GREEK REPORTERS: -3,7% η ύφεση στην Ελλάδα το 2013

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

-3,7% η ύφεση στην Ελλάδα το 2013


Σημαντική ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για το 2014 δείχνει η μικρότερη του αναμενόμενου ύφεση το περασμένο έτος, η οποία σε συνδυασμό με την επίτευξη υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος, φέρνει τη χώρα μας πιο κοντά στις
αγορές, δελεάζει τους επενδυτές και προεξοφλεί τη συμφωνία με την τρόικα. Μοναδική επιφύλαξη η ενίσχυση των όποιων αβεβαιοτήτων εξακολουθούν να υπάρχουν από την είσοδο της χώρας σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Πράγματι, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση το 2013 περιορίστηκε στο -3,7%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο της αρχικής πρόβλεψης για -4,2% αλλά και της αναθεωρημένης για -4%. Η εξέλιξη αυτή παρέχει ακόμη ένα σημαντικό επιχείρημα στην ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Πόσο μάλλον τη στιγμή που, όπως αναφέρει η Alpha Bank, η διεθνής επενδυτική κοινότητα φαίνεται πρόθυμη να δανείσει την χώρα με σημαντικά κεφάλαια, εισπράττοντας τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει η Ελλάδα, στο διεθνές οικονομικό στερέωμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου που αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Οταν μάλιστα επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από την Eurostat και ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του προγράμματος, θα ξεκινήσει, αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος, και η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό αλλά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 2,6 % σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2012, ακολουθώντας επιβραδυντική πορεία για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο! Και αυτό, όταν η τρόικα προέβλεπε ύφεση τουλάχιστον 3,8% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, θέτοντας ουσιαστικά αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού και κατά συνέπεια των μέτρων που θα έπρεπε να λάβει το οικονομικό επιτελείο. Οι «εμμονικές» άλλωστε καταστροφικές προβλέψεις των εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας, ήταν αυτές που οδήγησαν πρόσφατα τον συνήθως ... ευγενή υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της τρόικας επισημαίνοντας ότι «αν ακούγαμε την τρόικα θα είχαμε καταστραφεί». Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι τον Σεπτέμβριο η τριμερής άφησε ένα χαρτί στο υπουργείο Οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις με βάση τις οποίες ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2014 (!), κάτι που δεν δέχθηκε η ελληνική πλευρά. Η τρόικα είχε κολλήσει μάλλον, σημείωνε χαρακτηριστικά και πρόσθετε, «ελπίζω τώρα με τα νέα στοιχεία το μυαλό τους να έχει κάπως προσαρμοστεί στη πραγματικότητα!».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την ύφεση, καθώς η θετική αυτή εξέλιξη συνδυάζεται με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ίσως και πάνω από το 1% του ΑΕΠ το 2013, αλλά και με την επίτευξη σημαντικού πλεονάσματος άνω του 1,1% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας (από έλλειμμα -10,5% του ΑΕΠ το 2009). Οι αναπτυξιακές δε προοπτικές της χώρας ενισχύονται αποφασιστικά από τα στοιχεία της οικονομικής συγκυρίας που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αφορούν τον όγκο των λιανικών πωλήσεων και τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Δεν αποκλείεται μάλιστα εφόσον συνεχιστεί το καλό αυτό κλίμα η αύξηση του ΑΕΠ το 2014 να ξεπεράσει ακόμη και το 1% έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού 0,6% .

Ο λογαριασμός πάντως της κρίσης είναι ιδιαίτερα βαρύς αν λάβει κανείς υπόψη ότι σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία και σε τιμές έτους αναφοράς 2005) κατά 11,8 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά τα μνημονιακά χρόνια κατά 37,5 δισ. ευρώ!

Σε ανακοίνωσή του πάντως το υπουργείο επισημαίνει ότι το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους μειώθηκε το 2013 κατά 3,7%, το οποίο αποτέλεσμα είναι καλύτερο από την αρχική πρόβλεψη. Σημειώνεται ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα θετικά σημάδια που έδειχναν το τελευταίο διάστημα οι επιμέρους βραχυχρόνιοι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες. Επιπλέον, υποδηλώνει ότι σταδιακά η ελληνική οικονομία βγαίνει από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών, ενώ δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί, για επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά μέσα στο 2014.




kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X