GREEK REPORTERS: Βρώμικο παιχνίδι με την έκθεση της τρόικας

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Βρώμικο παιχνίδι με την έκθεση της τρόικας


Η αδιάλλακτη στάση που επέδειξε τις τελευταίες ημέρες ο Π. Τόμσεν εκτιμάται ότι εντάσσεται στην κόντρα του Ταμείου με τις Βρυξέλλες

Κατηγορηματικά διαψεύδουν Κομισιόν και υπουργείο Οικονομικών τις πληροφορίες του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου. «Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε
ο Β. Σόιμπλε μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε


Φωτιές άναψε χθες σε Αθήνα και Βρυξέλλες δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα καθυστερήσει και θα είναι έτοιμη μετά την 6η Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών στις ΗΠΑ.
Προκλήθηκε αναστάτωση καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι αποφάσεις για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα μετετίθεντο για τα τέλη Νοεμβρίου και η εκταμίευση για τον Δεκέμβριο, γεγονός που θα προκαλούσε ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας στο ελληνικό Δημόσιο.
Το δημοσίευμα βγήκε στον «αέρα» νωρίς το απόγευμα τη στιγμή που ο Γ. Στουρνάρας ήταν σε σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας. Μόλις ο υπουργός ενημερώθηκε από συνεργάτες του, μετέφερε την είδηση στους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, οι οποίοι δεν έκρυψαν την έκπληξή τους. Το «Εθνος» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο'Κόνορ, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά το σχετικό δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το παντελώς ανυπόστατο. Σύμφωνα με παράγοντες του υπ. Οικονομικών, τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και η τρόικα διέψευσαν το δημοσίευμα. Μάλιστα ο κ. Μορς εξερχόμενος από το γραφείο του κ. Στουρνάρα και απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα είπε «δεν είναι αλήθεια».
Θα πρέπει να τονιστεί ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου προκειμένου η έκθεση να είναι έτοιμη πριν από τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και της Συνόδου Κορυφής στις 18-19 του ίδιου μήνα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Reuters, οι διαφορές στους κόλπους της τρόικας για το ακριβές ύψος των προβλημάτων του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με τις πολιτικές πιέσεις για αναβολή λίγων εβδομάδων, έδειχναν ότι η έκθεση θα καθυστερούσε έως τα μέσα Νοεμβρίου. «Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θέλει καμία μακροοικονομική ταραχή στην παγκόσμια οικονομία πριν από τις 6 Νοεμβρίου», εφέρετο να δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο.
Πηγές του Reuters στη Γερμανία υποστήριζαν μάλιστα ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον ξεκαθάρισαν σε σειρά επαφών με Ευρωπαίους και Γερμανούς ομολόγους τους ότι θα προτιμούσαν να μην υπάρξουν εκπλήξεις πριν από τις εκλογές. «Είναι πολύ πιθανό η δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας να αναβληθεί για μετά τις αμερικανικές εκλογές», ανέφερε, κατά το δημοσίευμα, Γερμανός αξιωματούχος.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΪΜΠΛΕ
Κινούμενος στον δρόμο που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε επανέλαβε χθες, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στην πατρίδα του, πως «κανείς δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη» και πως «η Γερμανία έχει να χάσει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε περίπτωση χρεοκοπίας οποιουδήποτε μέλους της Ευρωζώνης». Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα (αλλά και το μεγάλο ζητούμενο) για τον Γερμανό υπουργό είναι «η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X