GREEK REPORTERS: Με τη μορφή επιστροφής φόρου το επίδομα θέρμανσης

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Με τη μορφή επιστροφής φόρου το επίδομα θέρμανσης


Επιστροφή φόρου αντί επιδόματος θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι - καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, ακολουθώντας ωστόσο
μία πολύπλοκη και γραφειοκρατική διαδικασία. Η επιστροφή φόρου θα γίνεται με εισοδηματικά, γεωγραφικά και περιουσιακά κριτήρια και με βάση τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης.
Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη σε νέα σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ωστόσο το σχέδιο που συζητείται προβλέπει ότι μόνο οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα δικαιούνται επιστροφής φόρου την οποία θα λαμβάνουν εκ των υστέρων με τα τιμολόγια αγοράς.
Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία τους (ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τετραγωνικά κ.λπ.) καθώς και τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς. Αυτό μπορούν να το κάνουν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Ηφαιστος (σύστημα που χρησιμοποιούσαν οι βενζινοπώλες για να τους επιστρέφεται η διαφορά μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης) είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει φόβος μήπως το ποσό που θα επιστραφεί στους δικαιούχους είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα εισπράξουν από την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Μέχρι την Τετάρτη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα παραδώσουν στοιχεία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τα οποία θα προσεγγίζεται σε σημαντικό βαθμό ο αριθμός των δικαιούχων.
Στη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Μακρυπίδη και Σάκη Παπαθανασίου αποφασίστηκαν τα εξής:
– Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία. Με βάση τα σημερινά δεδομένα από τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, το πετρέλαιο θα πωλείται στο 1,40 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ την περυσινή χειμερινή περίοδο.
– Επιστροφή φόρου θα έχουν μόνο όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θερμανσης και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια όπως:
– Γεωγραφικά. Η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες. Στην πρώτη ζώνη θεωρείται ότι οι ανάγκες θέρμανσης απαιτούν 2,5 - 3 τόνους πετρελαίου σε ετήσια βάση, στη δεύτερη ζώνη περιορίζονται σε 1,6 τόνους, στην τρίτη ζώνη 1 τόνος και στην τέταρτη ζώνη 600 λίτρα πετρελαίου.
– Εισοδηματικά. Δικαιούχοι της επιστροφής φόρου θα είναι οικογένειες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ατομικού εισοδήματος το πλαφόν μπαίνει στα 15.000 ευρώ. Θα υπάρξει κλιμάκωση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
– Περιουσιακά. Τίθεται όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας στα 150.000 ευρώ και όριο τετραγωνικών μέτρων πρώτης κατοικίας στα 120 τετραγωνικά προκειμένου για τετραμελή οικογένεια.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X