GREEK REPORTERS: Βερολίνο προς Αθήνα: Έχετε λίγες εβδομάδες για να εφαρμόσετε τα μέτρα

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Βερολίνο προς Αθήνα: Έχετε λίγες εβδομάδες για να εφαρμόσετε τα μέτρα



Λίγες μέρες πριν από την έκτακτη σύγκληση του γερμανικού Κοινοβουλίου, εν μέσω διακοπών, για την
ψήφιση του ισπανικού «πακέτου», η γερμανική κυβέρνηση θυμήθηκε την Ελλάδα με αφορμή «διαρροή» στην εφημερίδα "Rheinische Post" του Ντίσελντορφ ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει μόλις 90 από τα 300 μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε. Επισήμως δεν υπάρχει έκθεση της τρόικας, δεν έχει γίνει καν ο συνήθης τακτικός έλεγχος στη σύντομη επίσκεψη των τροϊκανών μετά τις εκλογές - και η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες δεν επιβεβαιώνει αυτούς τους αριθμούς. Πλην όμως, η δημοσιοποίησή τους ήταν αρκετή για να βγουν και πάλι στα κεραμίδια κυβερνητικά στελέχη στο Βερολίνο και να εκφράσουν τη… δυσφορία τους για τους Έλληνες. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ έσπευσε να εκφράσει την αμφιβολία του για την προθυμία της Αθήνας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ενώ ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ θέλει να φύγει η Ελλάδα το ταχύτερο από το ευρώ. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πάλι απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δημόσια δήλωση, διαβεβαίωσε όμως τα ηγετικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της -πάλι σύμφωνα με την εφημερίδα του Ντίσελντορφ- ότι στην Ελλάδα θα δοθούν, στην καλύτερη περίπτωση, μερικές εβδομάδες παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων. Κοντολογίς, απαιτεί την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, ενδεχομένως «χαρίζοντας» τον χρόνο που «χάθηκε» λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου χθες το μεσημέρι περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι συμφωνίες με την κυβέρνηση της Αθήνας περιέχουν «δεσμεύσεις και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το χρονοδιάγραμμα», ενώ, στο ερώτημα τι θα γίνει με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του Μνημονίου, επέμεινε ότι η όποια συζήτηση με την Αθήνα θα γίνει στη βάση της έκθεσης της τρόικας.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Ως βάση για την όποια συζήτηση με την Ελλάδα παραμένουν οι στόχοι του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί». Όσο για τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα είτε για παράταση είτε για πρόωρη χρηματοδότηση είναι «πρόωρες» και τόνισε ότι περιμένει πρώτα να δει έργα από την ελληνική κυβέρνηση.
Λιγότερο… διπλωματικός ήταν ο Φίλιπ Ρέσλερ, που βγήκε χθες στο γερμανικό ραδιόφωνο να ερμηνεύσει τις διαθέσεις της τρόικας, θεωρώντας ότι είναι πανομοιότυπες με τις δικές του: «Έχω την αίσθηση ότι εξαντλείται και η υπομονή της τρόικας με την Ελλάδα», είπε και αμφισβήτησε ευθέως την ικανότητα της χώρας να μεταρρυθμιστεί: «Οι εμπειρίες που είχαμε μέχρι τώρα, στην καλύτερη περίπτωση με κάνουν επιφυλακτικό», πρόσθεσε. Ωστόσο, προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από το δημοσίευμα περί της μη εφαρμογής 210 εκ των 300 συμφωνηθέντων μέτρων, λέγοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας.
Εάν ο Ρέσλερ είναι «επιφυλακτικός», ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ -που επίσης ανήκει στην ηγετική ομάδα του κυβερνητικού συνασπισμού- είναι «κάθετος». Δεν θέλει πλέον την Ελλάδα στο ευρώ: «Μέρα με τη μέρα γίνεται εμφανέστερο ότι η Ελλάδα έχει μόνο μια ευκαιρία να επιβιώσει, εάν βγει από το ευρώ», είπε. Πρότεινε μάλιστα να υποστηριχθεί η ελληνική έξοδος με ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης και να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να επιστρέψει στο κοινό νόμισμα, «αφού εξυγιανθεί».
Να σημειωθεί ότι η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης Μέρκελ έχει τη στήριξη της γερμανικής κοινής γνώμης. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για το Δεύτερο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, το 61% των ερωτηθέντων δε συμφωνεί με το να δοθεί παράταση στα προγράμματα των κλυδωνιζόμενων χωρών όπως η Ελλάδα και μόλις το 31% είναι υπέρ.
Κι αν πιστέψει κανείς ότι μόνο η γερμανική κυβέρνηση και οι Γερμανοί πολίτες έχουν πρόβλημα με την όποια επιμήκυνση, γελιέται.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X