GREEK REPORTERS: Το παρασκήνιο και το ρίσκο Σαμαρά για λίστα Λαγκάρντ

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Το παρασκήνιο και το ρίσκο Σαμαρά για λίστα Λαγκάρντ


Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει μεγάλο πολιτικό ρίσκο και να μπει στο «ναρκοπέδιο» της λίστας Λαγκάρντ συνυπογράφοντας με τον Βαγγέλη Βενιζέλο- άμεσα εμπλεκόμενο με την υπόθεση-  αίτημα για
σύσταση προανακριτικής επιτροπής μόνο κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου.



Ήδη υπάρχουν φωνές και εντός της ΝΔ ότι ο χειρισμός δεν ήταν ο καλύτερος γιατί ενισχύει το επιχείρημα ότι ξαφνικά ξεχάστηκαν οι ευθύνες όλων των υπολοίπων. 
Βάσει της πρότασης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., ο πρώην υπουργός έρχεται αντιμέτωπος με το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. 
 
Η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης αναμένεται να συζητηθείστο διάστημα από τις 8 έως 12 Ιανουαρίου, ανάμεσα στα ταξίδια του πρωθυπουργού, ενώ εξετάζεται η περίπτωση να κινηθεί διαδικασία βάση του κοινού ποινικού δικαίου, όπως στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου, και να παρακαμφθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
 
Η συζήτηση στη Βουλή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση γιατί υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, που  δεν θα αφήσουν  στο απυρόβλητο τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
 
Η πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν άμεση κίνηση για την κατάθεση του αιτήματος συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, με προφανείς επικοινωνιακούς στόχους.
 
Η διαρροή του Μαξίμου, που μεταφέρθηκε σε κάποιες εφημερίδες και σε τηλεοπτικά μέσα  σχεδόν διθυραμβικά ήταν «πρόλαβαν τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως έλεγαν και έγραφαν χαρακτηριστικά.
 
Οι τρεις αρχηγοί φέρεται να συμφώνησαν, πως «δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την κάθαρση». Βέβαια ο κάθε αρχηγός αποφάσισε σύμφωνα με τις δικές του σκοπιμότητες.
 
Ο Φώτης Κουβέλης θέλει να σηματοδοτήσει τη βούλησή του να προχωρήσει η κάθαρση και η διαφάνεια στον δημόσιο βίο αλλά κρατάει και αποστάσεις ασφαλείας.
 
Επιδίωξη του Μαξίμου είναι  να διατηρήσει το «ηθικό πλεονέκτημα» και να συνεχίσει την επικοινωνιακή αξιοποίηση της κάθαρσης καθώς παράλληλα με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων και του περιορισμού του «άρτου» θα προσφέρει μπόλικο «θέαμα» στο δρόμο για τον Κορυδαλλό…   
 
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος που είναι στριμωγμένος με την υπόθεση Λαγκάρντ σχεδόν εξεβίασε τη διαδικασία-εξπρές για τον κ. Παπακωνσταντίνου, επιχειρώντας να βγάλει το εαυτό του από το κάδρο.
 
Κάτω από τη πίεση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, Σαμαράς και Κουβέλης προσέφεραν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αυτό που ήθελε, «κόβοντας και ράβοντας» τις ευθύνες στα μέτρα μόνο του κ .Παπακωνσταντίνου.
 
Βέβαια η ΔΗΜΑΡ κρατάει κάποιες αποστάσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Αντώνη Σαμαρά που πλέον χρεώνεται τις «αμαρτίες» Βενιζέλου παίρνει μεγάλο ρίσκο για τις όποιες αποκαλύψεις προκαλέσει η συνέχιση της διερεύνησης του σκανδάλου.      
         
Έμπειροι κοινοβουλευτικοί, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να καταθέσει πρώτη την πρόταση της προανακριτικής, προσφέροντας στον Βενιζέλο το άλλοθι που ήθελε αλλά αυτό μπορεί να γίνει μπούμερανγκ.
 
Η πολιτική ατζέντα επικεντρώνεται γύρω από τις ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, αλλά είναι θέμα χρόνου να βγουν στη συνέχεια και άλλα στοιχεία  που μπορεί να ξαναβάλουν τον κ. Βενιζέλο στη δίνη του σκανδάλου. 
Το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ «κάθαρση» θα είναι οι θεσμικές αλλαγές που θα συζητηθούν ίσως και εντός της εβδομάδας στη σύσκεψη των αρχηγών.   
 
Οι ευθύνες Βενιζέλου   
 
Ανεξάρτητα με τις τελευταίες εξελίξεις που δημιούργησε η αυθεντική λίστα Λαγκάρντ και η εμπλοκή που προκύπτει σχετικά με την αλλοίωση της, του  κ. Παπακωνσταντίνου, υπάρχει και η έρευνα που διεξάγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς για τις ευθύνες Υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.
 
Και μάλιστα για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχει και μια δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή.
 
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής είχε διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ και ζητούσε να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των μελών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, που χειρίστηκαν τη λίστα με τους καταθέτες στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.
 
Το διαβιβαστικό του αντιεισαγγελέα στο οποίο δεν αναφέρονται τα ονόματα των πρώην υπουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση της λίστας και της αξιοποίησής της  καταγράφονται τα εξής: «Σας στέλνουμε χωρίς αξιολόγηση την δικογραφία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και την ίδια τη λίστα, η οποία περιέχει τα ονοματεπώνυμα ελλήνων καταθετών στη συγκεκριμένη τράπεζα. Παρακαλούμε όπως εξετάσετε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες περιήλθε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το CD με τα ονοματεπώνυμα καταθετών ελλήνων υπηκόων αλλά και ο τρόπος που αξιοποιήθηκε από τους αρμόδιους. Σας καλούμε επίσης να εξετάσετε τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης».
 
Τι θα κάνει λοιπόν, η συγκυβέρνηση για το κομμάτι  που αναφέρει «ο τρόπος που αξιοποιήθηκε από τους αρμόδιους»; 
Αλλά και για τις ευθύνες που δεν περιορίζονται σε έναν Υπουργό: «Σας καλούμε επίσης να εξετάσετε τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης».
 
Ευθύνες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τον τρόπο χειρισμού της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ αναδείκνυε και η επίσημη απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι διενεργούν σχετική έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας είχε ενημερώσει με επιστολή του τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη ότι από την έρευνα που έκανε δεν προκύπτει κανένα στοιχείο για καταχώρηση ψηφιακού δίσκου στο υπουργείο Οικονομικών στο επίσημο ή το ανεπίσημο πρωτόκολλο.
 
Κι αυτό παρότι από την έρευνα των δυο εισαγγελέων και το έως τώρα αποδεικτικό υλικό προκύπτει ότι το επίμαχο CD “έφυγε” επισήμως από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με επίσημο έγγραφο και αριθμό πρωτοκόλλου.
 
Από την απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα φαίνεται ότι η λίστα παραλήφθηκε πράγματι από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά ουδέποτε καταχωρήθηκε ως εισερχόμενο έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών τόσο από τον ίδιο όσο και από τον διάδοχό του και νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος αποδεδειγμένα την είχε στην κατοχή του αφού αυτός την παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διαβιβαστεί στη συνέχεια στους οικονομικούς εισαγγελείς.
 
Η επιστολή του κ. Στουρνάρα είχε φτάσει  στους δυο εισαγγελείς ύστερα από το αίτημά τους να τους σταλεί εκ νέου η λίστα Λαγκάρντ με τον αριθμό πρωτοκόλλου και τα συνοδευτικά της έγγραφα.
 
Η υπόθεση με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ εξελίσσεται σε πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο.    
 
Έπειτα από μια «περίεργη» διαδρομή σε υπουργικά και πολιτικά γραφεία, η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ βρέθηκε στα χέρια της Δικαιοσύνης.   
 
Τα ερωτηματικά για τη λίστα Λαγκάρντ είναι πολλά και σοβαρά και καλό θα ήταν να αναζητήσουν τις απαντήσεις οι αρμόδιοι εισαγγελείς αλλά και η Βουλή.
 
Και αν η κατάσταση για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου φαίνεται να ξεκαθαρίζει πολλές γκρίζες ζώνες υπάρχουν για τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
 
Και μπαίνουν ερωτήματα και για την κυβέρνηση που θέλει να σηκώσει τη σημαία της κάθαρσης:
   
Πως ο κ. Σαμαράς και η συγκυβέρνηση των τριών θα συνεχίσει να στέκεται και να αποφασίζει για το μέλλον της χώρας έχοντας στις τάξεις της έναν αρχηγό κόμματος που εμπλέκεται σε αυτήν την υπόθεση;
 
Ο κ. Βενιζέλος που είχε στα χέρια  τη λίστα Λαγκάρντ, γιατί δεν ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής;
 
Ο κ. Βενιζέλος γιατί δεν έπραξε το αυτονόητο, να δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ για διενέργεια έρευνας; Γιατί δεν ενημέρωσε τη δικαιοσύνη; 
 
Επί δύο συνεχόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις, η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο αρχηγού πολιτικού κόμματος. Για ποιο λόγο;
 
Ο κ. Βενιζέλος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ενημέρωσε τον κ. Πικραμένο;
 
Οι κ Παπαδήμος και Σαμαράς είχαν ενημερωθεί;
 
Γιατί ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα για τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Βνειζέλος δεν είπε τίποτα για το θέμα;
 
Γιατί ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρέδωσε τη λίστα 2 Οκτωβρίου του 2012 και δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη της το Υπουργό που τον διαδέχτηκε;
 
Ο κ. Βενιζέλος είχε συζητήσει για το περιεχόμενο της λίστας με πολιτικά και οικονομικά πρόσωπα;
 
Τι θα κάνουν ΝΔ-ΔΗΜΑΡ σχετικά με τις ευθύνες του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου; 
 
Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X