GREEK REPORTERS: Εκλεβαν το ΙΚΑ με ΙΕΚ - μαϊμού

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Εκλεβαν το ΙΚΑ με ΙΕΚ - μαϊμού



Έστηναν ΙΕΚ- μαϊμού για να κλέβουν από το ΙΚΑ

Με τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια ευρώ φαίνεται να ζημιώθηκε το ΙΚΑ από μεγάλη κομπίνα, που στήθηκε στον εκπαιδευτικό τομέα.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», η κομπίνα περιλαμβάνει τη δημιουργία εικονικών εταιρειών, παράνομο δανεισμό εργαζομένων, εικονικές ασφαλίσεις δήθεν εργαζομένων, συνεχείς μεταβιβάσεις επιχειρήσεων για να χάνονται τα ίχνη, πτωχεύσεις εταιρειών και αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.



Οι εισαγγελικές αρχές, που διερευνούν την υπόθεση, προεξοφλούν ότι σύντομα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον τουλάχιστον 20 ατόμων, σε μια υπόθεση όπου φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον 17 επιχειρήσεις στον εκπαιδευτικό χώρο, που λειτουργούσαν και ως ΙΕΚ.
Ειδικό κλιμάκιο του ΙΚΑ διενήργησε έρευνα, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία εκπαιδευτικού σε βάρος ενός ΙΕΚ ότι αυτό αντί να προσλάβει δικούς του εκπαιδευτικούς έπαιρνε από άλλη επιχείρηση με τη μορφή δανεισμού, αν και αυτό απαγορεύεται.
Στην καταγγελία τονιζόταν ότι η εταιρεία δανεισμού πτώχευσε χωρίς να καταβάλει τις εισφορές και ότι οι εργαζόμενοι γνώριζαν ότι μεταξύ των επιχειρήσεων υπήρχε διασύνδεση.

Το πόρισμα
Η έρευνα του κλιμακίου κατέδειξε το μέγεθος της κομπίνας με τη συνεχή εναλλαγή εταιρειών και εταιρικών μορφών, έτσι ώστε κάθε φορά που δημιουργούνταν χρέη και υποχρεώσεις (απέναντι στο Δημόσιο ή σε ασφαλιστικά ταμεία και στους εργαζομένους) η εκάστοτε εταιρεία εμφανιζόταν να πτωχεύει ή να αδρανεί και να χάνεται η τύχη της, τη στιγμή που η άδεια του ΙΕΚ μεταβιβαζόταν «μαγικά» σε άλλη εταιρεία που δεν είχε κανένα χρέος και είχε εξασφαλισμένη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Και βέβαια η συνεχής αλλαγή εταιρικών μορφών δεν επέτρεπε την ικανοποίηση των οποιωνδήποτε απαιτήσεων.
Με βάση το πόρισμα του ΙΚΑ είχε ιδρυθεί μια ομάδα εταιρειών στον τομέα της εκπαίδευσης όπου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι.
Παράλληλα, άλλη ομάδα εταιρειών, αν και δεν επιτρεπόταν, προχωρούσαν σε παράνομο δανεισμό του προσωπικού τους στις υπόλοιπες εταιρείες.
Στόχος του σχεδίου ήταν να αποφεύγεται η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για τους πράγματι εργαζομένους και ταυτόχρονα να ασφαλίζονται εικονικά δήθεν εργαζόμενοι, ώστε να ωφελούνται από τις όποιες παροχές (υγείας, χρηματικές, συντάξεις) του ασφαλιστικού φορέα.
Κάθε φορά που εντοπίζονταν ίχνη της κομπίνας, οι εταιρείες της πρώτης ομάδας μεταβίβαζαν σε άλλες εταιρείες της ίδιας ομάδας την επιχείρησή τους (δηλαδή την άδεια λειτουργίας, τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό κ.λπ.), ενώ οι εταιρείες της δεύτερης ομάδας δήλωναν πτώχευση και οι εργαζόμενοί τους προσλαμβάνονταν από άλλες εταιρείες της ίδιας αυτής ομάδας.
Με τον τρόπο αυτό οι υπεύθυνοι απέφευγαν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους, ασκώντας ανενόχλητα τις εμπορικές τους δραστηριότητες χωρίς να ασφαλίζουν τους εργαζομένους, εκμεταλλευόμενοι τον παράνομο δανεισμό τους.
Ποινική δίωξη
Οι εισαγγελικές αρχές προσανατολίζονται στο να προχωρήσουν σύντομα σε ποινική δίωξη για απάτη κακουργηματικού χαρακτήρα και μάλιστα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου (ν. 1608/50), αφού χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα.
Στο πόρισμα σημειώνεται ότι η δεύτερη ομάδα εταιρειών εμφανιζόταν σαν να είχαν πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ στην πραγματικότητα είχαν ιδρυθεί εικονικά για να αποφευχθεί η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις εταιρείες της πρώτης ομάδας εταιρειών.
Ετσι εξαπατήθηκαν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ που θεωρούσαν αρχικά αληθινές τις ψευδείς δηλώσεις απασχολουμένων, ενώ αν γνώριζαν ότι πρόκειται για εταιρείες-μαϊμού που ιδρύθηκαν εικονικά (και οι εργαζόμενοι δεν παρείχαν σ' αυτές τις υπηρεσίες τους) δεν θα ενέκριναν την ασφάλιση.
90χρονη πρόεδρος
Από την κομπίνα, την ψευδή καταχώριση ασφαλισμένων, την αποφυγή πληρωμής εισφορών κ.ά. το ΙΚΑ ζημιώθηκε κατά 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί μήπως η βλάβη είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη, εφόσον με την εικονική απασχόληση χορηγήθηκαν παροχές σε χρήμα και είδος, όπως επιδόματα, συντάξεις κ.ά. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί η παραγραφή εισφορών την περίοδο 2000 λόγω παρέλευσης 10ετίας, με συνέπεια να μην μπορούν να καταλογιστούν τα ποσά στους υπευθύνους για να υποχρεωθούν να τα καταβάλουν.
Παράλληλα, ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα υπάρχουν και συγγενείς των δραστών, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι 90χρονη εμφανιζόταν ως πρόεδρος του ΔΣ διαφόρων ΙΕΚ πριν από την πτώχευση των εταιρειών. Για την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΣΔΟΕ, για να ερευνήσει λίστες προμηθευτών, τιμολόγια, αν υπήρξε πράγματι εκταμίευση ποσών κ.λπ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X