Γονιδιακό τεστ που θα επιτρέπει στα ζευγάρια του μέλλοντος να μαθαίνουν αν βρήκαν πράγματι τον Κύριο Τέλειο στο πρόσωπο του έτερου ήμισύ τους, δημιούργησαν επιστήμονες.
Μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα αποτελεί ρουτίνα για τους νέους ανθρώπους να πληρώνουν για την αποκωδικοποίηση ολόκληρου του γενετικού τους κώδικα, προκειμένου να μπορούν να επιλέξουν τους συντρόφους τους βάσει της γονιδιακής τους συμβατότητας, όχι μόνο για να είναι καλά στη σχέση τους, αλλά και να διασφαλίζουν την απόκτηση απογόνων απαλλαγμένων από προδιαθέσεις για κληρονομικές ασθένειες.
Το γεγονός αυτό, όπως εξηγεί ο καθηγητής του Imperial College London, Αρμάντ Λιρόι, θα οδηγεί τους νέους της επόμενης γενιάς στην απαίτηση να μελετήσουν τον γενετικό κώδικα του υποψήφιου συζύγου τους. Εχοντας στα χέρια του όλες αυτές τις πληροφορίες, το ζευγάρι θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα οφέλη της εξωσωματικής γονιμοποίησης για να αποκτήσει μωρά χωρίς ανίατες ασθένειες.
Ο Λιρόι προσέθεσε ωστόσο ότι οι άνθρωποι δεν θα έχουν την πολυτέλεια να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για τον «σχεδιασμό» μωρών με συγκεκριμένο δείκτη ευφυΐας ή χρώμα ματιών.
Αντιθέτως, στόχος θα είναι να εξαλειφθούν οι γενετικές ασθένειες. Οπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, κατά κάποιον τρόπο η ευγονική εφαρμόζεται ήδη, με εκατοντάδες έμβρυα που πάσχουν από σύνδρομο Down και άλλες νόσους να θανατώνονται με άμβλωση κάθε χρόνο. «Αυτές οι διαδικασίες είναι καθιερωμένες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Πολλά από τα ηθικά προβλήματα που εγείρονται γύρω από την ευγονική αφορούν την επιλογή φύλου ή γονιδίων» τόνισε, ενώ αναφορικά με το κόστος της γονιδιακής χαρτογράφησης πρόσθεσε ότι πέφτει τόσο ραγδαία που αργά ή γρήγορα θα γίνει πολύ προσιτό για όλους.
Αρκετοί από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο επιστημονικό συνέδριο του Δουβλίνου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Λιρόι, έσπευσαν να υπογραμμίσουν το ενδεχόμενο κάποιες χώρες να χρησιμοποιήσουν την επιστημονική αυτή πρόοδο για να «παίξουν τον θεό», γι' αυτό και επισήμαναν την ανάγκη να περιοριστεί η χρήση της καθαρά και μόνο για την ανάπτυξη θεραπειών και τη λήψη υποστηρικτικών μέσων για όσους πάσχουν από γενετικές ασθένειες.
Espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου