GREEK REPORTERS: Κλήση στους συγγενείς Παπακωνσταντίνου

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Κλήση στους συγγενείς Παπακωνσταντίνου


Οι οικονομικοί εισαγγελείς Σπ. Μουζακίτης και Γρ. Πεπόνης

Εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ καλούνται να δώσουν αύριο στους δύο εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη τα ξαδέλφια του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου-Σικιαρίδη, τον σύζυγο της Συμεών Σικιαρίδη, καθώς και τον σύζυγο της άλλης εξαδέλφης του πρώην υπουργού, Ανδρέα Ρωσσώνη.
Και οι τρεις έχουν κληθεί από τους διώκτες του οικονομικού εγκλήματος εισαγγελείς, καθώς τα ονόματα τους περιλαμβάνονταν στη νέα λίστα Λαγκάρντ, που έφτασε από το Παρίσι την προπερασμένη βδομάδα, ενώ φέρονται ότι είχαν αφαιρεθεί από την αρχική λίστα, η οποία είχε φτάσει στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου από το 2010.
Δεν έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα αδικήματα, για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις οι συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, αφού ακόμη διερευνάται το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο θα κληθούν να απαντήσουν στους δύο εισαγγελείς για όλα όσα έγιναν σχετικά με την αλλοίωση της λίστας που τους αφορά, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις αιτιάσεις τους.
Η Ελένη Παπακωνσταντίνου (δεξιά) με την αδελφή της Μαρίνα σε εκδήλωση
Η Ελένη Παπακωνσταντίνου (δεξιά) με την αδελφή της Μαρίνα σε εκδήλωση
Και οι τρεις ύποπτοι φέρονται ότι διέθεταν δύο λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC και τα ονόματά τους περιέχονταν στη λίστα, την οποία -σύμφωνα με την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής- αλλοίωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αποκρύπτοντας τα αντίστοιχα αρχεία, που είχαν φτάσει στην Ελλάδα πριν από 2,5 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώφλι των δύο εισαγγελέων πρόκειται να περάσουν τις επόμενες ημέρες με την ιδιότητα των υπόπτων και συνεργάτες του γραφείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις των εισαγγελέων, για το πώς έφτασε το υλικό στο γραφείο του πρώην υπουργού και τι επακολούθησε, ενώ επίκειται η εκ νέου κλήση των δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη, προκειμένου καταθέσουν συμπληρωματικές εξηγήσεις για την υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώην ειδικοί γραμματείς του ΣΔΟΕ, κ Καπελέρης και Διώτης, έχουν ήδη κληθεί ως ύποπτοι για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και έχουν καταθέσει υπομνήματα, εξηγώντας για ποιο λόγο παρέμεινε στα συρτάρια επί σχεδόν δύο χρόνια η λίστα με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και γιατί δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια.
Και οι δύο, στις έγγραφες εξηγήσεις τους, στα υπομνήματα που κατέθεσαν υπερασπιζόμενοι τον εαυτό τους, είχαν ρίξει ευθύνες στους πολιτικούς τους προϊσταμένους, τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο.
Μάλιστα ο κ. Διώτης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες, σημείωνε ότι δεν ελέγχθηκε ποτέ από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα και τόνιζε ότι κατηγορείται τώρα με στόχο «να δικαιολογήσουν δικές τους παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες».
ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Παραίτηση από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ
Παραιτήθηκε χθες από μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μετά την εμπλοκή του ονόματός της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Στην επιστολή παραίτησης την οποία απέστειλε στη διοίκηση του Ταμείου σημειώνει πως είναι γνωστή η επαγγελματική της πορεία και για την κατάθεση στην τράπεζα HSBC αναφέρει ότι είναι «νόμιμη περιουσία εμού και του συζύγου μου».
«Ωστόσο υποβάλλω την παραίτησή μου από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να μη δημιουργήσω προσκόμματα στη λειτουργία του Ταμείου», προστίθεται στην επιστολή της. Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Παπακωνσταντίνου επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση από τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τον Σεπτέμβριο του 2012, αντικαθιστώντας τον εκπρόσωπο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Χρήστο Γκόρτζο.
Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, η επιλογή της έγινε λόγω της εξειδίκευσής της στο δίκαιο συγχωνεύσεων και εξαγορών. Να υπενθυμίσουμε πως η κ. Παπακωνσταντίνου σπούδασε νομικά στο London School of Economics και στη συνέχεια προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Επίσης έχει διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Εργάστηκε ένα διάστημα σε δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. Διατηρεί δικηγορικό γραφείο.
ΕΡΕΥΝΑ ΛΙΣΤΑΣ
Εκτεταμένη φοροδιαφυγή
Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από έρευνα που έχει γίνει στα 2.062 αρχεία της πρωτότυπης λίστας, διαπιστώνεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς προκύπτει ότι για αρκετούς μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ δεν δικαιολογούνται τα ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται ότι ουδέποτε κινήθηκε διαδικασία για τον φορολογικό τους έλεγχο.
Γι' αυτόν τον λόγο εκτιμάται ότι, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα των αρχών, δεν αποκλείεται να βρεθούν ποινικά ελεγχόμενοι όχι μόνο οι μεγαλοκαταθέτες που απέκρυψαν χρηματικά ποσά, αλλά και εκείνοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν κίνησαν τη διαδικασία για τον φορολογικό τους έλεγχο.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X