GREEK REPORTERS: Τάσος Γιαννίτσης: Για 6 Μαΐου ή «λίγο αργότερα» οι εκλογές

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Τάσος Γιαννίτσης: Για 6 Μαΐου ή «λίγο αργότερα» οι εκλογές

Με ένα «γρίφο» αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης στην ημερομηνία των εκλογών, αφήνοντας -θεωρητικώς τουλάχιστον- ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν λίγο αργότερα από την 6η Μαίου.

Όπως είπε, μιλώντας στην Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, «για τις 6 Μαίου θα προκηρυχθούν εκλογές και αν είναι λίγο αργότερα, εν πάση περιπτώσει Σάββατο κοντή γιορτή».
Όπως σχολίαζαν κύκλοι του υπουργού πάντα υπήρχε ανοιχτή και η 13η Μαίου, σημειώνοντας ότι δεν εννοούσε κάτι παραπέρα ο υπουργός. Αργότερα, ο κ. Γιαννίτσης προέβη σε διευκρίνιση λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μίλησα για τις 6 Μαίου ή για λίγο αργότερα, δηλαδή στις 13 Μαίου, ημερομηνίες για τις οποίες ήδη συζητάμε».
Κατά τα λοιπά, ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι «το στοίχημα της νέας φάσης (μετά τις εκλογές) θα είναι να μην φέρει την χώρα σε νευρική κρίση» ενώ απευθυνόμενος προς τα κόμματα τους είπε: «Το στοίχημα είναι δικό σας. Εννοώ όσων θα μετάσχετε στην εκλογική διαδικασία».
Εν τω μεταξύ, βολές για την τροπολογία που προβλέπει το «ξεπάγωμα» των δόσεων από την κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα εν όψει εκλογών, εξαπέλυσαν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης «θα μοιραστούν τα λεφτά με τα ποσοστά του 2009. Το ΠαΣοΚ θα πάρει χρήματα με βάση το 44% και η ΝΔ με το 33%», ενώ διερωτήθηκε πως δίνει η κυβέρνηση στα κόμματα από τώρα την δόση του δεύτερου τριμήνου του 2012. Και πρόσθεσε: «Φταίει ο ελληνικός λαός που το ΠαΣοΚ έκανε κακή διαχείριση και άφησε απλήρωτους τους υπαλλήλους του ή θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός την μεγαλομανία της ΝΔ που πήγε στα γραφεία της Συγγρού και πληρώνει 55.000 ευρώ το μήνα». Ενώ η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι «λεφτά υπάρχουν για τα κόμματα αλλά όχι για τους πολίτες».
Σημειώνεται ότι με την τροπολογία (η οποία θα συζητηθεί την Μ. Δευτέρα) τα κόμματα θα λάβουν την τέταρτη δόση του 2011 ύψους 13,5 εκ. ευρώ, και τις δυο πρώτες δόσεις του 2012 ύψους 7,7 εκ. ευρώ η κάθε μια, δηλαδή θα λάβουν συνολικώς 28,9 εκ. ευρώ λόγω εκλογών.
Σχολιάζοντας την κριτική των κομμάτων για το θέμα ο κ. Γιαννίτσης επισήμανε πως «ό,τι και να πει κανείς για την χρηματοδότηση των εκλογών, η κοινωνία θα πληρώνει με 50, 80 ή 100 εκατομμύρια τις εκλογές διότι δεν γίνονται τζάμπα». Όμως τόνισε ότι «ο πολίτης περιμένει να δει πώς θα περιοριστούν οι δαπάνες τις οποίες πληρώνει».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Ευθυμίου ανέφερε, σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση, ότι «έχουμε συμφωνήσει σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και έναν κώδικα συνεννόησης» και διερωτήθηκε αν «είναι δυνατόν να λέμε ότι είναι προβληματική η Δημοκρατία επειδή κοστίζουν οι εκλογές;».
Ενώ από την ΝΔ ο κ. Ν. Δένδιας διατύπωσε αιχμές για την κριτική του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας λέγοντας ότι «δεν μπορεί κάποιοι στον βωμό του μικροκομματικού οφέλους να εμφανίζονται εδώ ως εκ παρθενογεννέσεως». «Το θέμα πρέπει να συζητηθεί με νηφαλιότητα και όχι με καιροσκοπισμό», τόνισε. 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X