GREEK REPORTERS: Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με βαθμολογία και ποσόστωση

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με βαθμολογία και ποσόστωση


Ανατροπές στο τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, θεσπίζεται
ποσόστωση στη βαθμολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ως εξής:
· - Με βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων
· - Με βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων
· - Με βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνει ότι η ποσόστωση -η συγκριτική δηλαδή αξιολόγηση στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας- εισάγεται με σκοπό "να αποδοθεί η βαρύνουσα σημασία που θα πρέπει να έχει κάθε σύστημα αξιολόγησης και να αρθούν οι στρεβλώσεις και η σημερινή απαξίωση".
Όπως αναφέρει το υπουργείο, "διαχρονικά, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με 9 και 10", με αποτέλεσμα "η σημασία και η φιλοσοφία της αξιολόγησης ακυρώνεται στην πράξη, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί κίνητρο για τον αξιολογούμενο και εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας του ίδιου και του φορέα όπου υπηρετεί".
Η ρύθμιση αυτή, πάντως, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι "θεσμοθετεί έναν νέο τύπο πελατειακών σχέσεων, εκβιασμών και υποταγής", με στόχο -όπως σημειώνει- τη "δημιουργία ενός μικρού και απόλυτα ελεγχόμενου κομματικά δημοσίου, όπου ο κατ' ανάθεση τοποθετημένος τμηματάρχης, θα αξιολογεί και θα κατατάσσει τους εργαζόμενους, σε ικανούς και σε προς απόλυση υπαλλήλους".
"Η πρόβλεψη άλλωστε που υπάρχει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία το 15% των υπαλλήλων πρέπει να κριθούν ουσιαστικά ως ακατάλληλοι, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τον πραγματικό στόχο της συγκεκριμένης διαδικασίας" σημειώνει η ΑΔΕΔΥ στο ψήφισμα του γενικού συμβουλίου της, την 3/2/2014.
Με το ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπεται ακόμη το κλείσιμο 23 φορέων του δημοσίου τομέα, καθώς και απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών.



imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X