GREEK REPORTERS: Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και το τελικό σχέδιο

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και το τελικό σχέδιο


Φόρο 2-13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια, 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα και 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια επιβάλλει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που παρουσιάζουν «Τα Νέα» της Δευτέρας.

Εκτός από τον βασικό φόρο ιδιοκτησίας, από το 2014 και κάθε χρόνο, οι ιδιοκτήτες πάσης φύσεως ακινήτων -πλην αγροτεμαχίων- θα πληρώνουν και συμπληρωματικό φόρο, στα πρότυπα του ΦΑΠ, εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει, σε όρους ξεπερασμένων αντικειμενικών αξιών, τα 300.000 ευρώ.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν μόνο σπίτια στην κατοχή τους θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με το «έκτακτο» χαράτσι μέσω ΔΕΗ, ενώ ελαφρύνσεις θα έχουν ακόμα και όσοι είναι υπόχρεοι σε ΦΑΠ.

Η κλίμακα του βασικού φόρου για τα σπίτια είναι ηπιότερη σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ όπου οι συντελεστές άρχιζαν από τα 2,55 και έφταναν έως τα 13,60 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Για τους οικοπεδούχους, ο λογαριασμός είναι βαρύς καθώς μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από το χαράτσι, αλλά η τελική μορφή του νομοσχεδίου επιφυλάσσει σαφώς ηπιότερη μεταχείριση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Για τους αγρότες ο τελικός λογαριασμός μετά την εξαίρεση των αγροτικών κτισμάτων από τον φόρο αλλά και τη μείωση του βασικού φόρου στο 1 ευρώ το στρέμμα, οι επιβαρύνσεις είναι μικρές.

Στην τσιμπίδα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, με διαφορετική ονομασία, θα συνεχίσουν να πιάνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. 

Ο ΦΑΠ που ισχύει τα τελευταία χρόνια, με αφορολόγητο όριο τα 200.000 ευρώ αλλάζει όνομα και βαφτίζεται «συμπληρωματικός φόρος», προκειμένου όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, έχουν ενσωματωθεί διορθώσεις οι οποίες προέκυψαν μετά τις παρατηρήσεις βουλευτών και οδηγούν σε ηπιότερη φορολογική μεταχείριση για γιαπιά, ακίνητα υπό απαλλοτρίωση και διατηρητέα, ενώ γίνονται ελαστικότερα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη μείωση του φόρου κατά 50% ή την πλήρη απαλλαγή για τριτέκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X