GREEK REPORTERS: Έκρηξη σε αγωγό μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Υεμένη

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Έκρηξη σε αγωγό μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Υεμένη



Ένοπλοι ανατίναξαν τμήμα ενός αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου χθες, σε
αντίποινα για την επιδρομή μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους των ΗΠΑ από την οποία βρήκαν το θάνατο πέντε φερόμενοι ως μαχητές συνδεδεμένοι με την αλ Κάιντα, σύμφωνα με αξιωματούχους κι εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας στην Υεμένη.

Η εκτόξευση πυραύλων από το μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος ανατίναξε το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι μαχητές, το οποίο έπιασε φωτιά, στην επαρχία Σάμπουα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Και οι πέντε άνθρωποι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν. Σκοτώθηκε επίσης ένας πολίτης και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν, όπως είπαν αξιωματούχοι και κάτοικοι.

Μερικές ώρες αργότερα ένοπλοι ανατίναξαν τμήμα του αγωγού που μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε μια εγκατάσταση κύριος μέτοχος της οποίας είναι η γαλλική Total, στο λιμάνι Μπάλχαφ, στην αραβική θάλασσα.

Κάτοικοι είπαν ότι οι φλόγες ήταν ορατές από χιλιόμετρα. Ένας εργαζόμενος στην εταιρία Yemen LNG είπε ότι οι εξαγωγές σταμάτησαν. «Η έκρηξη σημειώθηκε 28 χλμ. βόρεια του λιμανιού Μπάλχαφ, από όπου εξάγεται υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η παραγωγή ανεστάλη», είπε ο εργαζόμενος στην εταιρία, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση άνοιξε το 2009 κι είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό έργο που έχει ολοκληρωθεί ποτέ στη φτωχή Υεμένη.

Οι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και αερίου γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων ισλαμιστών μαχητών και ενόπλων μελών φυλών. Ο αγωγός προς το Μπάλχαφ υπέστη ζημιές και τον Οκτώβριο, αμέσως μετά από μια αεροπορική επιδρομή εναντίον μαχητών, και χρειάστηκαν περίπου 10 ημέρες για να επισκευαστεί.

Μήνυμα κειμένου που εστάλη στους δημοσιογράφους και ανέφερε ότι προέρχεται από την Άνσαρ αλ Σαρία ("Οπαδοί του ισλαμικού νόμου"), μια οργάνωση που θεωρείται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανέφερε πως η ένοπλη αυτή παράταξη αναλαμβάνει την ευθύνη για την ενέργεια. «Οι μουτζαχεντίν [ιεροί πολεμιστές] ανατίναξαν τον αγωγό. . . σε αντίποινα για την επιδρομή για την οποία ήταν υπεύθυνη η Σταυροφορική Αμερική και ο υπάκουος σκλάβος της στη Σαναά», ανέφερε το μήνυμα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα σε επιδρομές μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών των ΗΠΑ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 μαχητές ενώ μια επιδρομή της πολεμικής αεροπορίας της Υεμένης είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 20. Ήταν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι.

Νωρίτερα χθες ένοπλοι που πιστεύεται ότι είναι προσκείμενοι στην αλ Κάιντα σκότωσαν δύο άνδρες στην πόλη Άντεν. Τα θύματα ήταν μέλη μιας φυλής η οποία αντιτίθεται στους ισλαμιστές μαχητές στη γειτονική επαρχία Αμπιάν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X