GREEK REPORTERS: Σεισμόπληκτη κηρύσσεται η Κεφαλλονιά

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Σεισμόπληκτη κηρύσσεται η Κεφαλλονιά

Σεισμόπληκτη κηρύσσεται η Κεφαλονιά


Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται όλη η Κεφαλονιά προκειμένου να
προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέων Δημόσιων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.

Τη σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.
Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα, ενώ επισήμανε ότι «πριν κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτιρίων θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα είναι τελικά τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα».
Το υπουργείο Υποδομών, εξήγησε, είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, γι΄αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σεισμόπληκτη κηρύσσεται η Κεφαλονιά
Δύσκολες ώρες από τα Ρίχτερ και την κακοκαιρία
Εξω από τα σπίτια τους, σε αντίσκηνα, γήπεδα και λεωφορεία, πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί κάτοικοι της Κεφαλονιάς, αντιμέτωποι με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τον τρόμο ενός νέου σεισμού και αποκομμένοι από πολλές περιοχές του νησιού.
Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για άλλο ένα βράδυ γέμισε με σεισμόπληκτους, που δεν είχαν που να περάσουν το βράδυ τους.
Σεισμόπληκτη κηρύσσεται η Κεφαλονιά
Οι καιρικές συνθήκες στο νησί παραμένουν αντίξοες, με τη θερμοκρασία τις βραδινές ώρες να πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι δυνατοί άνεμοι και η συνεχείς βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι μετασεισμοί δεν άφησαν τους κατοίκους να ηρεμήσουν, οι οποίοι πλέον ζουν με τρόμο ενός μεγαλύτερου σεισμού.
Ο κρατικός μηχανισμός δίνει μάχη με τον χρόνο για την ανακούφιση των πληγέντων, με προτεραιότητα τη σίτιση και τη στέγαση όσων δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους.
Σήμερα το πρωί, αναμένονται στο Ληξούρι με C-130, άντρες των ΟΥΚ για να ελέγχξουν υποβρύχια το λιμάνι της περιοχή. Ακόμα με το C-130 φθάνουν χημικές τουαλέτες, επιπλέον σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Σεισμόπληκτη κηρύσσεται η Κεφαλονιά
Στο έλεος των Ρίχτερ
Η δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που συντάραξε χθες τα ξημερώματα στην Παλλική επιβάλλει επανεξέταση του φαινομένου από μηδενική βάση.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εξαιτίας του σεισμού έχει συσσωρευτεί ενέργεια σε υποθαλάσσιο ρήγμα στα νότια του νησιού, το οποίο «έσπασε» τελευταία φορά το 1983 παράγοντας σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ, ενώ σε «φόρτιση» εμφανίζονται και άλλα μικρότερα ρήγματα στο εσωτερικό της Κεφαλονιάς.
Σεισμόπληκτη κηρύσσεται η Κεφαλονιά
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για έντονη σεισμική έξαρση και επισημαίνουν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ισχυρότερης δόνησης.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή Βασίλη Παπαζάχου στο «Εθνος», που, περιγράφοντας το συγκεκριμένο ρήγμα, αναφέρει: Πρόκειται για το σημαντικότερο ρήγμα του ευρωπαϊκού χώρου, το οποίο αν σπάσει ολόκληρο μπορεί να δώσει σεισμούς μέχρι 7 Ρίχτερ».
Ερωτηθείς εάν το χθεσινό σεισμικό γεγονός μειώνει την πιθανότητα να εκδηλωθεί ο μέγιστος σεισμός των 7 Ρίχτερ, ο κ. Παπαζάχος αποφεύγει να αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και την προβλέπει, όπως διευκρινίζει.
Δύο Χιροσίμες
Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα του Εγκέλαδου έχουν εξαντλήσει τα τελευταία αποθέματα ψυχραιμίας των κατοίκων.
Οπως εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, οι δύο σεισμοί της τάξεως των 6 Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι χθες είχαν εκλύσει ενέργεια ΤΝΤ 16 κιλοτόνων, δηλαδή ίση με αυτήν που θα απελευθέρωναν δύο ατομικές βόμβες ισχύος Χιροσίμα.
Ο χθεσινός σεισμός ήταν ο τρίτος με μέγεθος μεγαλύτερο των 5 Ρίχτερ σε χρονικό διάστημα εννέα ημερών, ενώ παράλληλα έχουν καταγραφεί δεκάδες άλλοι που υπερβαίνουν τα 4 Ρίχτερ.
Μέχρι αργά το βράδυ είχαν καταγραφεί σχεδόν 40 μετασεισμοί της πρωινής δόνησης. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν επιφανειακοί, γεγονός που επέτεινε την αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.
Δεν ήταν μετασεισμός
Η χθεσινή δόνηση εκδηλώθηκε στον ίδιο σεισμογόνο χώρο με τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου και πιθανότατα προέρχεται από το ίδιο ρήγμα αλλά από βορειότερο σημείο του.
Τα δύο γεγονότα έχουν διαφορετικά επίκεντρα με απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων μεταξύ τους.
Οι σεισμολόγοι υπογραμμίζουν ότι η χθεσινή δόνηση δεν είναι μετασεισμός αλλά ένας νέος, ξεχωριστός σεισμός, ο οποίος εκδηλώθηκε ως απόρροια των 6 Ρίχτερ της 26ης Ιανουαρίου. Παράλληλα, επισημαίνουν πως η πολυπλοκότητα του φαινομένου απαιτεί επιφυλακή και διαρκή παρακολούθηση.
«Οταν στις 26 Ιανουαρίου εκδηλώθηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ, είχαμε εξηγήσει ότι έσπασε ένα κομμάτι του ρήγματος - και όχι ολόκληρο το ρήγμα- που διατρέχει τις δυτικές ακτές της Κεφαλληνίας. Είχαμε τότε επισημάνει ότι η δόνηση των 6 Ρίχτερ ήταν πιθανό να ενεργοποιήσει και κάποιο άλλο τμήμα του. Αυτό πιστεύουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα συνέβη χθες», εξηγεί ο κ. Γκανάς.
Ακραίο το σενάριο
«Θεωρώ ακραίο να επαναληφθεί αυτό που συνέβη το 1953 γιατί έχουμε διαφορετικές περιπτώσεις, όμως η ερμηνεία του φαινομένου δεν είναι τόσο απλή και απαιτείται επιφυλακή».
Την εκτίμησή του ότι ο χθεσινός σεισμός ολοκλήρωσε την ολίσθησή του σε όλο το μήκος του ρήγματος των 6 Ρίχτερ καλύπτοντας ένα κενό που είχαν αφήσει μεταξύ τους δύο σεισμογενείς περιοχές εξέφρασαν οι σεισμολόγοι του Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο σεισμογόνο χώρο και τη συγκεκριμένη διέγερση, η εικόνα φαίνεται να είναι αισιόδοξη εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμησή μας», είπε στο «Εθνος» ο αναπληρωτής καθηγητής σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, ο οποίος προσέθεσε πως «όταν έχουμε διέγερση σε μια περιοχή με πολύ υψηλό σεισμικό δυναμικό και ιστορικό πολύ μεγάλων σεισμών όπως η Κεφαλονιά, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα καθησυχαστικοί».
ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ
Βασίλης Παπαζάχος
«Αν το συγκεκριμένο ρήγμα σπάσει ολόκληρο μπορεί να δώσει σεισμούς μέχρι 7 Ρίχτερ. Τώρα έσπασε τμηματικά κι έδωσε δύο εξάρηδες. Αυτό δεν μειώνει την πιθανότητα να εκδηλωθεί σεισμός 7 Ρίχτερ».
Ευθύμιος Λέκκας
«Το νησί παρουσιάζει μεγάλη πολυπλοκότητα γεωλογικά. Ο χθεσινός σεισμός προκάλεσε μεγάλη επιτάχυνση στα κτίρια. Λόγω των σεισμών έχουν ενεργοποιηθεί αρκετά ρήγματα στο εσωτερικό του νησιού».
Θανάσης Γκανάς
«Είναι ανησυχητικό το ότι έχει φορτιστεί υποθαλάσσιο ρήγμα νοτίως της Κεφαλονιάς, το οποίο είχε προκαλέσει σεισμό 7R το '83. Οι δύο σεισμοί έχουν εκλύσει ενέργεια ίση με δύο ατομικών βομβών Χιροσίμας».
Νέα ομάδα μηχανικών στέλνει το ΤΕΕ
Την αποστολή νέας ομάδος καθηγητών και ειδικών μηχανικών στην Κεφαλονιά – πέραν όσων ήδη εργάζονται στο νησί από τις 27 Ιανουαρίου - αποφάσισε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), μετά το νέο χτεσινό ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Όπως ανακοινώθηκε, επικεφαλής της νέας αποστολής είναι ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ενώ στην αποστολή, η οποία έφτασε στο νησί με έκτακτη πτήση που πρόσφερε δωρεάν η Aegean Airlines, μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι: Γεώργιος Βαδαλούκας ΠΜ αντισεισμικά, Νικόλαος Βαδαλούκας ΜΜ μη καταστροφικός έλεγχος, Μηνάς Γρηγοράτος ΠΜ δομοστατικός, Αναστάσιος Ζαννίας ΠΜ, Σπυρίδων Ζαννιάς ΠΜ, Ιωάννης Καλυβιώτης ΠΜ δομοστατικός-αντισεισμικά, Παναγιώτης Καρύδης ΠΜ καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας και αντισεισμικών κατασκευών, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο νησί, Ιωάννης Κυριακόπουλος ΠΜ δομοστατικός, Αλέξανδρος Λάλας ΠΜ δομοστατικός –αντισεισμικά, Γεώργιος Μπουκουβάλας καθηγητής εδαφομηχανικής, Ιωάννης Πρωτονοτάριος καθηγητής σεισμικής γεωτεχνικής μηχανικής, Κωνσταντίνος Σπυράκος ΠΜ καθηγητής αντισεισμικές κατασκευές, Ιωάννης Ψυχάρης ΠΜ καθηγητής σεισμικής μηχανικής και αντισεισμικού σχεδιασμού, Παναγιώτης Ψυχογιός ΠΜ στατικός.
Το κλιμάκιο των μηχανικών του ΤΕΕ θα αναλάβει τον κεντρικό ρόλο επιστημονικής ευθύνης για τον έλεγχο των κτιρίων και των άλλων υποδομών του νησιού, από μηδενική βάση, θέτοντας κατά προτεραιότητα σε απόλυτη προστασία τόσο την ασφάλεια των ανθρώπων, όσο και την έγκαιρη και ολοκληρωμένη αποκατάσταση των ζημιών, που έχουν προκληθεί από τον Εγκέλαδο, σε συνεργασία με τις κρατικές και τοπικές αρχές.




ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X