GREEK REPORTERS: Ο πρόεδρος του ΣτΕ... επιστρέφει στο Μαξίμου

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ο πρόεδρος του ΣτΕ... επιστρέφει στο Μαξίμου

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος έγινε χθες ο δεύτερος πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, ο οποίος από την κορυφή της Δικαιοσύνης βρέθηκε στη θέση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού.
Ετσι ο μέχρι χθες πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, σαράντα πέντε ημέρες πριν από την αποχώρησή του από το Δικαστικό Σώμα λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας (σ.σ. στις 30 Ιουνίου έληγε η θητεία του), ορκίστηκε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.
Για τον ρόλο αυτό την πρώτη φορά είχε επιλεγεί ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας για τη διεξαγωγή των εκλογών του Νοεμβρίου 1989, ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη. Είκοσι τρία χρόνια αργότερα στην ίδια θέση βρίσκεται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος. Είναι ο αρχαιότερος έναντι των άλλων δύο προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων που θα μπορούσε να επιλεγούν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Στην τελευταία ετήσια γενική συνέλευση των Διοικητικών Δικαστών ο κ. Πικραμμένος είχε επισημάνει, μεταξύ των άλλων, ότι η οικονομική κρίση εξελίσσεται ραγδαία σε «κρίση ηθικών αξιών και θεσμών» και «τα προβλήματα έχουν συσσωρευθεί λόγω της αδιαφορίας του πολιτικού συστήματος».
Γεννήθηκε το 1945 και αποφοίτησε το 1963 από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Μιλάει άπταιστα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Είναι έγγαμος και έχει μία κόρη που είναι φοιτήτρια. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και μετά το πτυχίο του δικηγόρησε με εξειδίκευση σε θέματα Ναυτικού Δικαίου. Το 1972 εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II .
Ο κ. Πικραμμένος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αλλωστε, διετέλεσε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού σε θέματα Δημοσίου Δικαίου την περίοδο 1991 - 1993, μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής - ΚΕΝΕ το διάστημα 1990 - 1991 καθώς και πρόεδρος σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης οι οποίες ασχολήθηκαν με σημαντικά νομοθετήματα και ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών.
Ως εισηγητής του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε ασχοληθεί με σημαντικές υποθέσεις όπως η ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης και του γηπέδου της ΑΕΚ. Αργότερα, προήδρευσε σε σειρά σοβαρών υποθέσεων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας όπως το Μνημόνιο και το χαράτσι της ΔΕΗ. 
 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X