι ακόμη εύθραυστα και χρειάζεται μία νέα βοήθεια μέσω κάποιου είδους μνημονίου και κεφαλαίων.
«Πακέτο»
Ενα από τα επιχειρήματα της τρόικας είναι και οι τράπεζες, στις οποίες με τη μεθοδολογία που λέει τώρα ότι θέλει να ακολουθήσει επιχειρεί να ανεβάσει τις κεφαλαιακές ανάγκες, υπονοώντας ότι ίσως να απαιτηθεί νέα άντληση κρατικών κεφαλαίων.
Ενα από τα επιχειρήματα της τρόικας είναι και οι τράπεζες, στις οποίες με τη μεθοδολογία που λέει τώρα ότι θέλει να ακολουθήσει επιχειρεί να ανεβάσει τις κεφαλαιακές ανάγκες, υπονοώντας ότι ίσως να απαιτηθεί νέα άντληση κρατικών κεφαλαίων.
Και τούτο, εντάσσεται στην ευρύτερη διαπραγμάτευση διότι σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, περιελάμβανε την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας για το 2014 και το 2015 (10,9 δισ. ευρώ) από την αποπληρωμή μέρους των κρατικών κεφαλαίων των μετόχων των τραπεζών, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
Αυτό θα ήταν εφικτό, μέσω μίας ελκυστικής δημόσιας πρότασης που θα έκανε το ΤΧΣ προς τους επενδυτές των τραπεζών που κατέχουν warrants (δικαιώματα εξάσκησης για την εξαγορά μετοχών που αντιστοιχούν σε κάθε δικαίωμα).
Ομως, η τρόικα φανερώνει μέχρι τώρα την πλήρη αντίθεσή της σε αυτήν την προοπτική, τουλάχιστον μέχρι να κλείσει το σύνολο της διαπραγμάτευσης και να λάβει συγκεκριμένη μορφή η σχέση δανειστών ? Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης που προβλέπει το υφιστάμενο μνημόνιο, δηλαδή, μετά το τέλος Ιουνίου του 2014.
Αυτά αναφέρουν πληροφορίες οι οποίες, επιπροσθέτως, τονίζουν ότι η καθυστέρηση της απόφασης για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σχετίζεται με τη συνολική διαπραγμάτευση και το κατά πόσον η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει όλα τα βάρη που την περιμένουν, έχοντας παράλληλα σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτό προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες θα ανακοινώνονταν το αργότερο έως τέλος Δεκεμβρίου 2013. Η αναβολή που έχουν λάβει οι ανακοινώσεις προβλέπει ότι αυτό θα γίνει στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου 2014.
Επιπλέον, η πρόθεση της τρόικας να αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διαφαίνεται και από ένα άλλο «αγκάθι» που έχει προκύψει για τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του ΤΧΣ, για λόγους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού:
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί το Ταμείο να έχει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι», ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των stress test που γίνονται για την Ελλάδα (Ιανουάριος 2014) και συγκεκριμένα, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2014 όπου θα ολοκληρωθούν και τα ευρωπαϊκά stress test, στα οποία συμμετέχουν οι 4 ελληνικές τράπεζες.
Παράλληλα, η τρόικα διαφωνεί με την κυβέρνηση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, με τους δανειστές να ισχυρίζονται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ενώ και οι αποκρατικοποιήσεις παραμένουν ένα άλυτο «παζλ»?
Πάντως, περί τις 15 Ιανουαρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καλέσει τις διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, προκειμένου να συζητήσει το θέμα των ζημιών από τα «κόκκινα» δάνεια, το ύψος των οποίων έχει αναδειχθεί από τη μελέτη του διεθνούς οίκου της BlackRock, σε συνάρτηση με το ύψος των κεφαλαίων που διαθέτουν, προκειμένου να κάνει τις συστάσεις της όπου χρειάζεται, για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ολες οι αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου έτους και θα αφορούν το σύνολο των θεμάτων. Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι η καταρχήν συμφωνία της ελληνικής πλευράς για ένα είδος μνημονίου -που μπορεί να ονομαστεί «δίχτυ ασφαλείας»- το οποίο θα έχει ως επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις, με παράλληλη χορήγηση ενός μικρότερου ποσού, με τους συνήθεις όρους που βάζει η τρόικα για επιτήρηση στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης.
Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να επιτρέψει τόσο τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημόσια πρόταση του ΤΧΣ προς τους επενδυτές των τραπεζών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς να χρησιμοποιηθεί το νέο δάνειο, όσο και τις μειωμένες στο σύνολο του κλάδου, κεφαλαιακές ανάγκες, δηλαδή στα 4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η προσδοκία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η απαγκίστρωση της χώρας από κάθε είδους μνημόνιο. Στο ίδιο πλαίσιο η Ελλάδα ζητά μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, κυρίως μέσω επιμήκυνσης των υποχρεώσεών της και «κούρεμα» στα επιτόκια των διμερών δανείων που της έχουν χορηγηθεί.
Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και οι παραδοχές που θα ληφθούν θα κρίνουν και το πόσα κεφάλαια έχουν ανάγκη οι τράπεζες προκειμένου να εγγράψουν τις ζημίες των επόμενων 5 ετών από τα «κόκκινα» δάνεια. Η τρόικα, η οποία παίρνει μέρος σε αυτήν την επεξεργασία της μελέτης της BlackRock, επιμένει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η μεθοδολογία με την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να εγγράψουν ζημίες (προβλέψεις) ύψους 7,5 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να ληφθούν υπόψη δύο τεχνικές παραδοχές, οι οποίες θα μειώσουν τα κεφάλαια που θα έχουν ανάγκη οι τράπεζες σε 4 δισ. Η πρώτη αφορά τον Δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) ο οποίος στα ευρωπαϊκά stress test έχει καθοριστεί στο 8%, ενώ στα stress test που γίνονται για την Ελλάδα, είναι στο 9%. Σε περίπτωση που η τρόικα δεχόταν το 8%, τότε οι 4 ελληνικές τράπεζες θα μείωναν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από 7,5 δισ. ευρώ στα 5,5 δισ.
Η δεύτερη παραδοχή αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο ο οποίος αντιστοιχεί στο 20% και η Τράπεζα της Ελλάδος επιδιώκει να τον αυξήσει, προκειμένου να έχουν επιπλέον όφελος οι τράπεζες κατά 1-1,5 δισ. ευρώ. Το θέμα εκτιμάται ότι είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό και εξαρτάται πλήρως από το δημοσιονομικό σκέλος της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς οι δανειστές της χώρας έχουν δηλώσει στους Ελληνες πολιτικούς αξιωματούχους ότι δεν θα λάβουν άλλα χρήματα ως δάνειο για να χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου