GREEK REPORTERS: Λίγο πριν "μιλήσει" η κάλπη, μιλούν οι υποψήφιοι βουλευτές

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Λίγο πριν "μιλήσει" η κάλπη, μιλούν οι υποψήφιοι βουλευτές



Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση,οι υποψήφιοι βουλευτές μας μεταφέρουν τόσο  την εικόνα που έχουν οι ίδιοι για τις εκλογές, όσο και την ανησυχία τους για το μέλλον της χώρας...  

Βαρβάρα Γελαδάκη, υποψήφια βουλευτής Β’ Αθηνών με τη ΝΔ

Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το βασικό κριτήριο που θα καθορίσει την ψήφο των πολιτών; 

Θέλω να είμαι ειλικρινής: αρχικά ο θυμός, στη συνέχεια η απελπισία και, ελπίζω, στην κάλπη η πρυτάνευση της λογικής. Εκτιμώ και θέλω να πιστεύω ότι οι Έλληνες, για πρώτη ίσως φορά από τη Μεταπολίτευση, θα επιλέξουν με κριτήρια διαφορετικά και, θα έλεγα, ρηξικέλευθα. Θα πάρουν αποφάσεις με γνώμονα την Ελλάδα του αύριο. Θα επιλέξουν ανθρώπους νέους, όχι απαραίτητα στην ηλικία αλλά στις ιδέες, ανθρώπους που δεν προέρχονται απαραίτητα από τον πολιτικό «σωλήνα», αλλά εργάζονται και βλέπουν την πολιτική ως κοινωνική προσφορά και όχι ως επάγγελμα. Οραματίζομαι να κυριαρχήσουν λέξεις όπως «ήθος», «εξειδικευμένη γνώση και όχι παντογνωσία», «διαφάνεια»,  «αξιοπρέπεια», «πάθος για δουλειά». Εύχομαι, πραγματικά, η επόμενη ημέρα να βρει ανθρώπους που θέλουν να προάγουν την Ελλάδα μας. 



Χρήστος Καλαποθαράκος υποψήφιος βουλευτής Αττικής με τον ΛΑΟΣ

Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το μείζον κριτήριο για την επιλογή των πολιτών πάνω από την κάλπη;
Πιστεύω ότι τα κριτήρια με τα οποία θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες ποικίλλουν. Για αρκετά μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων βασικό κριτήριο θα αποτελέσει η καλύτερη επιλογή για τη διακυβέρνηση του τόπου. Υπάρχει και ένα υπολογίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων που θα προσέλθει στην κάλπη με διαθέσεις να τιμωρήσει  και με ουσιαστικό αίτημα την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο.  Βέβαια σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις,  η στάθμη της δεξαμενής της λεγόμενης «αδιευκρίνιστης ψήφου» παραμένει ψηλά και θεωρείται και ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Φυσικά, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός σε μία δημοκρατική χώρα να εκφράζει τις απόψεις του και να κάνει τις πολιτικές επιλογές του.
Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιλογές των πολιτών οδηγούν μία χώρα σε κάποια κατεύθυνση, και έχουν συνέπειες. Ο λαός μπορεί να είναι σοφός αλλά μπορεί να κάνει και λάθη στις επιλογές του. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε και μέσα απο τα λάθη μας και η διόρθωση των λαθών είναι πολλές φορές δύσκολη, επώδυνη και απαιτεί αρκετό χρόνο.

Μιλένα Αποστολάκη υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ
Γιατί οι πολίτες να ξαναεμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την εμπιστοσύνη των πολιτών έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και με τη δέσμευση ότι θα αγωνιστεί σκληρά για να ανατρέψει τα μέτρα κοινωνικής ανισότητας της ΝΔ, για να στηρίξει τους κοινωνικά ασθενέστερους και να εξασφαλίσει την αναδιανομή του πλούτου. Θα αγωνιστούμε για να στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο και νοσοκομείο που καταρρέουν, για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη και ευαισθησία στην πολιτική, για να υπάρξει διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και για να αποκατασταθεί η αξιοκρατία χωρίς άλλες «γαλάζιες» συνεντεύξεις και πελατειακές σχέσεις, για να επαναφέρουμε τη χώρα μας σε τροχιά προόδου και να αποκαταστήσουμε το διεθνές της κύρος.

Ρένα Δούρου υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ
Πόσο εφικτή είναι κάποια μελλοντική συνεργασία με ένα κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαίρως καταθέσει τις προτάσεις του στο τραπέζι για τη δημιουργία ενός αριστερού, προοδευτικού πόλου. Ωστόσο, οι παραλήπτες των προτάσεων αυτών, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, δεν έχουν ανταποκριθεί θετικά. Η ευθύνη λοιπόν βαραίνει αυτούς τους πολιτικούς χώρους, που οφείλουν να εξηγήσουν τη στάση τους στους αριστερούς πολίτες. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, η πιθανότητα συνεργασίας θα πρέπει να στηρίζεται σε σαφή προγραμματική σύγκλιση. Δηλαδή, να αναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ, από την κοινωνική δυναμική που σας έλεγα πριν, να μετατοπιστεί προς τα αριστερά. Διαφορετικά, η «τέχνη για την τέχνη», δηλαδή η εκλογή βουλευτών ή η ανάδειξη υπουργών, δεν έχει νόημα, αφού δεν αφορά την κοινωνία και τα δικά της προβλήματα.
Πηγή:city press


Νίκη Αραμπατζή υποψήφια βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμμαχία
1.Για ποιό λόγο επιλέξατε τις συγκεκριμένες
εκλογές προκειμένου να είστε υποψήφια;
Αποφάσισα να κατέβω σ´ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση σ´ αυτή τη δύσκολη πολιτική συγκυρία, γιατί πιστεύω ότι πρέπει η νέα γενιά να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της και να μην αφήνει την τύχη της στα χέρια άλλων. 

2.Ποιό είναι το κριτήριο εκείνο που σας
έκανε να επιλέξετε το συγκεκριμένο κόμμα; Πώς σας αντιμετωπίζει ο κόσμος;
αποφάσισα να κατέβω με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην Α περιφέρεια της Αθήνας γιατί πιστεύω ότι αξίζει στη χώρα και στους Έλληνες για ευρωπαϊκή προοπτική εντός της ζώνης του ευρώ με σοβαρές πολιτικές και στιβαρούς και αξιόπιστους πολιτικούς που θα διαπραγματεύονται σκληρά για το συμφέρον της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους. τέτοια συνομιλήτρια είναι η Ντόρα Μπακογιάννη  που κατάφερε το πιο εχθρικό κάποτε ευρωπαϊκό για την Ελλάδα χώρα (τους Φιλελεύθερους) να τους πείσει για το ότι η Ελλάδα έχει μέλλον μέσω της πρότασης "Ελλάδα 2020" την οποία υιοθέτησαν πλήρωs, την οποία περήφανα παρουσιάσαμε ενώπιον του πρωθυπουργού. Επίσης στηρίζω το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας γιατί ήταν το μόνο που η πρόεδρος του έκανε δημόσια αυτοκριτική από λάθη του παρελθόντος και επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας, της συνέπειας και του πραγματισμού. εμείς όμως δεν καπηλευόμαστε την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση του λαού, δεν ποντάρουμε στο χάος. θέλουμε με προτάσεις στις 7 Μαΐου τη χώρα όρθια και τους Έλληνες ζωντανούς. ο κόσμος πλέον αντιλαμβάνεται τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα των λοιπών κομμάτων αντιπολίτευσης αλλά και τον αδιόρθωτο χαρακτήρα των πάλαι ποτέ δυο κομμάτων και ελπίζω ότι στις 6 Μαΐου θα μας δώσει το εισιτήριο εισόδου στη Βουλή. 

3.Ποιά είναι η προσωπική σας άποψη για
τα δύο Μνημόνια;
Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι το μνημόνιο την κρίση. Δυστυχώς εκεί που είχε οδηγηθεί η χώρα (το γιατί έφτασε εκεί είναι ένα Θέμα που μπορούμε να συζητήσουμε) στην περιβόητη ψηφοφορία εντός βουλής τον Μάιο του 2010 ήταν για μένα στάση υπευθυνότητας και σοβαρότητας η ψήφιση του μνημονίου. το μνημόνιο δεν έλεγε να κόψουμε μισθούς κ συντάξεις. έλεγε να μειωθεί το έλλειμμα. το μνημόνιο επίσης είχε άλλον ένα πυλώνα τον οποίο ποτέ δεν άγγιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. τον πυλώνα ανάπτυξη(αποκρατικοποιήσεις, φορολογικά κίνητρα, διαθρωτικές αλλαγές στο υπερτροφικό και σπάταλο δημόσιο).Αν ελαμβάνοντο κάποια μέτρα διαρθρωτικά δεν θα χρειάζονταν η οριζόντιες περικοπές σε μισθούς κ συντάξεις που είναι αδιανόητο, άδικο και παράλογο. η μη τήρηση του πυλώνα ανάπτυξη του μνημονίου 1, οδήγησε στο επαχθέστερα μνημόνιο 2. όμως πρέπει να είμαστε σοβαροί και να καταλάβουμε πως αν πάψουμε να πληρώνουμε τα δανεικά των ξένων, πολύ απλά, θα πάψουν να μας δανείσουν, θα μας απομονώσουν και θα μας αναγκάσουν να κόψουμε δικό μας νόμισμα το οποίο θα υφίσταται συνεχώς αποτιμήσεις και με λίγα λόγια θα φύγουμε απο τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και θα περάσουμε δια χρεοκοπίας στις χώρες του τρίτου κόσμου. Κανείς δε χαίρεται με το μνημόνιο. μπορούμε όμως να έχουμε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους προς όφελος της χώρας. 

4.Πιστεύτε ότι αν υπήρχε επιλογή θα
βρισκόταν μία άλλη δίοδος για να βγει η χώρα από αυτή τη δυσμενή θέση; Ποια θα
ήταν η άλλη λύση;
Κατά την ταπεινή μου άποψη, αν και δεν είμαι οικονομολόγος, νομίζω ότι οποίοι ευαγγελίζονται άλλες λύσεις επενδύοντας στην "ελπίδα" του λαού νομίζω ότι επενδύουν στο χάος την ακυβερνησία και την έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκό τρόπο Ανάπτυξης. το ανέλυσα νομίζω επαρκώς στην προηγούμενη ερώτηση.

5.Στον τομέα της Παιδείας τί βήματα θα
μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη των προηγούμενων χρόνων;
η παιδεία είναι ένας Τομέας που στην Ελλάδα είμαι πολύπαθος. είναι αδιανόητο να αλλάζει η πολιτική και άρα το πρόγραμμα της παιδείας κάθε φορά που αλλάζει ο εκάστοτε υπουργός. η υγεία και η παιδεία πρέπει να έχουν σταθερή πορεία, πρόγραμμα και πολιτική και δεν μπορούν να μεταβάλλονται έτσι εύκολα στις πλάτες των μαθητών, των φοιτητών και των γονιών τους. εμείς μιλήσαμε πρώτη φορά για τα κουπόνια εκπαίδευσης σύμφωνα με το οποίο ο γονιός θα επιλέγει ο ίδιος το σχολείο στο οποία επιθυμεί να πάει το παιδί του. (ανταγωνισμός-καλύτερη παροχή υπηρεσιών). Αυστηρή εφαρμογή του νομού για την Ανωτάτη εκπαίδευση και διασύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. 

6.Ο εκπαιδευτικός τομέας αντιμετωπίζει
αρκετά προβλήματα.  Θεωρείτε ότι στη
δημόσια ή στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι καλύτερο το σύστημα τα τελευταία. 
δε θα ήθελα να είμαι ισοπεδωτική γιατί είμαι κόρη εκπαιδευτικού σε δημόσιο σχολείο. ξέρω ότι και στα δημόσια σχολεία υπάρχουν σοβαροί , αξιόλογοι καθηγητές αλλά και στον ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν καλοί καθηγητές. δυστυχώς όσο δεν υπάρχει αξιολόγηση (κ όχι κομματική) δεν θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το υγιές καθηγητικό προσωπικό


7.Η άσχημη εικόνα που έχει εμφανίσει η
χώρα τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια σας θίγει ως πολίτη αυτού του κράτους;
Φυσικά και με θίγει η εικόνα που έχουμε ως χώρα στο εξωτερικό. οποίος ταξιδεύει θα με καταλάβει. Αντί να είμαστε παράδειγμα προς μίμηση όπως ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες που τους μελετούν γίναμε παράδειγμα προς αποφυγή. Όμως είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι μετά το ναδίρ έρχεται το ζενίθ. γι αυτό είναι κρίσιμο τι πολιτικές θα στηρίξουν για τη χώρα οι δυνάμεις που θα εκλεγούν στις 6 Μαΐου. 

8.Ένα από τα πολλά θέματα που απασχολεί
έντονα τους Έλληνες πολίτες τον τελευταίο καιρό είναι το μεταναστευτικό. Ποιές
λύσεις προτείνετε και ποια η γνώμη σας για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών;
Όταν πολιτεύεσαι ζείs και δραστηριοποιείσαι στην Α Αθηνών δεν γίνεται να μην έχεις άποψη για το μεταναστευτικό. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είναι ένα Θέμα πολύπλευρο, πολύπλοκο και πολυσύνθετο το οποίο για να αντιμετωπισθεί χρειάζεται η συνδρομή της Ε.Ε. Εμείς ξεκάθαρα λέμε ότι πρέπει να γίνουν κέντρα υποδοχής στην Τουρκία. όπως επίσης κι άλλα στην Ελλάδα. θα πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. ισχυρή αστυνόμευση στις γειτονιές για έλεγχο της παραβατικότητας τους. τα κέντρα υποδοχής μεταναστών θα πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά, πάντα στα πλαίσια της αξιοπρεπούς διαβίωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάντα maximum1 μήνα ο κάθε λαθρομετανάστης στο κέντρο υποδοχής


9.Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στον τομέα της υγείας. Πιστεύετε πως μπορούν να βελτιωθούν οι παροχές υγείας στην
εποχή του Μνημονίου;
θα σας πω μια βαθιά μου πεποίθηση: όλα γίνονται όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν! Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που βγάλαμε στην επικαιρότητα το πάρτι χρημάτων που γίνεται στην υγεία! Πιστεύω βαθιά ότι αν ο λαός επιλέξει με σωφροσύνη στις 6 Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση να σπάσουμε επιτέλους το απόστημα που έχει δημιουργήσει διαφθορά στην υγεία .

10.Στο Ασφαλιστικό σύστημα παρατηρούνται
συνεχείς περικοπές τόσο στις συντάξεις όσο και στις παροχές. Ποιό θα είναι το
μέλημά σας στον τομέα αυτό σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματός σας;
εμείς παρουσιάσαμε περήφανα το πρόγραμμα "Ελλάδα 2020", με το οποίο ξεκάθαρα δεν προβλέπονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις γιατί πολύ απλά ΔΕΝ αντέχει άλλο ο ελληνικός λαός. και για εμάς είναι μείζον ζήτημα η κοινωνική συνοχή. από εκεί και πέρα θα πρέπει να προωθήσουμε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών με γνώμονα την μείωση του σπαταλούν δημοσίου(προς θεού ξεχωρίζω υγεία-παιδεία-ασφάλεια-δικαιοσύνη), ιδιωτικές επενδύσεις και άρα μείωση ανεργίας δια της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας φορολογικά κίνητρα. Εμείς πχ είπαμε οι νέοι επιχειρηματίες Κάτω των 30 για τρία χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης τους να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. 
  
Η συνέντευξη της Νίκης Αραμπατζή έγινε απο τη σπουδάστρια του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, Πόπη Χειλετζάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X