GREEK REPORTERS: Συμφωνία έως 10 Μαρτίου για δόση 8,8 δισ.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Συμφωνία έως 10 Μαρτίου για δόση 8,8 δισ.


Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, με τον Γ. Στουρνάρα χθες στις Βρυξέλλες. Δεξιά, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Π. Γκραμένια
Εως το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο την Κυριακή, επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, με στόχο την
ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη λήψη απόφασης στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου για την εκταμίευση διπλής δόσης 8,8 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν και τις δανειακές ανάγκες στα μέσα Μαΐου.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της συνεδρίασης του Eurogroup, που επιβεβαίωσε ότι τα «αγκάθια» του χρηματοδοτικού κενού και της ελάφρυνσης του χρέους παραπέμπονται για μετά το καλοκαίρι, ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο.
Σε αυτήν τη σκληρή θέση πρωτοστατούν Ολλανδία και Φινλανδία, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Αθήνας, που υποστηρίζει ότι οι σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν για το χρηματοδοτικό κενό μετά την αξιολόγηση και για το χρέος μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat στις 23 Απριλίου.
Οπως ανέφεραν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, η απόφαση για να επιστρέψει η τρόικα ελήφθη μετά την πρόοδο που σημειώθηκε τελευταία στις συζητήσεις Αθήνας και Βρυξελλών, αλλά κυρίως μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αποσαφηνίστηκε επίσης ότι με την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης θα κλείσει και το δημοσιονομικό κενό για το 2014.
Συμφωνία έως 10 Μαρτίου για δόση 8,8 δισ.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «το πρόγραμμα τρέχει μέχρι το τέλος του έτους και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να τα συζητήσουμε πριν από το δεύτερο εξάμηνο». «Αυτή είναι η διαδικασία που έχουμε προβλέψει και έτσι θα κάνουμε», είπε χωρίς να αφήσει περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση, ψαλιδίζοντας τις ελπίδες της Αθήνας για αποφάσεις πριν από τις ευρωεκλογές.
Από την πλευρά του ο Ολι Ρεν έκανε λόγο για ενθαρρυντική πρόοδο σε δημοσιονομικό επίπεδο, με αποτελέσματα που υπερβαίνουν τις αρχικές προσδοκίες, τα οποία όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.
Ο κοινοτικός επίτροπος επέμεινε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση και εκτίμησε ότι εάν «ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει, θα φτάσουμε σε συμφωνία τον Μάρτιο». Διεμήνυσε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον της Αθήνας να κλείσει έγκαιρα η συμφωνία και πως εν πάση περιπτώσει «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας διευκρίνισε ότι απομένουν προς εκταμίευση 10,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ύψος των επόμενων δόσεων και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσής τους θα εξαρτηθούν από την έκβαση της αξιολόγησης. Με αυτά τα δεδομένα ερωτηματικό παραμένει αν οι δανειακές ανάγκες στα μέσα Αυγούστου θα καλυφθούν από τα εναπομείναντα 10,1 δισ. ευρώ ή αν θα απαιτηθούν ειδικές πρόσθετες κοινοτικές αποφάσεις.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και ερωτηθείς σχετικά για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει απόφαση «για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014», ώστε να καλυφθούν πλήρως οι δανειακές ανάγκες του Μαΐου.
Ο κ. Στουρνάρας, αφού ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα, επεσήμανε ότι κατά την επανάληψη του ελέγχου υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει, υπογραμμίζοντας πάντως ότι είναι «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε».
Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεών της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, η κατάργηση ορισμένων φόρων υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός Απασχόλησης Γ. Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς. Σχετικά με το ύψος του πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να το προσδιορίσει, τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια «ευχάριστη αναμονή».


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X